Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TOP 5: svarbiausi įvykiai Lietuvos aukštajame moksle 2016-aisiais

Besibaigiant 2016-iesiems metams 15min atsigręžia į beveik praėjusius metus. Patvirtinta nauja Mokslo ir studijų įstatymo redakcija, doktorantams atsirado galimybė gauti išmoką už vaiko priežiūrą, daugiau lėšų skiriama studentams skatinti, nuspręsta, kad įmokas už studijas atgaus beveik 2500 studentų ir paskirta nauja švietimo ir mokslo ministrė – tai svarbiausi įvykiai Lietuvos aukštajame moksle šįmet.
Ceremonijos akimirka
Ceremonijos akimirka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

1. Patvirtinta nauja Mokslo ir studijų įstatymo redakcija – 2017 m. sausio 1 d. įsigaliojanti įstatymo redakcija smarkiai palies tiek moksleivius, tiek studentus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Abiturientų pagerbimo šventė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Abiturientų pagerbimo šventė

„Svarbiausia, kad naujojoje įstatymo redakcijoje apibrėžta gerai besimokančio studento sąvoka: studentų pasiekimai bus skirstomi į puikų, tipinį ir slenkstinį lygmenis. Antra, keisis priėmimo į aukštąsias mokyklas tvarka – minimalus konkursinis balas bus taikomas stojant tiek į valstybės finansuojamas, tiek į valstybės nefinansuojamas studijų vietas“, – svarbiausius aspektus išskiria Lietuvos studentų sąjunga (LSS).

Kadangi naujoji įstatymo redakcija universitetams leis vykdyti trejų metų bakalauro studijų programas, todėl gali būti, jog trumpės kai kurių studijų programų trukmė. Taip pat naujojoje įstatymo redakcijoje sustiprinamas siekis naikinti nelygybę tarp už savo studijas mokančių ir nemokančių studentų – nuo šiol skatinamąsias stipendijas galės gauti visi studentai, nepriklausomai nuo jų studijų finansavimo tipo.

„Dar vienas dalykas, kuriuo galima pasidžiaugti, tai suvienodinta akademinių atostogų ėmimo tvarka – įstatymui įsigaliojus, vienerių metų akademines atostogas dėl asmeninių priežasčių galės pasiimti visų aukštųjų mokyklų studentai. Akademinių atostogų metu bus išlaikomas studento statusas, o po akademinių atostogų studentai grįš į valstybės finansuojamą vietą, jei joje studijavo prieš tai“, – privalumus įvardija LSS 15min atsiųstame komentare.

2. Doktorantai turės galimybę gauti išmoką už vaiko priežiūrą – šią vasarą priimta Vaiko priežiūros įstatymo pataisa, kuria numatoma, kad išmoką už vaiko priežiūrą galės gauti doktorantūros ar rezidentūros studentai iki 30-ies metų. Iki šiol šią išmoką galėjo gauti tik studentai iki 26-erių metų, tad faktiškai doktorantai ir rezidentai tokios galimybės neturėjo, kadangi tokio amžiaus jie tik pradeda studijuoti.

3. Daugiau lėšų skiriama studentams skatinti – 2016 m. rugsėjo mėn. ketvirtadaliu padidinta studijų krepšelio dalis, kuri skiriama studentams skatinti (nuo 95 iki 117,8 Eur). Taip pat LSS akcentuoja, kad studentai gauna didesnes socialines stipendijas (nuo 3 iki 3,25 bazinių socialinių išmokų). Verta prisiminti ir tai, kad praėjusiais metais doktorantams skiriamos stipendijos padidintos 25 proc. Taip yra įgyvendinamas Vyriausybės ir LSS 2014 m. pasirašytas susitarimas lėšas, skirtas studentams skatinti, iki 2018 m. padidinti perpus.

4. Įmokas už studijas atgaus beveik 2500 studentų – šiemet kompensacijoms už studijas skirta beveik 4,97 mln. eurų. Į šias lėšas gali pretenduoti gerai besimokę, tačiau už savo studijas mokėję studentai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus universiteto darbuotojų, studentų ir alumnų eisena į VU rūmus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus universiteto darbuotojų, studentų ir alumnų eisena į VU rūmus

„Taip bus įgyvendinama Mokslo ir studijų įstatymo nuostata, numatanti, kad iki 10 proc. (nuo valstybės finansuojamų studentų skaičiaus) geriausiai besimokiusių, tačiau savo lėšomis studijavusių studentų gali gauti kompensaciją už studijas sumokėtai kainai padengti“, – paaiškina LSS.

5. Paskirta nauja švietimo ir mokslo ministrė – rinkiminės agitacijos metu, kaip primena LSS, švietimas buvo akcentuojamas kaip viena svarbiausių sričių: „Visos didžiosios partijos savo rinkiminėse programose siūlė idėjas ir planus švietimo situacijai Lietuvoje gerinti, tai, iš tiesų, reikšmingas signalas, kadangi iki šių rinkimų į švietimo situaciją Lietuvoje dėmesį rimčiau atkreipdavo vos kelios partijos“, – sako LSS.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė

Lietuvos studentų sąjunga džiaugiasi naujos švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės, kuri iki tol vadovavo Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centrui, paskyrimu ir tiki, kad tai yra reikšmingas žingsnis, siekiant kokybiškesnio švietimo, aukštojo mokslo ir akademinės bendruomenės sąlygų gerėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius