Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 01

Lempų ir lempučių metas: tamsa – bėda, šviesa – irgi rūpestis

Laikotarpiu, kai dienos trumpiausios ir saulės mažiausiai, kartais svarstoma: žiebti daugiau lempučių, ar geriau pataupyti. Šviesos trūkumas gali tapti viena iš depresijos priežasčių, betgi augančios sąskaitos už elektrą irgi nedžiugina. Kita vertus, perdegusi lemputė gali ne tik sutrikdyti įtemptą ankstyvo ryto dienotvarkę, bet ir tapti galvosūkiu: ar aš, kaip vartotojas, turiu kompensacijos už šį nepatogumą teisę, galų gale – kur dėti perdegusią lemputę. Žinodami atsakymus į šiuos klausimus, visomis prasmėmis gyvensime šviesiau.
Pakuočių tvarkymo organizacijos (PTO) viešinimo ir marketingo specialistė Eglė Razbadauskaitė
Pakuočių tvarkymo organizacijos (PTO) viešinimo ir marketingo specialistė Eglė Razbadauskaitė / PTO nuotr.

LED apšvietimo sprendimų era

Apšvietimo lemputėmis prekiaujančios bendrovės „Ardena“ vyriausiojo produktų vadybininko Valerijaus Marševskio teigimu, pastaruoju metu stebima įvairių LED apšvietimo sprendimų pardavimų augimo tendencija. Senosios įprastos buitinės kaitrinės lemputės iš rinkos traukiasi, nes jų gamyba ir importas Europos Sąjungoje buvo palaipsniui uždrausti iki 2015 m. Tai, kas likę nuo seno, dažniausiai keičiama į gerokai taupesnes LED technologijas.

„Šiandien patys populiariausi apšvietimo sprendimai yra LED šviesos šaltiniai: lemputės, juostos ar šviestuvai su integruotu LED moduliu. Tokie sprendimai yra maždaug 8–10 kartų efektyvesni, palyginti su E14 ir E27 dekoratyvinėmis kaitrinėmis lemputėmis, 2 kartus efektyvesni už

E14 ir E27 dekoratyvines energijos taupančias lemputes, ir net 6–10 kartų efektyvesni nei standartinės, vadinamosios „tradicinės“ 12 V arba 220 V halogeninės lempos, o GU10, GU9, GU5,3, GU4 LED sprendimai yra 2–3 kartus efektyvesni nei sprendimai su standartinėmis liuminescencinėmis lempomis“, – sako V.Marševskis.

Jis taip pat pastebi, kad apšvietimo sprendimų efektyvumas vertinamas kaip vienam sunaudotos elektros energijos vatui tenkantis šviesos srautas, kurį spinduliuoja šviesos šaltinis. V.Marševskis atkreipia dėmesį ir į papildomą LED šviesos šaltinio savybę, leidžiančią taupyti bei padidinančią komfortą – galima lengvai valdyti LED šviesos šaltinio šviesos srauto stiprumą, žinoma, jeigu šaltiniui įdiegta ši galimybė arba jeigu jis yra integruotas į šviestuvą su analogiška funkcija. Be to, taupantiems patrauklus yra ir LED lempučių ilgaamžiškumas – juo pasižymi sertifikuotų gamintojų produkcija: atsižvelgiant į lemputės tipą, ji gali šviesti 15–60 tūkst. valandų.

Lemputė stiklo pakuočių konteineryje: tai – klaida

Ir vis dėlto: o kur dėti perdegusią lemputę – nesvarbu, kokia ji būtų – nuo seno užsilikusi paprastoji kaitrinė ar pačios pažangiausios technologijos?

„Pasitaiko, kad lemputės priskiriamos stiklo atliekoms ir sumetamos į stiklo pakuotėms ar mišrioms buitinėms atliekoms konteinerius, nors jų vieta – specialieji elektronikos atliekų konteineriai arba tam pritaikyti konteineriai lempučių prekybos vietose. Mesdami lemputes į stiklo pakuotėms skirtus konteinerius, užteršiame perdirbimui tinkamą antrinį stiklą, o jeigu lempučių atliekos patenka į buitinių atliekų konteinerius, tai apsunkina papildomą rūšiavimą, kelia grėsmę aplinkai, ir žmonių sveikatai. Patekusios į sąvartyną lempučių atliekos tampa pavojingais teršalais“, – aiškina Pakuočių tvarkymo organizacijos (PTO) viešinimo ir marketingo specialistė Eglė Razbadauskaitė.

Ji atkreipia dėmesį, kad įvairių technologijų lempučių sudėtyje, be stiklo, gali būti jodo, bromo, gyvsidabrio ir kitokių metalų, tad labai aktualu, kad šie gaminiai būtų sugrąžinami antrinių žaliavų pavidalu. Kitaip sakant, ta pati lemputė yra ir pavojinga atlieka, ir potencialus žaliavų šaltinis.

„Lemputės dažniausiai parduodamos įpakuotos kartoninėse dėžutėse, kurias tiktų mesti į popieriaus ir kartono pakuotėms skirtą konteinerį, tačiau bus didelė klaida, jei perdegusią lemputę mesime į greta esantį stiklo pakuočių konteinerį. Mokame apsišviesti namus, ir jau pats laikas didesnei šviesai, rūšiuojant lempučių bei kitokias atliekas“, – pastebi E.Razbadauskaitė.

Ką reikėtų žinoti apie LED lemputes, bet ne visi tai žino

  • LED technologijos labai sparčiai tobulėja. Dėl to gali nutikti, kad pirkėjui, pagal suteiktą garantiją grąžinančiam pardavėjui sugedusią lemputę, nepavyks pasiūlyti visiškai tokio pat produkto, kokį pirkėjas įsigijo prieš dvejus metus. Pavyzdžiui, vietoje nebegaminamos 10 vatų lemputės bus pasiūlyta 8,5 vatų lemputė, spinduliuojanti tokį patį šviesos srautą, kaip ir anksčiau įsigytoji 10 vatų. Tuo tarpu naujesnės technologijos 10 vatų lemputė suteiks didesnį šviesos srautą.
  • Kai kurios lemputės perdega ir dėl elektros tinklo sutrikimų. Sertifikuotų gamintojų LED lemputės turi apsaugą nuo elektros tinklo sutrikimų ar įtampos svyravimų, dėl kurių žemesnės kokybės lemputės linkę perdegti. Išoriškai lemputės nesiskiria, jos spinduliuoja panašų šviesos srautą, tačiau šviesos kokybė ir techniniai parametrai skiriasi – atsparumas minėtiems elektros tinklo sutrikimams, deja, irgi nėra toks pat. Tad klaidinga yra manyti, kad visos lemputės vis tiek turi savybę perdegti, todėl geriau rinktis pigesnį daiktą.
  • Garantija nereiškia, kad turėsite bėdą dažnai keisti perdegančią lemputę. Klysta manantieji, kad, tarkime, 3 metų garantija lemputei reiškia vien tai, kad per šį laikotarpį teks vaikščioti į parduotuvę ir nemokamai keisti perdegusias lemputes. Garantija užtikrina, kad jos sąlygose numatytu laikotarpiu jokių bėdų dėl tos lemputės neturėtų kilti. Įsuksite lemputę – ir tuos 3 metus nesuksite dėl jos galvos. Dėmesio tiems, kam rūpi garantija: nepameskite kasos kvito ar sąskaitos-faktūros – dokumento, kur būtų fiksuota lemputės įsigijimo data.
  • Pakeisti LED lemputę pavyks ne visada. V.Marševskio teigimu, pastaruoju metu neregėtai išaugo šviestuvų su integruotais LED šviesos šaltiniais pardavimai. Tokiuose sprendimuose nebėra įprastų lemputėms skirtų cokolių, ir pirkėjas, deja, jau nebegalės pats pakeisti lemputės, kaip būdavo įpratęs – teks keisti visą šviestuvą.

Apie VšĮ Pakuočių tvarkymo organizaciją

VšĮ Pakuočių tvarkymo organizacija – tai pelno nesiekiantis viešasis juridinis asmuo, kurio tikslas – gamintojų ir importuotojų pavedimu plėtoti efektyvią pakuočių atliekų tvarkymo sistemą bei vykdyti visuomenės švietimo ir informavimo veiklą, įgyvendinti teisės aktuose įtvirtintas gamintojams ir importuotojams pareigas, siekiant įvykdyti LR Vyriausybės nustatytas apmokestinamosios pakuotės atliekų tvarkymo užduotis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius