Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarpdisciplininų studijų specialistai užkariauja verslą

„Pastaruoju metu itin daug kalbama, kad jei tapsi itin geras siauros konkrečios srities asas – tau sėkmė garantuota. Taip, tai tiesa, tačiau iš kitos pusės reikia vis daugiau platesnių žinių turinčių specialistų, kurie galėtų apjungti tokių specifinių kompetencijų bei įgūdžių turinčių žmonių veiklas, nes kitaip kompanijos sėkmė nuplauks dėl paprasčiausio nesusikalbėjimo ir platesnio matymo trūkumo“, – sako Vilniaus universiteto Ekonomikos fakulteto dekanas prof. Jonas Martinavičius. Todėl EF šiemet plečia savo bakalauro studijų programų pasiūlą: su Teisės fakultetu pristato inovatyvią ir modernią studijų programą „Verslas ir teisė“.
Vilniaus universitetas
Vilniaus universitetas / VU nuotr.

Naująją studijų programą „Verslas ir teisė“ paskatino sukurti kitos tarpdisciplininės studijų programos „Vadybos informacinės sistemos“ (VIS) sėkmė. „VIS programa – puikus startas tiems, kurie nori siekti karjeros informacinių technologijų srityje, tačiau nebūtinai save mato programuotojo pozicijoje. Informacinių sistemų diegimo procesų, sistemų projektavimo ir ekonomikos, vadybos, teisės mokslų žinių kokteilis paruošia plataus profilio specialistus, kuriems atviros durys dirbti IS analitikais, testuotojais, konsultantais, projektų ar produktų vadovais. Tokie specialistai turi galimybes ne tik sėkmingai įsidarbinti gerai žinomose kompanijose, tačiau taip pat prisidėti ir prie startuolių kūrimo iniciatyvų“, – sako VU EF absolventė AB „Swedbank“ vyr. projektų vadovė Justina Kurklietytė. Vadybos informacinės sistemos – puikus pasirinkimas ieškantiems modernios ir perspektyvios studijų programos, apimančios informacines technologijas bei jų integravimą verslo sferoje.

Informacinių sistemų diegimo procesų, sistemų projektavimo ir ekonomikos, vadybos, teisės mokslų žinių kokteilis paruošia plataus profilio specialistus, kuriems atviros durys dirbti IS analitikais, testuotojais, konsultantais, projektų ar produktų vadovais.

„Idėjos“ konkurse – peiliai prisitaikantys prie rankos

„Tikime, kad ne mažiau naudinga bei aktuali bus ir „Verslas ir teisė“ programa, kurios sukūrimą skatino ir sveikino įvairių verslo kompanijų atstovai, teigdami, kad ekonomikos, vadybos bei teisinių žinių pagrindus turintys specialistai itin reikalingi. Tai aktualu ne tik didžiosioms kompanijoms, bet ir mažesnėms įmonėms, nes ne kiekviena įmonė gali sau leisti turėti teisininką, tačiau joks verslas negali veikti neturėdamas tvirtų teisinių pagrindų. Besikeičiančioje verslo aplinkoje būtina gebėti ir tinkamai apsaugoti savo veiklą“, – pabrėžia EF dekanas.

„Verslo ir teisės“ programa yra puikiai subalansuota ir norintiems patiems ateityje kurti verslą. Studentų verslumo ugdymas – Ekonomikos fakulteto kasdienybė: organizuojami susitikimai su verslininkais, rengiami seminarai, o rinkodaros konkursas „Idėja“ kasmet sukviečia studentus iš visos Lietuvos dalytis inovatyvaus verslo idėjomis. „Su kolege Agne Kaluževičiūte pernai konkurse laimėjome metų idėjos apdovanojimą. Pasiūlėme rinkoje dar nesančius peilius su rankenomis, kurios prisitaiko individualiai prie vartotojo delno. Tokie peiliai yra saugesni, mažiau vargina ranką, juos ypač patogu naudoti. Statistika rodo, kad 60 proc. nelaimingų atsitikimų virtuvėje atsitinka todėl, kad peilio rankena išsprūsta. Taip nutinka tada, kai dirbate šlapiomis rankomis, kai jos suprakaituoja arba per stipriai suspaudžiate peilį. Naudojant peilį su personalizuota rankena beveik neįmanoma, kad jis išslys“, – apie savo idėją pasakoja VU Fizikos fakulteto bakalauro studijų absolventas Ernestas Zdaniauskis. Peilio rankena, prisitaikanti prie žmogaus delno linkių, neilgai trukus gali tapti kasdienybės dalimi. Ernestas sukonstravo dviejų pakopų sraigtines polimerų liejimo stakles, kurios leistų ne tik pagaminti tokią peilio rankeną, bet ir išlieti kitus nustatytų matmenų daiktus. Už tai studentui skirta vardinė telekomunikacijų bendrovės „Tele2“ stipendija.

E. Kurausko nuotr./Ernestas Zdaniauskis
E. Kurausko nuotr./Ernestas Zdaniauskis

Teisininkas, programuotojas ar vadybininkas?

„Vienas iš didžiausių įvairių tarpdisciplininių programų privalumų, kad studentai įgydami platesnias žinias gali lengviau ne tik prisitaikyti prie darbo rinkos, bet ir turi platesnes pasirinkimo galimybes dėl tolimesnės savo ateities“, – sako prof. J. Martinavičius. Pavyzdžiui, „Verslas ir teisė“ programos absolventai galės magistro studijas tęsti ne tik vadybos ar verslo krypties studijose, bet ir po išlyginamųjų vienerių metų studijų stoti į VU Teisės fakulteto magistrantūrą bei įgyti pilnavertį teisininko išsilavinimą. VIS arba „Verslo ir teisės“ programos pasirinkimas taip pat aktualus studentams, kuriems ekonomikos studijos atrodo pernelyg „matematiškos“, o vadybai trūksta konkretumo. „VIS programa padėjo suprasti pagrindinius verslo informacinius poreikius, juos analizuoti bei tenkinti: išmokome projektuoti duomenų bazes, braižyti UML diagramas, rengti prototipus ar rašyti nesudėtingas programas. Dalis grupės draugų tapo analitikais, testuotojais. Aš, susipažinęs su programavimo pagrindais, nusprendžiau tapti programuotoju. Pažįstu ne vieną vyresnį VIS absolventą, kuriam šios studijos tapo sėkmingos karjeros pradžia“, – VIS absolventas UAB „Visma Lietuva“ vartotojo sąsajų programuotojas (angl. Frontend Developer) Gytis Taločka.

Asmeninio archyvo nuotr./Gytis Taločka
Asmeninio archyvo nuotr./Gytis Taločka

Studijos universitete nuolat kinta, todėl šiandien čia studentams suteikiamas ne tik tvirtas teorinis, bet ir praktinis pagrindas: teorijos studijas, papildo seminarai, praktinių užduočių analizės, organizuojamos savanoriškos ir privalomos profesinės praktikos.

Daugiau apie „Verslo ir teisės“ studijų programą galite sužinoti http://www.verslasteise.ef.vu.lt

Rytoj (liepos 19 d.) baigiasi bendrasis priėmimas, tačiau kviečiame dalyvauti papildomame priėmime:

  • LAMA BPO informacinėje sistemoje papildomas priėmimas vyks rugpjūčio 6 – 13 d.
  • Tiesiogiai VU organizuojamas papildomas priėmimas vyks rugpjūčio 16 – 31 d. Daugiau informacijos: www.kviecia.vu.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius