Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Utenoje planuoja uždaryti kelias mokyklas: dalis tėvų jaučiasi išjuokti ir priešinasi

Utenoje nuo rugsėjo greičiausiai neliks vienos progimnazijos ir poros pradinių klasių skyrių. Kitur priversti mokytis vaikai, anot rajono savivaldybės mero, po pertvarkos turės geresnes sąlygas, daugiau mažamečių pateks į darželius. Tačiau kai kurie tėvai pokyčiams priešinasi ir reikalauja pereinamojo laikotarpio – esą kilnoti vaikus iš vienos mokyklos į kitą neracionalu bei kelia per daug nepatogumų.
Abiturientai laiko lietuvių kalbos egzaminą
Mokykla / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Apie užmojus keisti mokyklų tinklą Utenos rajone 15min pranešė vieno iš vaikų, kuris mokosi planuojamoje uždaryti progimnazijoje, mama Eglė.

Jos atžala, kaip pasakojo gyventoja, anksčiau lankė mokyklą-darželį „Eglutė“, dabar pradėjo eiti į Rapolo Šaltenio progimnaziją. Abi šias įstaigas, anot motinos, ketinama uždaryti.

Norime išsireikalauti bent jau palaipsnio uždarymo.

„Norime išsireikalauti bent jau palaipsnio uždarymo, tai yra, kad nuo ateinančio rugsėjo nebeformuotų naujų klasių ir dar trejus metus mokyklą paliktų, kad visi, kurie atėjo praeitais metais, galėtų pabaigti šią mokyklą, – turėdama omeny Rapolo Šaltenio progimnaziją, laiške dėstė Eglė. – Dabar taip išeina, kad mes vaikus kiekvieną rugsėjį turim kilnoti iš vienos mokyklos į kitą.“

Skundžiasi, kad vaikams reikės daug eiti

Jos žiniomis, uždaromos Rapolo Šaltenio progimnazijos mokiniams nuo rugsėjo bus siūloma eiti į kitą – Vyturių – progimnaziją. Tačiau ją lankyti, anot Eglės, bus nepatogu.

„Mūsų mokykla yra miesto centre, taip kad tėvams labai patogu vežti į šią mokyklą, nes prie pat yra dailės mokykla, anglų kalbos mokykla, autobusų stotis, kiek toliau – muzikos mokykla. Kaip sakant – visi būreliai vaikams vienoje vietoje, nereikia eiti per visą miestą.

O jeigu mus perkeltų į Vyturių progimnaziją, vaikams per visą miestą reiktų eiti vieniems, ne visi galime išsiprašyti iš darbų, kad vaikus nuvežtume į būrelius. Taip pat šiuo metu vaikai jaučiasi saugiai bei patogiai šioje mokykloje“, – aiškino mama ir pridūrė, kad specialiųjų poreikių vaikai taip pat nenori keltis į kitą progimnaziją.

„Google maps“ nuotr./Atstumas tarp mokyklų Utenoje
„Google maps“ nuotr./Atstumas tarp mokyklų Utenoje

„Taip kad šiai dienai norime bent išsikovoti dar trejus metus šioje (Rapolo Šaltenio – 15min) mokykloje. Bet mūsų niekas neklauso“, – piktinosi Eglė ir teigė ketvirtadienį dalyvavusi susitikime su savivaldybės atstovais. Jį mama pavadino „cirku“.

„Meras ir visi kiti pasijuokė tiesiog iš mūsų tėvų, vaikų ir mokytojų... Jūs čia nieko nepasieksit ir panašiai“, – rašė ji.

Mokiniai – be sporto salės, valgyklos

Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas mamos žodžius apie planuojamą mokyklų tinklo pertvarką patvirtino – komisija, turėjusi parengti pertvarkos planą, darbą baigė.

Pagal jį, Utenos mieste turėtų nelikti minėtos Rapolo Šaltenio progimnazijos, o mokyklose-darželiuose „Varpelis“ bei „Eglutė“ – pradinių klasių skyrių. Šiose įstaigose iš viso, anot mero, mokosi apie 200 mokinių ir nuo rugsėjo jie turėtų pradėti lankyti kitas progimnazijas.

A.Katinas teigė, kad pokyčių imamasi siekiant pagerinti ugdymosi sąlygas.

„Ar ten pirmokai–ketvirtokai darželiuose stumdosi su darželinukais ir valgo laiptinėse, ar Rapolo Šaltenio [progimnazijoje] – daugybę metų be sporto salės, be valgyklos, technologijų kabinetų. O renovuotos mokyklos, sutvarkytos – pustuštės. Tokio dydžio mieste taip būti negali“, – 15min komentavo jis ir pridūrė, kad kai kurios rajono progimnazijos pagal moksleivių skaičių dabar „dirba 30 arba 50 proc. pajėgumu“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alvydas Katinas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alvydas Katinas

Kita A.Katino įvardyta problema, kurią siekiama spręsti optimizuojant mokyklų tinklą, – vietų darželiuose trūkumas. Anot mero, keliose ugdymo įstaigose panaikinus pradinių klasių skyrius, čia atsirastų daugiau vietos darželinukams.

„Apie šimtą turim prašymų [dėl] nepatenkančių vaikų į darželius“, – nurodė meras.

Visas įstaigas – į vieną pastatą

Tik nedidelė dalis tėvų, pasak jo, yra nepatenkinti planuojamais pokyčiais. Dauguma esą supranta, kad lėšas būtina naudoti efektyviau. Be to, mero įsitikinimu, patys tėvai turėtų būti suinteresuoti, kad mokymosi sąlygos jų atžaloms gerėtų.

„Žinot, tėvams gerai, kur arčiau, kur katalikiška. Aš pats esu Rapolo Šaltenio mokyklą baigęs, tos žmogiškos emocijos – viskas suprantama, bet aš ir tėveliams sakau, čia ne apie emocijas, čia apie mokyklų tinklo pertvarką“, – aiškino A.Katinas.

Jo teigimu, kelias ugdymo įstaigas – Daugailių ir Saldutiškio pagrindines mokyklas bei Užpalių gimnazijos Vyžuonų skyrių – planuojama pertvarkyti ir užmiesty, tik esą dar neaišku kaip.

Nors, pavyzdžiui, ten, kur veikia mokyklos Vyžuonų skyrius, planuojama priglausti ir kitas įstaigas – dienos centrą, seniūniją.

„Yra mokykla, kurioje taip pat moksleivių nebelabai daug, bet pastatas didelis, gražus. Visam pastatui planuojam pastatyti galingą katilinę ir sukelti viską, kad būtų tos bendruomenės reikmėms: ir mokyklėlė kokia ji bebus – ar pradinė, ar ikimokyklinukų – dienos centras, seniūnija – viskas, kad keliautų į tą pastatą, kad būtų efektyvu, modernu, šiuolaikiška, šilta“, – dėstė A.Katinas.

„Negali visko sukilnoti“

Su Saldutiškio pagrindine mokykla taip padaryti esą nepavyktų.

„Ir ne dėl kažkokių sprendimų, politinio stuburo. Tiesiog susiduri su tuo, kad negali visko sukilnoti, nes tai kainuos baisius pinigus, ir nėra prasmės, nes ant kalno – kultūros centras renovuotas, medicinos punktas – kultūros pavelde. Tie perkėlimai labai brangūs. Į mokyklą viską sukelsi, tai išleisi krūvas krūvas pinigų, todėl ieškom sprendimo“, – pasakojo meras.

Kurios mokyklos bus uždarytos bei kurių mokiniams teks keltis kitur, anot jo, paaiškės vasario pabaigoje arba kovą.

Ar tėvai ir vaikai dar gali tikėtis pereinamojo laikotarpio? A.Katinas atsakė, kad taip, bet pažymėjo, kad tokį norą reikia pagrįsti.

Aš klausiu, kaip elgtis kai kurių savivaldybių vaikams, kurie mažiukai keliasi penktą valandą, kad galėtų pakliūti į mokyklą.

„Natūralu, kad mes prašom argumentų. Žinot, toks argumentas, kad štai mano vaikui iš mokyklos iki namų 100 metrų, o bus pusė kilometro, tai aš klausiu, kaip elgtis kai kurių savivaldybių vaikams, kurie mažiukai keliasi penktą valandą, kad galėtų pakliūti į mokyklą už kelių ar dešimt kilometrų“, – teigė meras.

Savivaldybės vykdomai mokyklų tinklo pertvarkai priešinasi, ne tik Utenos rajono, bet ir Švenčionių rajono Pabradės bendruomenė. Apie tai daugiau – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius