Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 01 /2012 10 02

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos verdiktas: Studentų sąjunga asmens duomenis tvarkė netinkamai

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI) konstatavo, kad Lietuvos studento pažymėjimus (LSP) gaminanti ir platinanti Lietuvos studentų sąjunga (LSS) netinkamai tvarkė studentų asmens duomenis.
LSP
LSP / LSAS nuotr.

VDAI paprašyta pasidomėti nesunaikintais studentų pažymėjimais ir asmens duomenų tvarkymu buvo liepos mėnesį.

VDAI pateiktame skunde buvo prašoma ištirti, ar LSS nepažeidžia Asmens duomenų apsaugos įstatymo normų.

„Kyla abejonių, ar pasibaigus asmens duomenų tvarkymo laikotarpiui jie tinkamai saugomi ir sustabdomi jų tvarkymo veiksmai, išskyrus saugojimą; ar šie duomenys nėra naudojami rinkodaros arba kitiems galimai neteisėtiems tikslams; ar asmens duomenys saugomi tokia forma, kad duomenų subjektų tapatybę būtų galima nustatyti ne ilgiau nei to reikia“, – tuomet buvo klausiama skunde, kurį gavo VDAI.

Aiškindamasi, ar pagrįstas skundas, VDAI lankėsi LSS būstinėje. Tyrimą praėjusį penktadienį baigusi VDAI skundą pripažino pagrįstu.

„LSS neužtikrino techninių duomenų saugumo priemonių, tvarkė studentų asmens duomenis ir tiesioginės rinkodaros tikslais, nesudariusi aiškios galimybės studentui pasirinkti tiek sutikimą, tiek nesutikimą tvarkyti asmens duomenis šiuo tikslu, nebuvo nurodžiusi konkretaus asmens duomenų, tvarkomų tiesioginės rinkodaros tikslais, saugojimo termino. LSS duotas nurodymas įgyvendinti atitinkamas organizacines ir technines saugumo priemones, sudaryti galimybę aiškiai išreikšti sutikimą ar nesutikimą su asmens duomenų tvarkymu tiesioginės rinkodaros tikslais bei nustatyti konkretų asmens duomenų saugojimo terminą ir pranešti Inspekcijai apie duomenų tvarkymą tiesioginės rinkodaros tikslu Vyriausybės nustatyta tvarka“, – 15min.lt situaciją komentavo Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos Informacijos ir technologijos skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Grikinaitė.

Anot specialistės, LSS turi raštu informuoti Inspekciją apie priemones, kurių imtasi arba per mėnesį apskųsti Inspekcijos sprendimą.

Savo klaidas pripažįstame ir esame pasirengę jas ištaisyti dar iki nurodyto termino pabaigos. Tikino LSS vadovas D.Dikšaitis.

LSS prezidentas Dainius Dikšaitis pripažino, kad LSS iš VDAI gavo nurodymų, kaip turėtų būti tobulinamas LSP administravimas.

„Su šiais nurodymais ir rekomendacijomis mes sutinkame ir juos esame pasirengę įvykdyti. Dauguma jų susiję su programiniais pakeitimais, kuriuos esame pajėgūs padaryti artimiausiu metu“, – tikino LSS vadovas.

D.Dikšaitis teigė, kad VDAI rekomendacijas LSS vertina kaip pagalbą ir gaires, kaip geriau dirbti su LSP.

„Savo klaidas pripažįstame ir esame pasirengę jas ištaisyti dar iki nurodyto termino pabaigos. O kad panašių nesklandumų išvengtų kitos organizacijos, VDAI nurodymus nusprendėme paviešinti – jie bus įkelti į Sąjungos internetinę svetainę www.lss.lt“, – sakė LSS prezidentas.

15min.lt primena, kad Švietimo ir mokslo ministerija šįmet LSP platinimą patikėti tik vienai iš dviejų nacionalinių studentų sąjungų – LSS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius