Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vadovėliai iš kuprinės keliasi į elektroninę erdvę

Jau šį rudenį Lietuvos mokyklose naudojamiems tradiciniams gamtos mokslų ir matematikos vadovėliams bus pasiūlyta skaitmeninė alternatyva: TAMO grupė parengė interaktyvius penktos klasės gamtos ir žmogaus dalyko bei matematikos vadovėlių komplektus „EMA pamokos“. Ar tai reiškia, kad pamažėle visus popierinius vadovėlius mokyklose pakeis elektroniniai?
Mokykla
Mokykla / 123rf.com nuotr.

Gerins mokymosi rezultatus

Švietimo ekspertas Bronislovas Burgis palaiko idėją mokytis iš elektroninių vadovėlių. Jis pastebi, kad elektroninis vadovėlis Z kartos vaikams turėtų padėti psichologiškai labiau įsitraukti į mokymosi procesą. „Pastebėjau, kad vaikams būna labai nejauku, kai prieš visą klasę paaiškėja, kad jie kažko nemoka. Bendraudami su kompiuteriu jie turės daugiau intymumo, kažko nemokėdami galės tuojau pat tuo pasidomėti, nebus atstūmimo“, – sako B. Burgis.

Moksleivių žinių rodiklių pagerėjimo tikisi ir vadovėlių kūrėjai. „Tikimės, jog tai padarys mokymosi procesą ne tik patrauklesnį, bet ir pagerins mokinių mokymosi rezultatus, ugdys taikymo ir aukštesniuosius mąstymo gebėjimus, kritinį pąstymą, kūrybiškumą, gebėjimą spręsti problemas bei mokėjimo mokytis kompetenciją. Sudarydami vadovėlį, ypatingą dėmesį kreipėme į tarptautinių mokinių pasiekimų tyrimų rekomendacijas Lietuvai, siekdami pasiūlyti sprendimą, kaip pagerinti šalies mokinių rezultatus“, – pasakojo TAMO grupės Ugdymo turinio grupės vadovė Jūratė Mikulevičiūtė.

Galės keisti turinį

Rudenį mokyklas pasieksiantys matematikos ir gamtos mokslų vadovėlių komplektai „EMA pamokos“ sukurti 2018-2019 mokslo metams pagal 2008 metais patvirtintas bendrąsias ugdymo programas, o 2019-2020 mokslo metams EMA pamokų turinys bus koreguojamas pagal atnaujintas bendrąsias ugdymo programas.

Galimybė keisti turinį – dar vienas elektroninių vadovėlių privalumas. „Daugumos mokyklų bibliotekose tebedulka seni vadovėliai. Tik spėji jį išleisti – žiūrėk, atsirado kitas, o aną tu nei pataisysi, nei pagerinsi. Elektroninį vadovėlį gali kurti didelė profesionalų grupė, tačiau sukūrusi ji niekur nedingsta – toliau viską visi kartu tobulina. Todėl mokytojai ir moksleiviai visuomet turi pačią naujausią vadovėlio versiją. Maža to, toks vadovėlis nei plyšta, nei išsitepa, nei sušlampa – jis visada yra naujas. Gal iš pradžių į tai investuosime ir daugiau, bet mums tai atsipirks dešimteriopai, kai nereikės visą laiką leisti popierinių vadovėlių ir didelės dalies tiražo net nepanaudoti“, – aiškina B. Burgis.

Išsiskirs funkcionalumu

J. Mikulevičiūtė pabrėžia, kad didžiausias elektroninių vadovėlių privalumas yra ne galimybė atsisakyti popierinio vadovėlio, bet funkcionalumas. Elektroniniuose vadovėliuose galimas automatinis užduočių taisymas, individualizavimas – vieną ar kitą turinio elementą galima pritaikyti mokiniams pagal jų pajėgumo lygį, vertinti pažangą, matyti, kas buvo lengva, o kur reikia pagalbos. Mokytojai galės susidėlioti mokomąjį turinį sava seka. Tradicinį popierinio vadovėlio komplektą pakeisiančios „EMA pamokos“ apima visas pamokos struktūrines dalis ir pateikia joms reikalingą medžiagą: teoriją, užduotis, programėles ir virtualius mokymosi išteklius.

Elektroniniame vadovėlyje bus nuorodos į papildomą informaciją, filmukus, duomenų bazes, mokytojai galės parinkti užduotis ir medžiagą kiekvienam mokiniui pagal jo mokymosi lygį, mokiniai vienu mygtuko paspaudimu sužinoti kiek klaidų padarė spręsdami užduotis, tėvai – matyti vaikų progresą.

Elektroniniais vadovėliais bus galima naudotis pasitelkus išmaniuosius telefonus, planšetes, kompiuterius, jų turinį bus galima demonstruoti išmaniosiose lentose ar tiesiog projektoriaus ekrane.

Pirmieji Baltijos šalyse elektroniniai vadovėliai – jau ketvirtasis skaitmeninis TAMO grupės projektas moksleiviams. Anksčiau buvo pristatytas elektroninis TAMO dienynas, kuriuo šiuo metu naudojasi jau 75 proc. Lietuvos mokyklų. Prieš trejus metus mokykloms pradėtos siūlyti populiarumo sulaukusios elektroninės „EMA pratybos“. Taip pat veikia šiuolaikiška internetinė sistema „Egzaminatorius.lt“, padedanti mokytojui ruošti, o mokiniams – ruoštis brandos egzaminams.

Ateityje planuojama parengti visų vadovėlių skaitmenines versijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius