Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 19

V.Zemlys-Balevičius apie omikron atmainą: vakcinų efektyvumas nuo susirgimo po dviejų dozių yra nulinis

Duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius sekmadienį pasidalijo niūriomis prognozėmis apie omikron atmainą – pasak mokslininko, ji kelią didelę grėsmę, tad vienintelė apsauga kol kas yra stiprinančioji vakcinos dozė. Jis taip pat akcentuoja, kad galimybių paso sąlygos turėtų būti griežtinamos.
Vaidotas Zemlys-Balevičius
Vaidotas Zemlys-Balevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Pasirodant vis daugiau duomenų, aiškėja, kad omikron grėsmė yra didelė. Vakcinų efektyvumas po dviejų dozių yra nulinis (nuo susirgimo), o reinfekcijos rizika yra 5 kartus didesnė. Ir tai reiškia, kad saugūs negali jaustis nei jau persirgę, nei vakcinuoti. Taip pat kol kas nėra jokios indikacijos, kad hospitalizacijos rizika kaip nors skiriasi”, – įrašą feisbuke pradeda V.Zemlys-Balevičius.

Jo teigimu, nieko džiuginančio nerodo ir prognozės. Kanadoje, kur omikron jau sudaro apie 20 proc. visų atvejų, pasak mokslininko, modeliai su pakankamai optimistiškomis prielaidomis rodo, kad „augimas bus įspūdingas.“

Be to, omikron yra 2–3 kartus labiau užkrečiama nei delta atmaina.

„Pravartu prisiminti, kad labiau užkrečiama bet mažiau pavojingesnė liga visados sukels daugiau problemų, nei mažiau užkrečiama ir labiau pavojingesnė. Viskas susiveda į eksponentinį augimą, kuris, deja, labai prastai suprantamas”, – tęsia V.Zemlys-Balevičius.

Mokslininkas pabrėžia, kad kol kas vienintelė apsauga nuo omikron plitimo yra stiprinančioji vakcinos dozė.

„Neil Ferguson sako, kad dauguma sergančių tikriausiai sirgs lengvai, nes apsauga nuo hospitalizacijos turėtų išlikti ir be trečios dozės. Bet tai yra maža paguoda, kai apsaugos nuo plitimo nėra, o užkrečiamumas gali būti panašus kaip tymų”, – rašo mokslininkas.

Imago / Scanpix nuotr./Omikron atmaina
Imago / Scanpix nuotr./Omikron atmaina

Tiesa, Lietuvoje, jo teigimu, skiepijimas trečiąja doze kol kas vyksta neblogai, o dauguma pasiskiepijusių yra vyresnio amžiaus. Tačiau jis pastebi, kad vyresnio amžiaus grupių skiepijimosi trečia doze tempai ima kristi.

„O jaunesnių amžiaus grupių, kurios yra pagrindinės viruso „nešiotojos”, pasiskiepijimo procentas kol kas yra labai mažas. Viskas rodo tai, kad ateinanti omikron banga bus didelė. Vienintelė išeitis, atsižvelgiant į mūsų populiacijos požiūrį į epidemijos valdymą, yra griežtinti galimybių paso sąlygas. Galimybių pasas turėtų galioti tik 4 mėnesius po antro skiepo ir galimybė testuotis turi būti panaikinta, taip kaip daroma Prancūzijoje”, – tvirtina jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas

Visgi jis rašo nemanantis, kad tai įvyks. „Esminė komunikacija iš Vyriausybės ir Sveikatos apsaugos ministerijos turėtų būti jau nustatytas kriterijus, kad prie 240 užimtų vietų reanimacijoje bus įvestas pilnas karantinas. Kol kas iš tų duomenų, kuriuos turime dabar, jis yra neišvengiamas. Laikas parodys”, – įrašą baigia mokslininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius