-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 09 /18:41

Vilniaus universitetas: R.Vaštakas skleidžia dezinformaciją, jungtuvės su Šiaulių universitetu įvyks

Šiaulių universitetas (ŠU), keturis mėnesius taręsis su Vilniaus universitetu (VU) dėl būsimos bendros veiklos, ketvirtadienį pranešė dialogą šiuo klausimu nutraukiantis ir planuojantis dėl galimo bendradarbiavimo kreiptis į Kauno Vytauto Didžiojo universitetą (VDU). VU teigia, kad paskleista informacija neatitinka tikrovės – ŠU ir VU rektoriai parengtą jungimosi planą lapkritį planuoja pristatyti Vyriausybei.
Šiaulių universitetas
Šiaulių universitetas

„Universitetams nepavyko rasti konstruktyvaus sprendimo ir derybos atsidūrė akligatvyje“, – pranešime žiniasklaidai rašo ŠU.

ŠU: neturime kito pasirinkimo, kaip tik ieškoti kito partnerio

Universitetams nepavyko rasti konstruktyvaus sprendimo ir derybos atsidūrė akligatvyje.

Universiteto Tarybos pirmininkas Rimvydas Vaštakas, kalbėdamas ŠU vardu, tikina po kelių susitikimų gavęs pažadą, kad speciali VU darbo grupė lapkričio pradžioje pateiks ir parengs universitetų bendradarbiavimo planą

„Jo iki šiol nesame gavę, nėra aptartos nei galimos studijų kryptys, nei studijų programos. Taip pat nėra numatytas juridinis dviejų universitetų bendradarbiavimo pagrindas, – aiškina R.Vaštakas. – Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) nurodymai ir Aukštojo mokslo pertvarkos įstatymas aiškiai apibrėžia universitetų jungimosi terminus, tad susidarius tokiai situacijai neturime kito pasirinkimo, kaip tik ieškoti kito partnerio.“

Valstybiniai universitetai apie pasiektus tarpusavio susitarimus ŠMM turi informuoti iki lapkričio 17 dienos. Ministerija iki lapkričio 22 dienos universitetų tinklo optimizavimo planą, pagal planą, turėtų pristatyti Vyriausybei.

 Z.Ripinskio nuotr./ Rimvydas Vaštakas (pirmas dešinėje)
Z.Ripinskio nuotr./ Rimvydas Vaštakas (pirmas dešinėje)

„Laukėme iki paskutinės akimirkos, tačiau terminui nenumaldomai artėjant tenka konstatuoti, kad nesame pageidaujamas partneris. Negalime diktuoti didesniam dariniui susijungimo plano gairių, galime su jais apie tai tik diskutuoti – tačiau bent jau turi būti aišku, apie ką kalbamės. Deja, to iki šiol nežinome. Galutinai kontaktų su Vilniaus universitetu nenutraukiame, tačiau imamės iniciatyvos kalbėtis ir su kitais partneriais“, – nutrauktų derybų priežastis dėsto R.Vaštakas.

ŠU teigia besitikintis, kad kreipimasis į VDU sulauks teigiamo atsako ir universitetų rektoriai pasirašys ketinimų protokolą – bus pradėta tartis dėl bendradarbiavimo sąlygų ir priemonių.

VDU rektorius Juozas Augutis teigia matantis galybę dirbti kartu su ŠU. Anot jo, šios aukštosios mokyklos autonomiškumas ir kitos bendradarbiavimo sąlygos turėtų būti apibrėžtos statute.

„Tai nauja mums žinia, turime pasitarti, bet šiaip mes su Šiaulių universitetu, kaip ir su Klaipėdos ir Edukologijos universitetais, jau beveik prieš trejus metus buvome pasirašę klasterio sutartį ir pradėję dirbti. Aišku, nuo to laiko įvyko daug pasikeitimų, bet manau, kad mes jų pasiūlymą kuo detaliausiai svarstysime“, – BNS teigė VDU rektorius.

VU: interesų grupės manipuliuoja neteisinga informacija

VU studijų prorektorius ir derybinės grupės vadovas Valdas Jaskūnas teigia ŠU Tarybos pirmininko pareiškimą vertinantis „kaip itin neatsakingą požiūrį į ŠU ir viso regiono raidą“.

Teiginiai apie aklavietę derybose su VU ne tik neatitinka tikrovės.

„Teiginiai apie aklavietę derybose su VU ne tik neatitinka tikrovės, bet ir neatspindi vykdomų derybų pozityvios dvasios bei likusios ŠU vadovybės – rektoriaus, Senato pirmininkės ir derybinės grupės vadovo – pozicijos. Kartu R.Vaštako kalbos menkina dabartinės administracijos pastangas atkurti pasitikėjimą universitetinėmis studijomis Šiaulių regione“, – 15min dėsto V.Jaskūnas.

Anot jo, šiandien (ketvirtadienį) ŠU ir VU rektoriai bendrame susitikime sutarė Vyriausybei lapkričio pabaigoje teikti jau paruoštą Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos nuostatų projektą.

„Iš esmės esame sutarę ir dėl vystomų studijų krypčių bei daugumos studijų programų: mokytojų rengimo, informacinių technologijų, meninio ugdymo ir kitų“, – teigia VU atstovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Jaskūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Jaskūnas

Jis tikina galintis tik pagirti dabartinės ŠU administracijos norą „keistis vykdant, visų pirma, kokybines permainas, kurios užtikrintų universitetinio padalinio Šiauliuose tvarumą“.

„Tikimės, kad ateities diskusijos dėl aukštojo mokslo reformos bus paremtos argumentais, ekspertų rekomendacijomis, o ne emocijomis ar asmeninėmis ambicijomis“, – rašo jis ir priduria pastaruoju metu jaučiantis suintensyvėjusius įvairių interesų grupių bandymus, manipuliuojant neteisinga informacija, daryti įtaką Seimo ir universitetų bendruomenių nariams siekiant asmeninių interesų.

VDU neseniai pranešė apie jungimąsi su Vilniuje įsikūrusiu Lietuvos edukologijos universitetu (LEU) – spalio 23-ąją VDU Kaune įsteigė Edukologijos institutą.

Spalio 30-ąją švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Viliūnas Lietuvos rektorių konferencijai pristatė Lietuvos universitetų tinklo pertvarkos planą. Pagal jį, ŠU, kartu su Mykolo Romerio universitetu, turėtų jungtis prie VU, Kaune visi universitetai turėtų susijungti tarpusavyje, o LEU taptų padalytas tarp VU ir VDU. Tiesa, LEU pareiškė besijungsiantis tik su VDU.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius