Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 05 /13:43

Vilniaus progimnazijoje kontaktinį mokymą nori pradėti pirmadienį, tačiau tam kelią gali užkirsti biurokratija

Vilniaus savivaldybės atstovo Povilo Poderskio teigimu, jeigu pavyks išvengti biurokratijos pančių, nuo ateinančio pirmadienio Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos pradinukai galės sugrįžti į mokyklas. Atidaryti vieną ugdymo įstaigą ir pasitikrinti, ar Lietuva yra pasiruošusi moksleiviams atverti mokyklos duris esą pasiūlė Ekspertų taryba prie Vyriausybės, tačiau, ar tai padaryti pavyks jau po savaitgalio – nežinia, tam šeimos ūkius reikia ištirti nuo COVID-19, ministerijoms priimti atitinkamus sprendimus.

Vėlų ketvirtadienio vakarą kunigaikščio Gedimino progimnazijos moksleivių tėvai sulaukė mokyklos tėvų tarybos pirmininko Arūno Penkaičio laiško, kuriame tėvai raginami greitai apsispręsti dėl galimybės vaikams grįžti į mokyklas kontaktinėms pamokoms.

Siųstame laiške rašoma, jog progimnazija savivaldybėje išrinkta pilotine mokykla pradinukams grįžtant į mokyklas kontaktinėms pamokoms.

Teigiama, kad vaikai turės galimybę grįžti į mokyklą jau pirmadienį, tačiau tam reikalingas skubus tėvų sutikimas jau šį šeštadienį atlikti COVID–19 testą visam namų ūkiui.

Minimi trys grįžimo į mokyklas etapai.

1. Šį savaitgalį visas namų ūkis turi pasidaryti Covid kaupinių PGR testą – tyrimas imamas iš nosies, mažiau invazyvus nei PGR nosiaryklės tyrimas ( pagaliukas panašus į ausų krapštuką). Tai bus bendras visos šeimos testas, turi dalyvauti visi gyvenantys kartu asmenys.

2. Jei tyrimo testas neigiamas, mokinys pirmadienį keliauja į mokyklą. Maždaug kas 10 dienų vaikams vėl kartos testą, tikėtina, kad jau mokykloje.

3. Jei tyrimas bus teigiamas, bus tiriami visi šeimos nariai atskirai. Ir tada jau priimami sprendimai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mokslo metų pradžios šventė Kunigaikščio Gedimino progimnazijoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mokslo metų pradžios šventė Kunigaikščio Gedimino progimnazijoje

Arūnas Penkaitis, paklaustas, ar taip nebus pažeisti karantino ribojimai teigė, kad leidimas suderintas:

„Niekas nebus pažeista, nes tai leis Vyriausybė, ta pati premjerė ir ministerija ir pan. Kažkas bus tas, kas atidarys duris į naują gyvenimą, arba mes arba kiti.

Taip kad pritarimas ekspertų ir Vyriausybės bus, tik klausimas, kuriai mokyklai – jei nenorim mes, taip ir pasakykim. Liksim prie nuotolinio iki balandžio, gegužės?“ – viename laiškų atsakė jis.

Patarė Ekspertų taryba

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė, kad dar savaitės pradžioje savivaldybės atstovai dalyvavo pasitarime su Vyriausybės Ekpertų taryba ir gavo pasiūlymą padaryti pilotinį projektą savo nuožiūra pasirinktoje mokykloje, kurioje galima būtų atnaujinti kontaktinį pradinukų mokymą.

Todėl, pasak jo, buvo priimtas sprendimas pilotinį ugdymą atlikti su minėta kunigaikščio Gedimino progimazija.

Ji pasirinkta dėl kelių kriterijų: tinkamo mokyklos dydžio, turimų trijų filialų, kas suteikia sprendimams lankstumo ir leidžia atidaryti tik dalį patalpų.

P.Poderskio teigimu, jeigu bus priimti atitinkami sprendimai, kuriuos turi priimti tiek Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM), tiek Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), pradinukų mokymą mokykloje galima bus pradėti jau šį pirmadienį.

VIDEO: Vilniuje į mokyklą sugrįš pirmieji moksleiviai: kaip viskas vyks?

Tačiau, ar šie sprendimai penktadienį ir savaitgalį bus priimti, savivaldybės atstovas pasakyti negalėjo.

„Jeigu nugalėsime karą su biurokratija ir spėsime priimti visus reikalingus sprendimus, kurie leis įgyvendinti pilotinį ugdymą kai kuriose klasėse, kurios sutiks tai daryti, bus galima pradėti kontaktinį ugdymą jau nuo kitos savaitės“, – teigė jis.

Grinda nuotr./Povilas Poderskis
Grinda nuotr./Povilas Poderskis

Tirs kiekvieną ūkį

Progimnazijos moksleivių šeimos ūkius norima testuoti Covid-19 kaupinių PGR testais.

Tiesa, šis metodas nėra šiuo metu patvirtintas, tačiau P.Poderskio teigimu, papildomi įteisinimai galės būti atlikti Ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo sprendimu.

„Testavimas kaupiniais vyksta labai panašiai kaip mūsų įprastai matomas testavimas ieškant COVID-19, tik tas pagaliukas nėra kišamas iki nosiaryklės, juo vilgomos nosies ertmės.

Atliktus tokį testą, sudėjus visus tuos pagaliukus į vieną mėgintuvėlį, jį ištyrus, būna įvykdomas viso vieno namų ūkio ištyrimas“, – nurodė savivaldybės atstovas.

Tokį COVID-19 nustatymo metodą, jo teigimu, pasiūlė naudoti Ekspertų taryba.

123RF.com nuotr./Mokykla
123RF.com nuotr./Mokykla

Projekto sėkme neabejoja

Jeigu kontaktinį ugdymą pavyks pradėti nuo pirmadienio, vasario 8 dienos, pirmoji savaitė bus skirta stebėjimui, ar toks mokymas pasiteisina.

Tuomet mokiniai išeis atostogų ir savivaldybės atstovai, pasak P.Poderskio, jeigu to prireiks, turės laiko tobulinti pilotinį mokymą.

„Vakar bendravome su kunigaikščio Gedimino progimnazijos tėvų taryba, jie turėjo pačių įvairiausių klausimų ir ta mūsų pristatyta laiko juosta kėlė šiokio tokio nerimo.

Bet iš esmės pats tyrimas nėra naujas, <...> yra labai paprastas ir kai kuriose šalyse vaikai net patys tą tyrimą daro su visuomenės sveikatos specialisto, mokytojo priežiūra“, – kalbėjo P.Poderskis.

Paklaustas, ar tėvai sutinka leisti vaikus į mokyklą jau nuo pirmadienio, jis sakė, kad tam tikro pasipriešinimo kilo, bet projektas turėtų pavykti.

Susiduriame su tokia situacija, kad dalis šeimų yra užsienyje, pajūryje, sodybose.

„Susiduriame su tokia situacija, kad dalis šeimų yra užsienyje, pajūryje, sodybose, ne visi nori tuos testus apskirtai darytis, kyla tam tikrų pasipriešinimų“, – pažymėjo jis.

Tačiau sėkme šio projekto savivaldybė, Poderskio teigimu, neabejoja. Tikima, kad šiuo pavyzdžiu palaipsniui bus atidarinėjamos ir kitos ugdymo įstaigos.

„Bendrai mokykloje yra apie 900 pradinukų, didžioji dalis tą norą ir galimybes turės, tai tokiu būdu tas projektas pavyktų, nes mes pratestuotume patį modelį, kaip jis veikia“, – akcentavo jis.

Nuolat bus testuojami

Paklaustas, ar šios progimnazijos mokytojai bus vakcinuojami prioritetine tvarka, P.Poderskis teigė, jog taip nebus, tačiau mokyklos mokytojai nuolat bus testuojami PGR testais.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Buvusiame pašte įrentas vakcinacijos punktas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Buvusiame pašte įrentas vakcinacijos punktas

„Dėl pedagogų vakcinacijos, ji prasideda kitą savaitę ir tęsis kurį laiką, žinoma, pilnai imunitetą pedagogai įgyja tik po mėnesio, – pažymėjo jis.

– Tokiu būdu mes laimėtume laiką, nes testavimas jų taip pat vyktų ir galėtume mokyklas į ugdymą grąžinti jau anksčiau, tokiu būdu nereikėtų vakcinacijos pilnos ir testavimo būdu galėtume greičiau aptikti viruso židinius.“

Mokyklos atstovai – spaudimo nėra

Tokios skubos nesupratusiems vaikų tėvams kilo nemažai klausimų.

Visų pirma – dėl ko būtina šį pilotinį projektą įgyvendinti taip skubiai – net jei vaikai ir pradėtų eiti į mokyklas nuo pirmadienio, dar po savaitės jų laukia atostogos.

Glumina ir chaosas: iki šiol nėra aišku, ar nusprendusiems šį savaitgalį nesitestuoti, bus sudaryta galimybė toliau tęsti mokslus nuotoliniu būdu.

Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos direktorius Rimantas Rameika 15min sakė, kad sprendimas dar nėra priimtas, šiuo metu atliekami tik pasiruošiamieji darbai.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

„Atliekame tam tikrus pasiruošiamuosius darbus, kaip būtų, jeigu reikėtų pradėti ugdymo procesą.

Tai, kad pasirengtume, jeigu būtų toks sprendimas. <...> Konkretaus sprendimo nėra, ar tai bus nuo pirmadienio, ar tai nuo antradienio, trečiadienio. Vyriausybės prerogatyva priimti sprendimą.

Mums pasako, kad mums yra tokia galimybė pradėti saugų ugdymą, mes informuojame tėvus, kaip būtų jeigu būtų, kad nuo pirmadienio ir laukiame tam tikrų Vyriausybės sprendimų“, – 15min komentavo mokyklos direktorius.

Pasak jo, spaudimas tėvams nebuvo daromas, esą tik norėta pasiklausti pasiklausti tėvų, ar būtų įmanoma visiems prasitestuoti šį savaitgalį, kad į mokyklą galėtų ateiti „švarūs“ žmonės.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mokslo metų pradžios šventė Kunigaikščio Gedimino progimnazijoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mokslo metų pradžios šventė Kunigaikščio Gedimino progimnazijoje

Taip pat vėliau su 15min susisiekė progimnazijos tarybos narys Andrius Šiaučiūnas, kuris patikino, kad jokio spaudimo tėvams tikrai nėra daroma.

„Kaip Vilniaus kunigaikščio Gedimino Progimnazijos Mokyklos tarybos narys, bei VKGP mokyklos tėvų tarybos narys, galiu patikinti, kad joks spaudimas tėvams nėra, nebuvo ir nebus daromas, o viešai pasirodžiusi tokio pobūdžio informacija neatitinka tikrovės“, – laiške rašė jis.

Mokyklos tarybos narys taip pat nurodė, kad atlikti du esminiai darbai:

  • Mokyklos bendruomenė supažindinta su aprašytu pilotiniu projektu ir jo įgyvendinimo principais.
  • Paprašyta atsakyti į klausimą ar tėvai (jų vaikai) sutiktų dalyvauti pilotiniame projekte.

Galiu patikinti, kad joks spaudimas tėvams nėra, nebuvo ir nebus daromas.

Vyriausybėje svarstyta apie mėnesį

Premjerės Ingridos Šimonytės atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė BNS sakė, kad sprendimas dėl pradinukų ugdymo atnaujinimo vienoje iš Vilniaus mokyklų svarstomas jau apie mėnesį.

„Jis svarstomas ir atskirose ministerijose, ir pačioje Vyriausybėje, ir su Ekspertų taryba. Ekspertų taryboje aptarinėjama jau kokį mėnesį visa tai (...) yra schema pateikta, specialistai ruošėsi, dirbo ir startuojama“, – sakė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Pasak R.Jakilaitienės, šis klausimas pastarąjį kartą Vyriausybėje aptartas antradienį ir tuomet nuspręsta vykdyti bandymą.

Ji patvirtino, kad prieš priimant pradinukus mokytis, jiems ir jų šeimoms gali būti pritaikomas ir grupinis testavimo būdas.

„Tam pilotas ir yra, kad tu pasitikrintum, kaip veikia tai, ką tu sugalvojai (...) Pasirinkta viena Vilniaus mokykla, ir bus testuojami mokiniai, mokytojai“, – sakė premjerės atstovė.

R.Jakilaitienė taip pat pažymėjo, jog tam, kad projektas galėtų būti įgyvendintas, Vyriausybė privalės pakeisti karantino režimą reglamentuojantį nutarimą, nes jis šiuo metu draudžia būriuotis, o ugdymo atnaujinimas klasėse reikštų, kad tai neišvengiamai būtų daroma.

Tam pilotas ir yra, kad tu pasitikrintum, kaip veikia tai, ką tu sugalvojai.

Atskirą įsakymą dėl leidimo mokytis klasėse turės pasirašyti ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Premjerės atstovės teigimu, kol kas nesutarta, kada tiksliai Ministrų kabinetų rinksis priimti šį sprendimą/ Tikimasi, kad tai pavyks padaryti iki kitos savaitės.

Kilo klausimų A.Verygai

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį pasidalino šia istorija socialiniame tinkle „Facebook“. Jo nuomone, daugiausiai klausimų kelia numatomas testavimo būdas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Koks čia įdomu minimas PGR kaupinių testas? Gal būsiu ką nors praleidęs, bet jei tai tas pats vadinamasis grupinio PGR testavimo metodas (kuomet keli mėginiai sudedami kartu ir testuojami kaip vienas), tai neteko girdėti, kad jis jau būtų buvęs paskelbtas kaip validuotas.

Jei jis nėra validuotas, tai negali būti naudojamas“, – savo paskyroje klausimus kėlė buvęs ministras.

ŠMSM atstovai 15min atsakydami, ar mokyklos planai nuo pirmadienio pradėti pradinukų kontaktinį mokymą įvardintoje mokykloje yra suderinti su ministerija, atsiuntė trumpą komentarą:

„Pilotinis projektas atnaujinti pradinukų mokymą vienoje iš sostinės mokyklų svarstomas, artimiausiu laiku turėtų būti priimtas Vyriausybės sprendimas“, – rašoma atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius