TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 05 08

„Darom“ dalyviai turi stengtis labiau: šiukšles atvežti ir išrūšiuoti reikia patiems, už atliekas gali tekti susimokėti?

Šiemet švarinimosi akcija „Darom“ savanoriams perduoda daugiau pareigų nei įprastai. Dalyviai turi ne tik patys pristatyti atliekas į didelių gabaritų surinkimo aikšteles, jas išrūšiuoti, bet galbūt už jas ir susimokėti. Tokiu būdu organizatoriai nori pakeisti suvokimą – norint tinkamai sutvarkyti atliekas, vien jas surinkti neužtenka.

Kasmet nemažo populiarumo sulaukianti „Darom“ šiemet, rodos, nusprendė pakelti savanoriams taikomą kartelę: susiruošę lengvai pasivaikščioti po miškelį su vienu maišeliu šiukšlėms turėtų permąstyti savo kelionės tikslą dusyk, mat gali tekti paplušėti.

Jeigu anksčiau atliekas savanoriai atnešdavo į surinkimo taškus, dabar jas patiems reikia pristatyti į atliekų surinkimo aikšteles. Tad jeigu širdį pervėrė užmatytas miške išmestas čiužinys ar pamiškėj tūnanti padangų porelė, organizuotis automobilį ir papildomas rankas – tavo paties atsakomybė.

Ir deja, tas šiukšlynas tiesiog persikeldavo iš vienos vietos į kitą.

Dar gi, jeigu eidamas maršrutu randi stiklo, plastiko, medicininių atliekų, viso to dėti į bendrą maišą nevalia. Turi neštis juos kelis ir šiukšles išrūšiuoti.

Ir jeigu peršasi išvada, kad atliekų rūšiavimas nepatogus, organizatoriai atkreipia dėmesį, kad iki šiol surinktos šiukšles praktiškai nebuvo rūšiuojamos, tad ir gamtos taršos problemos iš esmės nesprendė.

„Man labai patiko Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) direktoriaus Tomo Vaitkevičiaus žodžiai, kad šiukšlių tvarkymas nėra tik šiukšlių surinkimas, į tai įeina daug daugiau žingsnių. Ir galbūt tai buvo nemaža problema ankstesniais akcijos metais, ką atliekų tvarkytojai turėdavo padaryti. Ir deja, tas šiukšlynas tiesiog persikeldavo iš vienos vietos į kitą“, – sakė „Darom“ Komunikacijos vadovė Toma Buivydaitė.

Reikėtų atvykti su kompanija ir visiems pasidalinti [atliekas]. Arba būti superdarytoju ir susimokėti.

Gali tekti susimokėti už surinktas šiukšles?

Priduodant stiklo, plastiko ir kitas atliekas yra taikomas nemokamas metinis limitas. Pavyzdžiui, į atliekų aikšteles atvežus 4 padangas, mokėti nereikės. Tačiau jei akcijos metu randi 6 padangas, ar gali reikėti papildomai mokėti už jų sutvarkymą? Galbūt.

„Atliekos, kurios mėtosi viešosiose erdvėse, yra bešeimininkės. Kadangi jas surenki, jos automatiškai tampa tavo galvos skausmu, tampi jų savininkas. Ir turėtum su jomis tvarkytis taip, lyg jos būtų tavo. Ir išrūšiuoti, ir galbūt priduoti į stambiagabaritinių atliekų surinkimo aikšteles“, – sako T.Buivydaitė.

Mes ir be akcijos su draugu renkam šiukšles.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Akcija „Darom 2021“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Akcija „Darom 2021“

VAATC Aikštelių eksploatacijos skyriaus vadovas Aurimas Uldukis teigia, kad ir akcijos metu standartiniai metiniai limitai galioja. Kitaip tariant, jeigu „svetimų“ baldų ir medienos šiomis dienomis atveši daugiau nei 250 kg, plastiko – 20 kg, stiklo – 50 kg, kitąsyk pristatęs asmenines šiukšles gali tekti susimokėti.

„Reikėtų atvykti su kompanija ir visiems pasidalinti [atliekas]. Arba būti superdarytoju ir susimokėti“, – tikina pašnekovas.

RATC lanksčiai žiūri į akciją, sutiko bendradarbiauti. Daugelis iš jų nežiūri į tuos metinius limitus.

VIDEO: Sugrįžo akcija „Darom“ : kaip žmonės sutiko naujoves ir kiek užteršėme gamtą per pandemiją?

„Darom“ atstovė patikslino, kad Regioninių atliekų tvarkymo centrai (RATC) akcijos dienomis – gegužės 7-8 – į limitus žiūri liberaliau. Nors aikštelių darbuotojai paprašys asmens dokumento ir užregistruos atliekų perdavimą, atvežti kiekiai su asmeniu siejami nebus.

„RATC lanksčiai žiūri į akciją, sutiko bendradarbiauti. Daugelis iš jų nežiūri į tuos metinius limitus. Kai kurie RATC prašo užpildyti deklaracijas, [...] kad galėtų suvesti duomenis, tvarkingai vykdyti statistiką, tačiau pasibaigus akcijai tu vis dar galėsi asmenines padangas atvežti [nemokamai]“, – kalbėjo „Darom“ atstovė.

Čiužinį atvilkusi vilnietė juokauja: „Vos nenumiriau“

Darželio auklėtoja Ieva – viena iš akcijos dalyvių. Ji į Pilaitėje esančią atliekų surinkimo aikštelę atitempė kažkur numestą porolono čiužinį, surudijusį metalo gabalą bei kažkokio baldo dalį – storą lentą.

„Vos nenumiriau. Viena tempiau“, – pusiau juokauja įraudusiais žandais ir kvapą gaudanti Ieva.

Lukrecijaus Tubio / 15min nuotr./Ieva tempia šiukšles surinkimų aikštelėje
Lukrecijaus Tubio / 15min nuotr./Ieva tempia šiukšles surinkimų aikštelėje

„Tempiau iš ten, kur arbūzus pardavinėja. Vakar dalyvavau su savo vaikais darželio, ėjom iki Žirmūnų, rinkom. O dabar aš šiandien viena ėjau. Bet mes ir be akcijos su draugu renkam šiukšles“, – pasakoja ji.

Anot moters, šiemet „Darom“ įvesti pokyčiai jos asmeniškai per daug nepalietė. Apskritai, ji džiaugiasi kasmetine akcija.

„Gali nenešti, paprašyti kieno mašinos. Programėlėje galima pažymėti, kad yra šiukšlės maišuose, kad reikia išvežti. […] Praeitais, užpraeitais metais aš irgi, kai ėjau, turėjau lygiai taip pat tempti iki to surinkimo punkto, tai jokio skirtumo. Aš džiaugiuosi apskritai, kad yra tokia akcija, kažkas rūpinasi“, – tikino vilnietė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius