-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 20

3 žingsniai, paversiantys jūsų būstą draugišku aplinkai: antrasis – tausoti vandenį

Tam, kad būstas galėtų vadintis draugišku aplinkai, pulti iš pamatų atnaujinti namų nebūtina. Kartais žengdami iš pažiūros mažus, tačiau aplinkai labai reikšmingus žingsnius, gyventojai prie aplinkos tausojimo gali prisidėti ne mažiau nei ekologiškų, pasyvių ar aktyvių namų savininkai. Vienas dažniausiai aplinkosaugininkų keliamų klausimų – gamtos išteklių tausojimas, taigi draugiško aplinkai būsto savininkai turėtų susirūpinti būtent tuo. Specialistai siūlo atkreipti dėmesį į kone svarbiausio gamtos turto – vandens naudojimą.
Ekologiškas namas
Ekologiškas namas / „Scanpix“ nuotr.

Dantų valymas

Vienu iš 5 labiausiai vandenį švaistančių žmonių įpročių specialistai vadina dantų valymo procesą. Tiek vaikai, tiek suaugusieji daro tą pačią klaidą: atsuka vandens čiaupą, sudrėkina šepetėlį, užsideda pastos ir valosi dantis. 2–5 minutes žmogus valosi dantis, o iš neužsukto čiaupo bėga vanduo. Specialistai pataria nenumoti į tai ranka, nors tai atrodo ir smulkmena.

Pakeiskite vonios įrangą

Vis dėlto, šiokio tokio remonto, siekiant būsto efektyvumo – gali prireikti. Jei jūsų namuose įrengtas senas klozetas, specialistai siūlo jį pakeisti. Naujieji klozetai vienu nuleidimu sunaudoja kur kas mažiau vandens nei senieji – taip vėlgi sutaupomi didžiuliai vandens kiekiai.

Amerikiečių tyrimai rodo, kad kone 17 proc. vandens žmonės išeikvoja duše.

Amerikiečių tyrimai rodo, kad kone 17 proc. vandens žmonės išeikvoja duše. Būtent todėl siūloma dideles dušo galvutes keisti į mažesnes. Tai būstų šeimininkams gali leisti sutaupyti daugiau nei 10 000 l vandens per metus.

Naudokite vandenį pakartotinai

Šiais laikais yra įvairiausių technologijų, leidžiančių vandenį naudoti pakartotinai. Galima įdiegti sistemas, kurios suteikia galimybę virtuvėje panaudoti vandenį naudoti pakartotinai, pavyzdžiui, tualete. Dar kartą vanduo gali būti panaudojamas ir, sakykime, trinkelių ar mašinos plovimui.

Itin populiaru tampa ne tik pakartotinai naudoti vandenį, bet tikslingai išnaudoti tiesiogine to žodžio prasme iš dangaus nukrentantį lietaus vandenį. Investavę į lietaus vandens surinkimo ir panaudojimo sistemas, lietaus vandeniu šeimininkai gali laistyti sodą, terasą, takelius, aikšteles šalia namo. Vienas namų ūkis per metus sunaudoja apie 70 000 l vandens, jei dalį jo gyventojai pakeistų vandeniu, duotu tiesiog iš gamtos, tausotų ir pačią gamtą, ir savo kišenę.

Negana to, specialistai tikina, kad lietaus vanduo skalbti, laistyti medžius ir augalus yra kur kas tinkamesnis nei iš čiaupo bėgantis vanduo. Lietaus vanduo yra minkštas, jame nėra kalkių, todėl jis neužteršia prietaisų.

Nors Žemę sudaro 71 proc. vandens, tinkamo žmonėms vartoti vandens procentas nesiekia 1. Jau dabar 4 iš 10 pasaulio šalių susiduria su geriamo vandens trūkumu, o klimato kaita, dirvožemio ir oro tarša jo išteklius pasaulyje mažina dar labiau. Būtent todėl vandens tausojimas paliečia ne tik žmogaus kasdienybę, bet ir daugumą sričių, tarp jų ir statybą. Šiuolaikinės technologijos siūlo daugybę sprendimų, kaip gerinti vandens kokybę ir jį tausoti, taigi būtina tuo naudotis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius