Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybės užsakymui – 606 tikslinėms studijų vietoms – skirtas finansavimas, daugiausia jų – MRU

Vykdant valstybės užsakymą, dalis studentų bus priimami į tikslines studijų vietas. Švietimo ir mokslo ministerija praneša, kad jau paskirstytas tikslinis studijų finansavimas aukštosioms mokykloms.
Studetai
Studetai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šiemet tikslinių studijų vietų numatyta 606. Daugiausia tikslinių vietų atiteks Mykolo Romerio universitetui – 112, Aleksandro Stulginskio universitetui – 104, Vilniaus dailės akademijai – 61, Lietuvos sveikatos mokslų universitetui – 53, Lietuvos muzikos ir teatro akademijai – 38.

Norinčios gauti tikslines studijų vietas aukštosios mokyklos turėjo pagrįsti savo vykdomų studijų išskirtinumą ir susitarti su darbdaviais dėl būsimų specialistų poreikio ir įdarbinimo.

Priimant finansavimo sprendimus atsižvelgta į specialistų poreikį sektoriaus ar regiono plėtrai, aukštosios mokyklos profilį rengiant tam tikros srities specialistus, siūlomą studijų kokybę ir pastangas pritraukti studentus bei valstybės finansines galimybes. Norinčios gauti tikslines studijų vietas aukštosios mokyklos turėjo pagrįsti savo vykdomų studijų išskirtinumą ir susitarti su darbdaviais dėl būsimų specialistų poreikio ir įdarbinimo.

Skirstant tikslines studijų vietas menų studijoms atsižvelgiama į meno atlikėjų poreikį valstybės mastu, studijų programos specifiką, kokybę ir galimybę pripažintiems menininkams atsirinkti stojančiuosius pagal savo kriterijus.

Prisideda ir kitos ministerijos

Nuo 2014 m. numatyta galimybė prie studijų finansavimo prisidėti ne tik darbdaviams, bet ir kitoms ministerijoms. Žemės ūkio ministerija jau antrus metus apmoka 90 procentų atrinktų universitetinių žemės ūkio studijų programų kainos. 

Dainiaus Labučio/„Scanpix“ nuotr./Žemės ūkio ministerijos pastatas Vilniuje
Dainiaus Labučio/„Scanpix“ nuotr./Žemės ūkio ministerijos pastatas Vilniuje

Į tikslinę studijų vietą priimtas studentas po studijų turės trejus metus atidirbti pagal įgytą specialybę, o privatus darbdavys – prisidėti finansuojant būsimo darbuotojo studijas. Stojančiuosius per bendrąjį priėmimą atsirenka pati aukštoji mokykla. Tikslinėmis lėšomis taip pat gali būti apmokama studijų kaina jau studijuojantiems ir už mokslą mokantiems studentams.

Švietimo ir mokslo ministerijos parengtame Mokslo ir studijų įstatymo projekte, kurį pirmadienį svarstė Vyriausybė, finansuojant studijas numatoma įtvirtinti valstybės užsakymo principą. Studentų priėmimą siūloma organizuoti valstybės finansuojamas studijų vietas planuojant smulkiau – ne tik pagal studijų sritis ir krypčių grupes, bet ir pagal atskiras kryptis, o menų studijose ir pagal programas. Tai leistų efektyviau skirti biudžeto finansavimą valstybei reikalingoms specialybėms.

Preliminarius tikslinių studijų vietų skaičius galima rasti čia. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius