Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švietimo viceministras sako, kad už lytiškumo ugdymą atsakingi mokyklų direktoriai

Švietimo ir mokslo viceministras Gražvydas Kazakevičius sako, kad už lytiškumo ugdymo kokybę mokyklose yra atsakingi įstaigų vadovai. Anot jo, 2016 metų spalį patvirtinus naują Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai programą, jos startui iš esmės buvo pasirengta, nors praėjus daugiau kaip metams vis dar yra, kur tobulėti.
Protesto akcija prie Švietimo ir mokslo ministerijos
Protesto akcija prie Švietimo ir mokslo ministerijos / Šarūnės Janušonytės/15min.lt nuotr.

Tai jis kalbėjo trečiadienį Lietuvos žmogaus teisių centro organizuotoje diskusijoje, surengtoje neturkus po to, kai sausį Lietuvoje pagimdė vos dvylikos metų mergaitė.

„Mokyklų vadovai, jeigu žiūrėtume pagal apibrėžimą, atsako už visą mokyklą. Jų atsakomybė iš tiesų žiūrėti atitiktį, ar programa akredituota ir pan. Negaliu sakyti ir negaliu teigti, kad 100 proc. pas mus visi mokyklų vadovai yra profesionalai, čia kaip kiekvienoje profesijoje. Dabar Švietimo įstatymo pataisos, kur yra numatytas kadencijų klausimas ir nuolatinis vadovų eigos klausimas, galbūt galės daryti poveikį vadybos kokybei“, – dėstė viceministras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gražvydas Kazakevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gražvydas Kazakevičius

Dalis diskusijos dalyvių aiškino, jog kai kuriose mokyklose apie lytiškumą aiškina dvasiškiai, o bažnyčios mokymas esą diskriminacinis. Visgi diskusijoje dalyvavę Kauno arkivyskupijos Šeimos centro atstovai aiškino, kad bažnyčios mokymas neprieštarauja žmogaus teisėms.

Anot viceministro, nuogąstavimus, kad vis dar neaišku, ko reikia mokyti vaikus, išskaido patvirtinta programa.

„Mes negalime leisti bet kam ir bet kaip įžengti į mokyklą su vienomis ar kitomis nuostatomis, kita vertus, dėl diskriminavimo toje pačioje programoje, berods dvidešimtas punktas labai aiškiai pasako, kas yra neleistina dėl požiūrio į lytis, orientacijas ir t. t.“, – sakė G.Kazakevičius.

Jis žadėjo, kad apie lytiškumą turinčios mokyti mokyklos sulauks daugiau pagalbos.

„Startinis paketas buvo pakankamas, kad programa galėtų startuoti. Iš mano patirties – tiek mokytojo, tiek direktoriaus, tiek kitos – aš visą laiką sakau, kad, ko gero, niekada nebus gana, bet iš tiesų pirminiai įdirbiai yra tiek darbo su mokytojais, tiek su įvairiomis medžiagomis (...). Ministerijos pozicija – rengti toliau pagalbines priemones ir kviesti įvairius tiekėjus teikti savo paslaugas tiek mokytojų kvalifikacijai, tiek mokymo priemonėms, kad ne tik prisiimtų valstybė, bet ir būtų pasinaudota nevyriausybiniu sektoriumi“, – dėstė viceministras.

Pagal Statistikos departamento duomenis, šią savaitę skelbtus portale 15min, 2016 metais gimdė 29 penkiolikmetės ir jaunesnės merginos. Jaunesnėms nei 15 metų motinoms gimė šeši kūdikiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius