Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ugdymą Vilniuje per penkerius metus bus siekiama labiau pritaikyti neįgaliesiems

Vilniaus savivaldybė per penkerius artimiausius metus žada pertvarkyti ugdymo procesą, kad neįgalieji ir specialiųjų poreikių turintys vaikai galėtų mokytis su bendraamžiais įprastose mokyklose bei klasėse.
Vaikas mokosi namuose
Vaikas mokosi namuose / 123RF.com nuotr.

Savivaldybės tarybos trečiadienį patvirtintame plane iki 2025-ųjų keliamas tikslas užtikrinti švietimo prieinamumą visiems sostinės vaikams.

Numatyta, kad per ateinančius penkerius metus specialiosiose klasėse, specialiosiose mokyklose ir bendrose programose besimokantys vaikai kartu dalyvaus ugdymosi ir užimtumo veiklose, didelius ir labai didelius poreikius turintys vaikai pagal poreikį bus užimti mokykloje visus metus.

Pasak Vilniaus vicemero Vytauto Mitalo, esminis tikslas yra pasiekti, kad „80 proc. specialiosiose klasėse ir specialiosiose mokyklose besimokančių mokinių pagal savo galimybes pereitų į bendrosios ugdymo programos klases“. Taip pat būtų siekiama, kad baigę mokyklas vilniečiai sklandžiai įsilietų į darbo rinką.

„Vienas pagrindinių siūlymų, jei pasikartotų panašios situacijos, tokios kaip COVID-19 – numatyti priemones, kaip būtų galima teikti ir organizuoti paslaugas vaikams, turintiems specialiųjų poreikių namuose“, – tarybos posėdyje trečiadienį sakė ir savivaldybės vyriausioji patarėja Ilma Skuodienė, atsakinga už socialinę politiką ir įtraukųjį švietimą.

Šiuo metu Vilniuje yra apie 69 tūkst. mokinių, iš kurių 10 proc. turi specialiųjų ugdymosi poreikių. Pasak savivaldybės, Per pastaruosius penkerius metus tokių vaikų sostinėje padaugėjo dvigubai. Plane numatytas siekis – užtikrinti švietimo paslaugų įvairovę specialiųjų ugdymosi poreikių vaikams, sutrumpinti kelionę į ugdymo įstaigą.

Tam numatoma kasmet pritaikyti specialiems poreikiams penkių ugdymo įstaigų aplinką ir infrastruktūrą, užtikrinti jose specialias priemones, visose mokyklose patenkinti švietimo pagalbos specialistų poreikį, organizuoti mokymus ir metodinę pagalbą pedagogams, kaip dirbti su skirtingais vaikais.

Taip pat žadama didinti švietimo pagalbos specialistų skaičių, jie sieks suteikti pagalbą kiekvienam didelių ir labai didelių specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiam vaikui ir jo aplinkai nesant mokykloje logopedo, specialiojo pedagogo, psichologo.

Šiuo metu taip pat diskutuojama su profesinėmis mokyklomis, kaip pritaikyti jų programas turintiems negalią ar specialiųjų ugdymosi poreikių, sutarimo tikimasi pasiekti iki metų pabaigos.

Vilniaus mieste švietimo pagalbai ir šio plano įgyvendinimui šiemet skirta 9,3 mln. eurų iš miesto biudžeto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius