Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 01

V.Kasiulevičius ragina sekti Izraelio pavyzdžiu: trečiosios dozės reikia nedelsiant

Dar ne visiems šalies gyventojams gavus pirmuosius skiepus, profesorius Vytautas Kasiulevičius paragino nelaukti ir jau leisti vakcinaciją trečiąja doze. Kol ekspertai nesutaria dėl revakcinacijos būtinybės, Izraelis nuo sekmadienio jau pradėjo siūlyti trečiąjį skiepą šalies senjorams.
Vytautas Kasiulevičius
Vytautas Kasiulevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Socialiniame tinkle „Facebook“ V.Kasiulevičius išplatino įrašą, kuriame įspėja dėl delsimo skiepyti trečia vakcinos doze (angl. booster).

Jis sveikino Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sprendimą revakcinuoti sunkiomis kraujo ligomis ir inkstų nepakankamumu sergančius asmenis, tačiau aiškino, kad to nepakanka.

„Kuo daugiau šalyje neskiepytų asmenų, tuo pandemijos greitis, delta atmainai plintant kaip vėjaraupiams, bus didesnis “, – įspėjo profesorius.

V.Kasiulevičiaus teigimu, reikėtų blaiviai žiūrėti į dabartinių skiepų veiksmingumą prieš naujas koronaviruso atmainas.

„Neturėkime iliuzijų, kad nesirgs paskiepyti žmonės. Jau sakiau anksčiau – paskiepyti žmonės suserga ir netgi miršta.

JAV Užkrečiamųjų ligų prevencijos ir kontrolės centras prognozuoja, kad Jungtinėse Valstijose iš 1 milijono paskiepytų kas savaitę susirgs 210, o iš 1 milijono neskiepytų 1790 asmenų.

Protingas žmogus supranta, kad skiepai apsaugo nuo ligos 8,5 karto geriau negu antivakserių propaganda, bet protingas žmogus užduos ir kitą klausimą: ką padaryti, kad tarp paskiepytų asmenų susirgimų būtų dar mažiau?“ – įraše kėlė klausimus medicinos specialistas.

Imago / Scanpix nuotr./Vakcinacija
Imago / Scanpix nuotr./Vakcinacija

Kuo daugiau antikūnų

V.Kasiulevičius įraše akcentavo, kad mokslininkams jau pakanka duomenų susieti antikūnų kiekį su potencialia galimybe užsikrėsti – kuo daugiau antikūnų, tuo labiau asmuo yra apsaugotas.

„Nesutariama dėl vieno – antikūnų slenksčio, žemiau kurio ta rizika daug didesnė. Ir tokiomis aplinkybėmis tai yra susitarimo objektas.

Jeigu mes pasirinksime pvz. SARS-CoV-2-anti-S IgG antikūnų prieš spyglio baltymą ribą 300 BAU/ml, mes nedaug suklysime.

Tiesiog priimkime sprendimą, kad visus, kurie turi mažiau kaip 300 BAU/ml antikūnų prieš spyglio baltymą, būtina skiepyti, jeigu nuo jų antrojo skiepo praėjo bent 6 mėnesiai.

Neturime vakcinų – sutarkime žemesnę ribą, bet tiesiog tai jau darykime“, – ragino profesorius.

VIDEO: 15/15: D.Razmuvienė atsako, kiek turint antikūnų negausite COVID-19 skiepo?

V.Kasiulevičius įspėjo dėl galimų rimtų pasekmių, jei bus delsiama leisti skiepytis trečiąja doze.

„Kitų vakcinų be pavasario neturėsime, ventiliacijos problemų niekas net neketina spręsti, vaikai išsiilgę bendravimo grįš į mokyklas,„baltosios apykaklės“ į biurus, o transportininkai, anot statistikos departamento, ir taip neketina skiepytis (linkėjimai merams ir „Linavai“). Finale mes sėkmingai vėl atsidursime 2020 metų lapkričio situacijoje, o bandymas uždaryti šalį baigsis Vyriausybės krize“, – niūrią ateitį numatė medikas.

Šį V.Kasiulevičiaus įrašą socialiniame tinkle „Facebook“ pakomentavo ministrės pirmininkės patarėja sveikatos klausimais Živilė Gudlevičienė.

„Kol kas nėra bendro sutarimo dėl masinės revakcinacijos reikalingumo pasaulyje. O rizikos grupės – ne tik onkohematologiniai pacientai – jau bus skiepijami greitai“, – komentavo premjerės patarėja.

VIDEO: 15/15: kada prasidės skiepijimas trečiąja COVID-19 vakcinos doze?

Skirtingos rekomendacijos

Pasaulyje sparčiai plintant itin užkrečiamai COVID-19 delta atmainai, vis garsiau kalbama apie galimybę skiepyti žmones trečiąja vakcinos nuo koronaviruso doze – net ir šalyse, kur vakcinuota didelė dalis gyventojų.

Ekspertų teigimu, dar per anksti tvirtai pasakyti, ar šalims vėliau šiais metais reikės organizuoti skiepijimą trečia vakcinos nuo koronaviruso doze.

Dalis jų tvirtina, kad prioritetas turėtų būti suteiktas šimtams milijonų Pietų pusrutulio šalių gyventojams, kurie dar nė nepasiskiepiję pirma doze.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Vakcinacija Izraelyje
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Vakcinacija Izraelyje

Izraelis suskubo

Izraelis nuo sekmadienio pradeda skiepyti trečia vakcinos nuo koronaviruso doze.

Vakcinos pradėtos siūlyti vyresniems nei 60 metų žmonėms, kurie buvo paskiepyti daugiau nei prieš penkis mėnesius.

Liepą Izraelyje pacientai su silpna imunine sistema pradėti skiepyti trečiąja „Pfizer-BioNTech“ vakcinos nuo COVID-19 doze.

Tarp pirmiausiai skiepijamų žmonių buvo pacientai, kuriems persodinta širdis, plaučiai ar inkstai, taip pat kai kurie onkologiniai pacientai.

Iš pradžių skiepijimas „Pfizer-BioNTech“ vakcina Izraelyje buvo tarp sparčiausių pasaulyje ir šaliai pavyko per parą nustatomų užsikrėtimo atvejų skaičių praėjusį mėnesį sumažinti iki mažiau nei dešimties, be to, buvo panaikinti visi kovai su pandemija skirti suvaržymai.

Tačiau pasirodžius užkrečiamesnei koronaviruso delta atmainai, naujų COVID-19 atvejų skaičius vėl išaugo, o Sveikatos apsaugos ministerija sugrąžino reikalavimą dėvėti kaukes uždarose viešose vietose, taip pat dalį kitų ribojimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius