Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2014 07 09

Vilniaus skulptūrą „Krantinės arka“ prašoma iškelti į kitą vietą

Kultūros atstovai bei visuomenės veikėjai vėl siekia, kad Vilniaus savivaldybė iškeltų daug diskusijų sulaukusią Vlado Urbanavičiaus skulptūrą „Krantinės arka“ iš Neries pakrantės Vilniaus centre.
„Krantinės arka“
„Krantinės arka“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Grupė asmenų įregistravo elektroninę peticiją, kuria reikalaujama Vilniaus savivaldybės iškelti skulptūrą. Peticijos autoriai tvirtina, kad 2008-ųjų pabaigoje ją buvo leista pastatyti viešajai įstaigai „Vilnius-Europos kultūros sostinė 2009“, tačiau pagal pirminį sumanymą kūrinys turėjo stovėti čia tik iki 2010-ųjų pabaigos.

„Viešai visada buvo aiškinama, kad šis „projektas“ siejamas tik su Europos kultūros sostinės renginiais. Jau praėjo penkeri metai, tad skulptūra eksploatuojama du kartus ilgiau nei buvo planuota“, – rašoma Vilniaus merui ir administracijos direktoriui adresuojamoje peticijoje.

Autoriui už skulptūrą buvo sumokėta beveik 10 tūkst. litų.

Tarp ją palaikančiųjų yra Nacionalinės premijos laureatas, architektas, restauratorius Napalys Kitkauskas, akademikas Jonas Grigas, verslininkas ir buvęs krepšininkas Matas Niparavičius, teatrologė Gražina Mareckaitė, smuikininkė Raimonda Daunienė, žurnalistė Aldona Žemaitytė-Petrauskienė ir kiti.

Peticijos autoriai mini, kad sostinei vadovaujant Viliui Navickui, tuometinio savivaldybės administracijos direktoriaus Vytauto Milėno įsakymu skulptūrą perėmė savivaldybė. Įsakyme termino, iki kada leidžiama eksponuoti skulptūrą šioje vietoje, neliko.

Autoriui už skulptūrą buvo sumokėta beveik 10 tūkst. litų.

„Kadangi skulptūra (projektas) buvo pastatyta laikinai, tik 2 metų laikotarpiui, reikalaujame, kad Vilniaus miesto savivaldybė, kaip skulptūros ir autorinių teisių eksponuoti kūrinį savininkė, vykdytų įsipareigojimą dėl laikino skulptūros eksploatavimo. Siūlome skulptūrą „Krantinės arka“ išmontuoti ir parinkti jai tinkamesnę vietą“, – rašoma peticijoje.

Anksčiau menininkai jau yra viešai raginę Vilniaus savivaldybę iškelti skulptūrą, tačiau peticijos dar nebuvo registravę.

Šis kūrinys Vilniuje susilaukia ne tik kritikos žodžiu – jį dažnai niokoja vandalai, taip pat ant jo ar šalia atsiranda ir kitų, pašiepiančių, kūrinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius