Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė numato skolinti pinigų Klaipėdos universitetui, pinigų netekusiam „Snore“

Klaipėdos universitetui numatoma paskolinti pinigų, kuriais būtų padengtos banke „Snoras“ įšaldytos lėšos.
Klaipėdos universitetas
Klaipėdos universitetas / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

„Tą vadinamąją „Snoro“ problemą bandysime išspręsti, bet ne duodami, o, ko gero, suteikdami, kokį nors beprocentinį kreditą ar ką, negaliu atsakyti, kaip tai bus. Yra duotas pavedimas Finansų ministerijai ir Vyriausybės kanceliarijai tokį sprendimą pateikti. Aš tik sakau, kad jokios dovanos nebus“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

Taip jis komentavo Vyriausybėje vykusio pasitarimo, surengto Klaipėdos universiteto finansinei padėčiai aptarti, rezultatus.

Anot ministro, skolinimas pasirinktas siekiant išvengti precedento, kad prastai finansus, ūkį ir veiklą besitvarkančius universitetus gelbėja valstybė.

„Aš manau, kad turėsime sprendimą per kokią savaitę“, – žadėjo jis.

Rektorius: bankrotas negresia

Pasitarime Vyriausybėje dalyvavęs Klaipėdos universiteto rektorius Eimutis Juzeliūnas savo ruožtu tvirtino, kad studijų procesui finansiniai sunkumai nepakenks, ir tikino, jog bankrotas aukštajai mokyklai negresia.

„Studijų procesui tai neatsilieps, studijos bus sėkmingos kaip yra, moksliniai tyrimai irgi bus sėkmingi kaip yra, mūsų visi infrastruktūriniai projektai vyks ir toliau, apie bankrotus jokius nė kalbos nėra“, – ketvirtadienį po Vyriausybėje vykusio pasitarimo žurnalistams sakė rektorius.

Pasitarimas surengtas universiteto finansinei padėčiai aptarti po to, kai ši aukštoji mokykla kreipėsi į ministerijas prašydama finansinės pagalbos. „Snore“, pasak E.Juzeliūno, liko įšaldyti apie 800 tūkst. eurų. Kartu rektorius neslepia, kad sunkumai yra didesni nei „Snore“ įstrigusios lėšos.

Ritos Gorodeckienės nuotr. /Klaipėdos universiteto rektorius Eimutis Juzeliūnas
Ritos Gorodeckienės nuotr. /Klaipėdos universiteto rektorius Eimutis Juzeliūnas

Finansai verčia restruktūrizuoti

Anot E.Juzeliūno, numatoma jungti universiteto fakultetus, mažinti katedrų skaičių. Paklaustas, ar numatoma atleisti dalį darbuotojų, rektorius tiesiai neatsakė.

„Finansinė būklė, pavadinkime, nėra gera – todėl, kad įsipareigojimai daug didesni negu pajamos ir yra tam tikra finansinė skylė gana nemenka, bet mes radome, dėliojame, kaip galėtume tą padengti iš vidinių resursų, tai susiję su restruktūrizavimu – akademiniu ir administraciniu restruktūrizavimu. Ir mes ieškosime, kaip taupyti, smarkiai veršime diržus“, – aiškino rektorius.

Anot jo, numatoma jungti universiteto fakultetus, mažinti katedrų skaičių. Paklaustas, ar numatoma atleisti dalį darbuotojų, rektorius tiesiai neatsakė.

„Galbūt (darysime) ne atleidimus, galbūt pasiūlymas kitokių pareigų – čia jau visa darbo teisė“, – aiškino jis.

Anot jo, kol kas nepaisant finansinių sunkumų atlyginimai universitete išmokami.

„Atlyginimus mes išsimokėjome, viskas tvarkoje, bet, aišku, labai siauriname, mažiname savo galimybes, nemokame už prekes, paslaugas kol kas. Tiesa, „Sodrai“ neturime įsiskolinimo, atlyginimams (įsiskolinimo) irgi neturime, bet kai prognozuojame šiuos metus, mes matome pavojų ir privalome imtis priemonių“, – sakė rektorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius