Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 10

Tiesa ar melas? A.Veryga: kanapės 4 kartus didina šizofrenijos ir kitų psichozinių susirgimų riziką

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga socialiniuose tinkluose išplatintame įraše tvirtina, kad kanapės – ​​„haliucinogeninis narkotikas, kuriuo vartojimas apie 4 kartus didina šizofrenijos ir kitų psichozinių susirgimų riziką“, esą tą įrodo jo cituojamas mokslinis straipsnis. Ar tikrai tai tiesa?
Kanapės
Kanapės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Seime prieš savaitę registruotos naujos pataisos dėl nedidelio kiekio lengvųjų narkotinių medžiagų dekriminalizavimo.

Už neteisėtą kanapių, jų dalių, aliejaus, dervos, ekstraktų ar tinktūrų disponavimą nedideliais kiekiais be tikslo platinti grupė parlamentarų siūlo taikyti administracinę, o ne baudžiamąją atsakomybę, kaip yra dabar.

A.Veryga užsipuolė pataisos iniciatorius – pasak jo, kanapės neturėtų būti vadinamos „kompromisiniu“ narkotiku, nes „apie 4 kartus didina šizofrenijos ir kitų psichozinių susirgimų riziką (lyginant su nevartojančiais)“.

„Facebook“ įraše parlamentaras remiasi mokslo leidinyje „Schizophrenia Bulletin“ 2016 metais publikuota analize ir ekrano nuotraukose pateikia jos ištraukas.

A.Veryga net pabraukė kelis sakinius iš tyrimo aprašo.

Juose teigiama, kad tarp didžiausius kiekius kanapių vartojančių asmenų (lyginant su nevartojančiais), su šizofrenija ar psichoziniais simptomais susijusių komplikacijų rizika išauga 3.90 karto.

(Angl. A logistic regression model gave an OR of 3.90 (95% CI 2.84 to 5.34) for the risk of schizophrenia and other psychosis-related outcomes among the heaviest cannabis users compared to the nonusers.)

Mokslininkų sutarimu, dažnai kanapių vartojančiais asmenimis (angl. heavy users), laikomi tie, kurie šias medžiagas „vartoja kasdien arba beveik kasdien“, o retai vartojančiais –(angl. light users) tie, kurie vartoja ne dažniau nei kartą per mėnesį.

Trūksta duomenų

A.Verygos cituojamos publikacijos apraše išdėstyta metodologija, kuria remiantis buvo atrinkti tyrimai analizei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius