Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 09 /13:25

Valdžia ir švietimo profsąjungos prieš rinkimus susiderėjo dėl pedagogų algų, bet viskas dar gali keistis

Likus kelioms dienoms iki Seimo rinkimų keturios švietimo profesinės sąjungos ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) pasirašė atnaujintą kolektyvinę šakos sutartį. Šalys susitarė įvesti bazinį pedagogų darbo užmokesčio dydį, kuris nepriklausytų nuo stažo, o bendrą pedagogų algų augimą susieti su ekonomika. Tiesa, pasikeitus valdžiai, gruodį, sutarties sąlygas ketinama peržiūrėti.
Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje pasirašyta atnaujinta Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinė sutartis
Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje pasirašyta atnaujinta Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinė sutartis / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Parašus ant sutarties, suderėtos su ŠMSM, penktadienį padėjo Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos, Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos „Solidarumas“, Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo ir profsąjungos „Sandrauga“ atstovai.

Po pasirašymo švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius pristatė, dėl ko pavyko susitarti ir į ką reikės atsižvelgti formuojant kitų metų biudžetą.

Jei ekonomika auga, proporcingai didėtų ir atlyginimai.

„Šitoj sutartį numatėm, kad tolesnis sąlygų gerinimas bus siejamas su Lietuvos ekonomikos augimu, įdedant saugiklį: jeigu ekonomika lėtėtų, kad pedagogų darbo užmokestis bent jau neblogėtų. Bet jei ekonomika auga, proporcingai didėtų ir atlyginimai“, – sakė jis.

Siekiant į švietimo sistemą privilioti jaunus darbuotojus, pasak ministro, bus įvestas bazinis, visiems vienodas pedagogų darbo užmokestis.

„O tiems pedagogams, kurie turi didesnę patirtį, kurie – aukštesnės kvalifikacijos, turi didesnį stažą, jiems darbo užmokestis būtų didinamas atskirai, pagal nustatytus aiškius kriterijus“, – teigė A.Monkevičius.

Greitu metu, anot jo, turėtų keistis ir mokyklų vadovų atlyginimai.

„Gavom ir premjero palaikymą, kad kitų metų biudžete panaikintume „šakutes“ ir mokyklų vadovų atlyginimai pradėtų didėti sistemiškai – ne per priedus ir priemokas. Tam reikėtų 18 mln. eurų“, – tikino švietimo ministras.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje pasirašyta atnaujinta Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinė sutartis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje pasirašyta atnaujinta Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinė sutartis

Šįmet, siekiant stojančiuosius sudominti pedagogikos studijomis, jiems buvo paskirtos 300 eurų stipendijos. A.Monkevičius teigė, jog stipendijas derėtų mokėti ir ateityje: „Profesinės sąjungos palaiko šitą idėją skatinti, mokant 300 eurų stipendiją, ir ateity tą reikia išlaikyti, aišku, matant visumą.“

Švietimo profsąjungos atnaujintą šakos kolektyvinę sutartį pasirašė likus kelioms dienoms iki Seimo rinkimų, sutartį turės įgyvendinti jau kita valdžia, tačiau ministras pasirašymo teigė su tuo nesiejantis.

Švietimas negali svyruoti pasikeitus Vyriausybei.

„Švietimas negali svyruoti pasikeitus Vyriausybei. Būtent šita sutartis ir yra tam tikras garantas, kad nebūtų bangavimų, kad būtų užtikrintas nuolatinis sąlygų gerinimas“, – dėstė A.Monkevičius.

Sutarties kopija:

Algos priklausys nuo finansinių prognozių

Švietimo ir mokslo profsąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas tikino, jog kolektyvinė sutartis kiekvienais metais turi būti atnaujinama pradedant formuoti kitų metų biudžetą.

„Ilgalaikiai tikslai yra susitarti, <...> aiškiai parašyta, kad 2025 metais mokytojų vidutinis darbo užmokestis bus 130 proc. VDU, mokslo darbuotojų – 150 proc. VDU. Dėl šito susitarta ir nesvarbu, kokia Vyriausybė ateis“, – pabrėžė jis.

Tiesa, profsąjungos lyderis pažymėjo, jog šįmet, pasikeitus valdžiai, sutarties sąlygas ketinama peržiūrėti.

„Gruodžio mėnesį, manyčiau, kad galbūt jau ir su kita Vyriausybe, bus peržiūrima ir bus galutinai sudėliojami taškai, atsižvelgiant į finansinę situaciją, visas prognozes iš Finansų ministerijos ir Lietuvos banko“, – sakė E.Milešinas.

Pasak jo, sutartimi suderėta ne tik įvesti bazinį pedagogų algos dydį, kuris nesikeistų per krizę, bet ir skirti jiems tris papildomas apmokamų kasmetinių atostogų dienas, didinti finansavimą ikimokykliniam ugdymui, švietimo pagalbai.

„Įsipareigota, kad pagal kiekvienų metų savivaldybių biudžetus atitinkamai didinti ikimokyklinio ugdymo ir švietimo pagalbos finansavimą“, – kalbėjo E.Milešinas.

Kita sutartis – eilėje

Dėl dar vienos švietimo šakos kolektyvinės sutarties ŠMSM derasi su kita, Lietuvos švietimo darbuotojų profesine sąjunga, vadovaujama Andriaus Navicko. Sutarties projektą (su kuriuo galite susipažinti čia) vis dar vertina Finansų ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, o kada ji bus pasirašyta, kol kas neaišku.

„Nuo liepos mėnesio laukiame atsakymo ir atsakymo nėra. <...> Reziumuojant trumpai, ministerija vilkina derybas ir neteikia informacijos, reikalingos deryboms“, – BNS komentavo A.Navickas.

Jis teigė nieko negirdėjęs apie penktadienį pasirašyto susitarimo turinį.

Prieš rinkimus bus daromas toks rinkiminis šou.

„Šita Vyriausybė nuolat prieš rinkimus – tiek vienus, tiek kitus – ištraukdavo ir pasirašydavo sutartis, kurios realiai nieko nekeisdavo. Visiškai man nenuostabu, kad būtent šiandien pasirašoma – čia kaip ir naujiena. Bet aš taip ir tikėjausi, kad prieš rinkimus bus daromas toks rinkiminis šou, kai švietimo bendruomenė net nežinome turinio, o dėl mūsų susitariama“, – pabrėžė jis.

„Vertiname tai kaip rinkiminę agitaciją, kuri nuo šiandien vakaro jau draudžiama“, – pridūrė A.Navickas.

A.Monkevičius nesutiko, kad derybos dėl sutarties su A.Navicko vadovaujama profsąjunga yra vilkinamos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Navickas ir Algirdas Monkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Navickas ir Algirdas Monkevičius

„Su kita profesine sąjunga norime kalbėtis ir kalbamės, tačiau tas procesas tebevyksta, tačiau nepasibaigia jokia sutartimi“, – sakė ministras, o į klausimą kodėl, tikino negalintis atsakyti.

„Mes siūlėme jungtis – būtų žymiai stipriau ir naudingiau, jeigu profesinės sąjungos susijungtų į vieną kolektyvinį susitarimą“, – kalbėjo ministras, nors neatmetė galimybės su A.Navicko profsąjunga rašytis atskirą sutartį, net jei ji bus panaši į ką tik patvirtintą.

Penktadienį atnaujinta švietimo šakos kolektyvinė sutartis pirmą kartą pasirašyta 2017-aisiais, koreguota 2019-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius