-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 23

Dažų likučiai: įvardijo pavojus ir kaip jų išvengia profesionalūs tvarkytojai

Remontų metas baigėsi, bet vis dar nenusprendžiate, ką daryti su dažų, skiediklių, tirpiklių, glaistų ir kitų apdailos medžiagų likučiais ar pakuotėmis? Įgalioti atliekų tvarkytojai įvardijo apdailai naudojamų cheminių medžiagų pavojus ir patarė, kaip galėtume jų išvengti, apsaugodami aplinką ir savo pačių sveikatą.
Pavojingosios atliekos
Pavojingosios atliekos / 123RF.com nuotr.

Mesime į buitinių atliekų konteinerius – skriausime save

„Visas pakuotes, įskaitant ir dėžes nuo dažų, glaistų, skiediklių ar panašiai – skardinius, plastikinius indus, plastiko maišus ar kartono pakuotes, jeigu tai telpa į pakuotėms skirtus konteinerius, derėtų mesti į juos. Jeigu pakuotė yra didesnė ir konteineryje netelpa ar užimtų neužimtų per daug vietos, ją galite pristatyti į stambiagabaričių atliekų aikšteles. Visos pakuotės turi būti metamos be likučių, nebent tai būtų jau seni pridžiūvę dažai ar kita statybinė medžiaga. Šiuos konteinerius prižiūrintys tvarkytojai pasirūpins, kad šios pakuotės būtų sutvarkytos saugiai“, – sako VšĮ Pakuočių tvarkymo organizacijos (PTO) viešinimo ir marketingo specialistė Eglė Razbadauskaitė.

PTO nuotr./Eglė Razbadauskaitė
PTO nuotr./Eglė Razbadauskaitė

Pavojingųjų atliekų tvarkymo įmonės UAB „Toksika“ laboratorijos vadovė Rita Paukštė atkreipia dėmesį, kad dažų, tirpiklių, glaistų atliekos yra pavojingos ir kenksmingos, todėl kaupti jų nereikėtų. Ji pastebi, kad dažniausiai po remonto darbų susidariusios pavojingosios atliekos neturi antrinio panaudojimo.

„Pavojingąsias atliekas pilti į nuotekų tinklus ar mesti į bendrą komunalinių atliekų srautą yra draudžiama, tai yra nusižengimas prieš gamtą ir patį save. Pavojingosios atliekos, patekusios į bendrą komunalinių atliekų srautą, greičiausiai pateks į sąvartynus arba bus sudegintos komunalinių atliekų deginimo įrenginiuose, kurie nėra pritaikyti deginti pavojingąsias atliekas dėl temperatūrinių režimų išlaikymo ir dūmų valymo technologijos“, – aiškina R.Paukštė.

Likučiai gali būti naudingi

„Toksikos“ atstovė taip pat papasakojo, kad daroma su į šią įmonę patekusiais minėtais apdailos medžiagų likučiais. Dažų, tirpiklių, glaistų atliekos ar jomis užterštos pakuotės, patekusios į UAB „Toksika“ aikšteles, yra rūšiuojamos, paženklinamos ir sandėliuojamos iki galutinio atliekų sutvarkymo. Nurodytos atliekos tvarkomos pavojingųjų atliekų deginimo jėgainėje, kurioje prie 1200 laipsnių temperatūros visiškai sudega, išgaunant energiją. Tuo tarpu dūmai po atliekų deginimo yra išvalomi tam pritaikytuose dūmų valymo įrenginiuose.

PTO atstovė E.Razbadauskaitė taip pat atkreipia dėmesį, kad apie tvarumą galėtume pagalvoti jau įsigydami dažus ar kitas priemones. Šiuo metu rinkoje yra platus apdailos medžiagų pasirinkimas, dalis jų yra draugiškos gamtai. O štai jums nereikalingi dažų likučiai gali labai praversti kam nors kitam. „Statybinių medžiagų likučių, o ypač dažų, kiek tenka matyti, interneto dalijimosi platformose, ilgai siūlyti nereikia – netrukus rezervuojami, jų paklausa yra nemenka“, – sako ji.

Kaip galėtumėte pasiekti daugiau tvarumo atnaujindami namus?

  • Naudokitės gamintojo dažų skaičiuokle ar instrukcija, kad įsigytumėte dažų tiek, kiek reikia – tai padės išvengti tiek trūkumo, tiek ir pertekliaus.
  • Atiduokite dažų, skiediklių, glaistų likučius per dalijimosi platformas. Neretai jų labai reikia įvairioms ugdymo įstaigoms, jos nedidelius dažų likučius panaudoja patalpų dekoravimui.
  • Jei liko nedaug dažų, bet nutarėte turėti jų atsargai, nepalikite jų didelėse dėžėse, kurių dangtelis apvarvėjęs, nepavyksta pasiekti sandarumo. Supilkite likučius į mažesnius stiklainius – bus sandaru, negaruos. Laikykite likučius nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje, patalpoje turėtų išlikti teigiama temperatūra.
  • Jokiu būdu nepilkite į kanalizaciją ir nemeskite į bendruosius buitinių atliekų konteinerius – tai gali užteršti aplinką, turėti ilgalaikį neigiamą poveikį sveikatai.
  • Pakuotes nuo dažų ir kitų apdailos medžiagų meskite į pakuotėms skirtus konteinerius – tada bus profesionaliai pasirūpinta jų sutvarkymu.
  • Jei po remonto liko didesnis kiekis statybinių atliekų – pasirūpinkite nuvežti jas į specialiąsias stambiagabaričių atliekų aikšteles.

Apie VšĮ Pakuočių tvarkymo organizaciją

VšĮ Pakuočių tvarkymo organizacija – tai pelno nesiekiantis viešasis juridinis asmuo, kurio tikslas – gamintojų ir importuotojų pavedimu plėtoti efektyvią pakuočių atliekų tvarkymo sistemą bei vykdyti visuomenės švietimo ir informavimo veiklą, įgyvendinti teisės aktuose įtvirtintas gamintojams ir importuotojams pareigas, siekiant įvykdyti LR Vyriausybės nustatytas apmokestinamosios pakuotės atliekų tvarkymo užduotis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius