Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gruzinas? Vadinasi, įtartinas

Lietuvoje užsieniečiams sunku apsiginti ne tik nuo užpuolikų, bet ir nuo policininkų. Gruzinas Giorgi Gardava, savanoriaujantis Vievio vaikų dienos centre, taip ir nesuprato, už ką buvo iškeiktas ir uždarytas į areštinę. Pasirodo, Lietuvos policininkams įtartinas kiekvienas gruzinas.
G.Gardava (dešinėje) ir jo vadovas K.Dringelis bloguoju mini tą patį policijos komisariatą.
G.Gardava (dešinėje) ir jo vadovas K.Dringelis bloguoju mini tą patį policijos komisariatą. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Pareigūnai ginasi viską darę teisingai ir įžeidinėjimais kaltina patį gruziną, o teisininkai teigia, kad už tokius policininkų veiksmus Lietuvai turėtų būti mažų mažiausiai gėda. 
 
„Yra daugybė bylų, kuriose dažniausiai dviejų policininkų žodis nusveria galimo pažeidėjo liudijimus, tad kovoti su neteisybe apkaltintam piliečiui, tuo labiau užsieniečiui, darosi labai sunku“, – teigia advokatė Gitana Šimkutė, kurios kontora apsiėmė savanoriškai padėti gruzinui ieškoti teisybės teisme. 
 
Neįtikėtina kelionė į darbą
 
Patikėti G.Gardavos papasakota istorija būtų iš tiesų sunku, tačiau socialinio darbuotojo ir savanorio statusas, savivaldybės tarnautojo darbas gimtojoje Gruzijoje, baigtos magistro studijos Tbilisio universitete ir nuoširdus sumišimas atsidūrus areštinėje „už pasipriešinimą policijos pareigūnams ir jų įžeidinėjimą“ verčia įsiklausyti į Gruzijos piliečio liudijimus.
 
„Kaip ir kiekvieną rytą traukiniu ruošiausi važiuoti į savo tarnybą Vievio vaikų dienos centre. Nelaimei, sugalvojau pro šalį ėjusių pareigūnų pasitikslinti, iš kurio perono išvažiuoja traukinys. Šie atsakė nežinantys ir jau buvo benulipą laiptais, kai vėl atsisuko ir paprašė parodyti asmens dokumentą“, – pasakojo gruzinas.
 
G.Gardava paso nebuvo pasiėmęs, o bet kokie įtikinėjimai, kad vaikinas Lietuvoje gyvena ir darbuojasi legaliai pareigūnų nejaudino: „Jie kalbėjo rusiškai, keikėsi ir įžeidinėjo mane, sakė, kad žino tokius kaip aš.“ 
 
Giorgi rodė ir savo Europos savanorių tarnybos kortelę, ir gruzinišką legaliai laikomo ginklo savininko pažymėjimą, ne prastesnį nei lietuviška tapatybės kortelė, su nuotrauka, asmens kodu ir švytinčiais Gruzijos valstybės ženklais. 
 
Po užtrukusių rietenų, telefonų skambučių ir pakartotinų tikslinimųsi pareigūnai atidavė gruzino dokumentus ir pasakė, kad šis gali keliauti savo keliais, nes iš tiesų gyvena ir dirba Lietuvoje legaliai. Tik traukinys į Vievį jau buvo išvykęs, o Giorgi pavėlavo į svarbų susitikimą Vaikų dienos centre. 
 
Štai čia nevilties apimtas vaikinas padarė antrą „klaidą“. Pasakė, kad ieškos teisybės ir paprašė išrašyti paaiškinimą jo organizacijos vadovams, dėl ko jis neatvyko į darbo vietą. 
 
Pareigūnai po šio pareiškimo kaipmat apsigalvojo, vėl pasiėmė gruzino dokumentus ir, areštavę už policijos pareigūnų įžeidinėjimą, nuvedė į 3-ąjį policijos komisariatą. Ten – valanda, areštinėje praleista belaukiant Gruzijos ambasados pagalbos, girtumo patikrinimas, dokumentų pildymas, vaikščiojimas iš kabineto į kabinetą ir net kelionė namo pareigūnų automobiliu pasiimti paso.
 
Galiausiai buvo išrašytas administracinės teisės pažeidimų protokolas už pareigūnų įžeidinėjimą ir kvietimas į teismą. „Niekada nė nebūčiau patikėjęs, kad Lietuvoje man taip gali nutikti“, – sutrikęs ir nusiminęs pasakojo G. Gardava. 
 
Policijos atsakymas
 
Vilniaus 3-iojo policijos komisariato viršininkas Ramūnas Šilobritas, savaitraščio „15min“ užklaustas apie policijos patrulių veiksmus traukinių stotyje, atsiuntė oficialų raštą. Jame teigiama, kad Gruzijos piliečio dokumentus tikrino Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai, o policijos patruliai tik atėjo kolegoms į pagalbą. 
 
„Tikrinimo metu Giorgijus Gardava įžeidinėjo Patrulių rinktinės pareigūnus, todėl buvo pristatytas į komisariatą, kur jam buvo surašytas administracinių teisių pažeidimo protokolas. Jokių duomenų, kad pareigūnai netinkamai, įžeidžiamai bendravo su G.Gardava ar kitaip pažeidė profesinę etiką, neturime“, – rašoma atsakyme. 
 
Nelegalų iš Gruzijos baubas
 
Policininkų ir gruzino konfliktą nagrinės teismas, tačiau pretekstą patikrinti kaukazietiškos išvaizdos vyrą pareigūnai vis dėlto turėjo. Pastaraisiais metais daugiausia nelegalių piliečių į Lietuvą patenka iš Gruzijos, todėl policija ir kitos tarnybos daug dažniau atkreipia dėmesį į tamsių plaukų ir akių Kaukazo kalnų gyventojus. Ypač tokiose vietose, kaip geležinkelio ir autobusų stotys. 
 
„Pastaruoju metu jaučiamas neteisėtai Lietuvoje esančių piliečių srautų didėjimas, todėl pareigūnai į tai atkreipia ypatingą dėmesį“, – nelegalų problemą patvirtino R.Šilobritas.
 
Kodėl būtent stotyje pareigūnai akyliausiai gaudo nelegalus, paaiškino ir Valstybės sienos apsaugos viešųjų ryšių vadovas Giedrius Mišutis. Jo teigimu, nelegaliai į Lietuvą patekę gruzinai veržiasi toliau į Vakarus.
 
„Dauguma gruzinų, pagauti nelegaliai kirtę Baltarusijos ir Lietuvos sieną, deklaruoja, kad mūsų šalyje ieško geresnio gyvenimo, tačiau pasitaikius pirmai progai visokiais būdais bando bėgti toliau į Vakarus“, – G.Mišutis. 
 
Advokatė G.Šimkutė taip pat patvirtino, kad sulaikomų nelegalų srautai pastaraisiais metais išaugę. „Dalyvaujame viename projekte, kuriame padedame ir nelegaliai į Lietuvą patekusiems piliečiams gintis teisme. Galiu patvirtinti, kad tokių piliečių yra be galo daug“, – sakė advokatė. 
 
Užsieniečiams apsiginti sunku
 
Teisininkų pagalba G.Gardavai suteikė vilčių rasti teisybę. Jau dabar teismo posėdis atidėtas dėl papildomų įrodymų rinkimo. „Vaizdo įrašai traukinių sotyje išsaugomi iki trijų mėnesių, tad daug tikimės iš jų, be to, kviesime žodžiu liudyti ir įvykyje dalyvavusius policininkus“, – sakė G.Šimkutė.  
 
Advokatų Gintaro Petukausko ir Gitanos Šimkutės kontora sutiko į keblią padėtį patekusiam gruzinui teisme padėti be atlygio. „Kadangi užsieniečiams Lietuvoje nėra garantuota teisinė pagalba, advokato paslaugos civilinėse ir administracinės bylose neapmokamos, yra daugybė kitų kliūčių, todėl apsiginti neteisingai apkaltintam užsienio piliečiui darosi labai sunku“, – pastebėjo advokatė G.Šimkutė. 
Daugiausia nelegalių piliečių į Lietuvą patenka būtent iš Gruzijos, todėl policija ir kitos tarnybos daug dažniau atkreipia dėmesį į tamsių plaukų ir akių Kaukazo kalnų gyventojus. 
Anot teisininkės, vis dėlto Lietuva čia niekuo neišsiskiria iš kitų valstybių: „Daugelyje šalių tas pats. Kas daug keliauja, tas žino: pamatai policininką – geriau laikykis atokiau, kad neprisidarytum problemų.“
 
Teisininkė prisipažino, kad jai šiuo atveju gėda dėl Vilniaus stotyje patruliavusių pareigūnų: „Žiūrint iš žmogiškos pusės, patikrinę asmens dokumentą su nuotrauka ir asmens kodu, pareigūnai turėjo iš karto paleisti gruziną į išvykstantį traukinį.“ 
 
Ne pirmas kartas
 
Giorgijaus vadovas Vievio vaikų dienos centre Kęstutis Dringelis nustebo, kai savanoris tądien neatvyko į darbo vietą, tačiau išgirdęs nemalonią istoriją nė trupučio nesuabejojo gruzino žodžiais. Mat ir pats prieš metus yra turėjęs nemalonų įvykį tame pačiame policijos komisariate. 
 
Tąkart vyras buvo sulaikytas už tai, kad belaukdamas paskutinio vakarinio autobuso į Vievį viešoje vietoje prasidarė alkoholinį kokteilį. Iš karto prisistatė apsaugos pareigūnai, vėliau – policininkai ir socialinis darbuotojas buvo nuvestas į Vilniaus 3-jį policijos komisariatą. 
 
„Supratau, kad padariau kvailystę, pripažinau nusižengęs. Tenorėjau, kad pareigūnai greičiau išrašytų baudą ir aš galėčiau spėti į paskutinį autobusą. Antraip turėčiau miegoti ant suoliuko. Tačiau jie mane laikė komisariate kelias valandas, be pateisinamos priežasties, kol aš pats pradėjau eiti per kabinetus ir ieškoti teisybės. Galiausiai paleido po vidurnakčio stoties rajone net neišrašę baudos. Tai mane papiktino dar labiau, nei pats sulaikymas“, – nuoskaudas liejo K.Dringelis.
 
Teismas už akių
 
G.Gardavai gresia iki 500 litų bauda, tačiau pats gruzinas net negalės dalyvauti rugpjūčio mėnesį paskirtame kitame teismo posėdyje: „Mano savanorystės sutartis ir leidimas gyventi Lietuvoje baigiasi, tad keliausiu į namus. Gaila, nes taip ir neturėsiu progos savo teisybės įrodyti teisme pats.“
 
Gruzinui atstovą paskyrė advokatų kontora, teisme žada dalyvauti ir savanorio kolega K.Dringelis. Jie stengsis įrodyti, jog policininkai viršijo savo įgaliojimus, o savanoris iš Gruzijos, netinkamoje vietoje netinkamu laiku pasipainiojęs pareigūnams, yra nekaltas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius