Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

ŠMSM sureagavo į diskusijas dėl bendrabučių trūkumo: burs aukštųjų mokyklų atstovų grupę problemai spręsti

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija inicijuoja darbo grupę aukštųjų mokyklų bendrabučių klausimams spręsti. Į ją bus kviečiami aukštųjų mokyklų administracijų, studentų atstovai. Ji bus sudaryta ir susirinks artimiausiu metu.
Atnaujintas bendrabutis Ukmergėje
Atnaujintas bendrabutis Ukmergėje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Ministerija neturi ir neadministruoja studentų bendrabučių – tai yra aukštųjų mokyklų teisė ir rūpestis. Tačiau, girdėdami diskusijas viešoje erdvėje, siūlome aukštųjų mokyklų vadovams ir studentų atstovams susėsti prie bendro stalo ir taip kuo greičiau rasti išeitis. Mes galime padėti spręsti problemą, tačiau negalime kištis į aukštųjų mokyklų autonomiją ir administruoti jų ūkį“, – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministras Gintautas Jakštas.

Pasak viceministro, Lietuvos aukštosios mokyklos turi autonomiją, apimančią akademinę, administracinę, ūkio ir finansų tvarkymo veiklą, t. y. teisę pačioms spręsti dėl priimamų studentų skaičiaus, studijų kainos nustatymo, studijų programų rengimo, sutarčių su studentais, taip pat bendrabučių administravimo.

„Bendrabučių valdymo perimti iš aukštųjų mokyklų neplanuojame. Manome, kad studijos nėra tik paskaitos – aukštosios mokyklos, valdydamos bendrabučius, kurdamos studentų miestelius, kuria ir visapusišką studijų patirtį“, – sako G.Jakštas.

Ministerija skatina aukštųjų mokyklų bendradarbiavimą dalijantis bendrabučių vietomis ir padeda joms tai daryti, nes kai kuriose aukštosiose mokyklose studentų yra daugiau, kai kuriose – mažiau, ir bendrabučiuose lieka laisvų vietų. Taip pat prašoma ir profesinių mokyklų pagalbos. Kai kurie universitetai savarankiškai, o kai kurie tarpininkaujat ministerijai, susiekė su Vilniuje esančiomis kolegijomis ir profesinėmis mokyklomis. Kur yra aišku, kad laisvų vietų bus, studentai buvo nukreipti jau dabar.

Ministerijos iniciatyva šiais metais pradėta įgyvendinti aukštųjų mokyklų studentų bendrabučių atnaujinimo programa: jai iki 2025 m. daugiau kaip 7 mln. eurų.

Nuo 2020 m. Viešųjų investicijų plėtros agentūra aukštojo mokslo ir profesinio mokymo infrastruktūrų atnaujinimui bei plėtrai teikia paskolas. Paskolos lėšomis gali būti finansuojamas aukštojo mokslo ir profesinio mokymo pastatų (įskaitant bendrabučius) išorės ir vidaus atnaujinimas, naujų pastatų statyba, kiti su pastato atnaujinimu ar plėtra susiję rangos darbai. Šiuo metų yra sudarytos 3 sutartys dėl aukštųjų mokyklų studentų bendrabučių renovacijos.

Ministerija neturi aukštųjų mokyklų bendrabučių

Viešojoje erdvėje pasirodė informacija, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija Vilniuje turi laisvų bendrabučių. Tai yra netiesa. Ministerija aukštųjų mokyklų bendrabučių neturi ir nevaldo.

Ministerijos turima informacija, socialdemokratų Vilniaus skyriaus grupės „Momentum“ minimo studentų bendrabučio T.Ševčenkos g. nėra. Tikėtina, kad turimas omenyje bendrabutis A.Vivulskio g. 36, kurį valdo Vytauto Didžiojo universitetas. Pagal universiteto pateiktus duomenis, bendrabutis šiuo metu yra naudojamas ir pilnai užpildytas. Jame glaudžiasi ir nuo karo pabėgę ukrainiečiai. Dalis bendrabučio kambarių nenaudojami dėl poreikio juos atnaujinti.

Minimas bendrabutis, anksčiau priklausęs Lietuvos edukologijos universitetui ir perduotas Vytauto Didžiojo universitetui (Studentų g. 45), pastarojo buvo pasiūlytas investuoti, didinant universiteto įstatinį kapitalą. 2020 m. siūlymui pritarė Vyriausybė, bendrabutis buvo parduotas. Vis tik atkreipiame dėmesį, kad su siūlymu sutikta praėjusios Vyriausybės kadencijos metu.

Galime tik spėti, apie kurį bendrabutį Žvėryne yra kalbama. Tikėtina, kad tai Studentų g. 41-4 buvęs bendrabutis. Jis Vyriausybės sprendimu į Viešame aukcione parduodamų objektų sąrašą įtrauktas dar 2015 m. ir buvo parduotas privačiam savininkui. Vėlgi, atkreipiame dėmesį, kad sprendimas priimtas ne dabartinės Vyriausybės kadencijos metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius