Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Streikui įgaunant pagreitį, valdžia žada tobulinti mokytojų darbo apmokėjimą

Pirmadienį prasidėję mokytojų streikai įgauna pagreitį. Švietimo ir mokslo ministerijoje posėdžiavusi darbo grupė sutarė per dvi savaites pateikti siūlymus, kaip tobulinti etatinio apmokėjimo sistemą. Streiką organizuojanti profsąjunga džiaugiasi, kad ministerija pradėjo dialogą, bet tikina streiką nutrauksianti tik tuomet, kai juos tenkins priimti sprendimai.
Streikas Vilniaus Žemynos progimnazijoje
Streikas Vilniaus Žemynos progimnazijoje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ketvirta streiko diena – prieš naują etatinio darbo apmokėjimo tvarką sukilo apie 30 ugdymo įstaigų. Prie streiko prisijungusios Kaišiadorių Vaclovo Giržado progimnazijos direktorė Jolita Morkūnaitė sako, kad tai – kraštutinė priemonė.

„Vertindama iš vadovo pozicijos ir turbūt visos Lietuvos konteksto, puikiai suprantu, kad tai nėra pati geriausia priemonė. Kada mes siekiam kažkokio rezultato, tai paprastai čia jau yra paskutinė priemonė“, – sakė J.Morkūnaitė.

„Šiai dienai mes dar savo mokykloje turime nepasirašę darbo apmokėjimo aprašo, nepasirašę žmonės yra sutarčių papildymų, tai laukiam, derinam. Laukiam iš ministerijos pagalbos, bet suprantam, kad ministerijos atstovai, važinėjantys po mokyklas, skleidžia tiktai tai, kad etatinis apmokėjimas yra labai puikus ir labai geras“, – kalbėjo Kaišiadorių V.Giržado progimnazijos mokytoja Aušra Černiauskienė.

Kaišiadorių rajone iš viso streike ketina dalyvauti 6 ugdymo įstaigos. Čia rytoj lankysis švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė. Pasak jos, švietimo reformos pataisymai turėtų būti susiję ne su įstatymų keitimu, o su aiškinimais, kaip tuos teisės aktus interpretuoti.

„Sutarėme, kad per dvi savaites visos šalys pateiksime siūlymus esamiems teisės aktams, kaip galėtume tobulinti esamą sistemą ir daugiausia tobulinti aiškinamuosius dalykus, raštus ir patirtis, nes esmė, kas buvo išsakyta – ne teisės aktai yra kalti, jeigu jie nėra teisingai įgyvendinami“, – teigė J.Petrauskienė.

Sutarėme, kad per dvi savaites visos šalys pateiksime siūlymus esamiems teisės aktams, kaip galėtume tobulinti esamą sistemą ir daugiausia tobulinti aiškinamuosius dalykus, raštus ir patirtis, nes esmė, kas buvo išsakyta – ne teisės aktai yra kalti, jeigu jie nėra teisingai įgyvendinami, – teigė J.Petrauskienė.

„Atšaukti pagrindo mes nematome, bet džiaugiamės, kad dialogas prasidėjo ir visi kalbasi, visi išreiškė pastabas, visi mato daug trūkumų“, – sakė Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas.

Prie streiko neprisijungusios profesinės sąjungos pirmininko teigimu, etatinio mokytojų darbo apmokėjimo reikėjo, bet klaidų nebuvo išvengta.

„Deja, daliai mokyklų mokytojų darbas tuo metu, kada moksleiviai dirba, kada moksleiviai mokosi, yra vienos apimties, o darbas per atostogas yra kitos, ir tokiu būdu mokytojams santykinai atostogų metu yra mokamas mažesnis atlyginimas, kas, už etatą, pabrėžiu ne už darbus, o už etatą, kas yra elementarios logikos pažeidimas“, – kalbėjo Švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos pirmininkas Audrius Jurgelevičius.

Savivaldybių atstovai pabrėžia, kad ne visi streikuojantys mokytojai gali gauti atlyginimą už protesto dienas.

„Čia spręs kiekvienos mokyklos direktorius, teisinė bazė numato ir tokią galimybę, bet aš manyčiau, kad už neatliktą darbą darbo užmokesčio mokėti nereikėtų“, – teigė Lazdijų rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas.

Pagal profsąjungų pateiktus sąrašus prie neterminuoto streiko mokyklos jungsis iki kito penktadienio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius