-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 29

Nacionalinis lankytojų centras – vartai į saugomas teritorijas

Mėgstantys keliauti po Lietuvą jau yra įpratę, kad daugybę naudingos informacijos galima gauti nacionalinių ar regioninių parkų lankytojų centruose.
Saugomų teritorijų nacionalinis lankytojų centras
Saugomų teritorijų nacionalinis lankytojų centras / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Sostinėje įsikūręs Saugomų teritorijų nacionalinis lankytojų centras gali būti drąsiai vadinamas vartais į visas saugomas Lietuvos teritorijas.

Jau pats pastato interjeras kviečia pažvelgti į Lietuvos gamtą kitaip.

Sienos dekoruotos iš gražiausių Lietuvos pievų surinktais džiovintais žolynais, didžiuliais augalų, lapų piešiniais, visus lankytojus, ypač mažuosius, verčia pasijusti tarsi mažais skruzdėliukais didžiulėje pievoje.

„Norime, kad vaikai suprastų, jog kiekvienas, net mažiausias vabalėlis, turi savo gyvenimą, yra svarbus gamtai ir todėl reikia jį saugoti. Nereikia mindžioti skubančių skurzdžių ar be reikalo skinti augalų“, – vedžiodama po įspūdingą ekspoziciją kalbėjo Diana Rakauskaitė, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos viešųjų ryšių specialistė.

Ji sako, kad Nacionalinis lankytojų centras atviras visiems, čia vyksta daugybė renginių bei edukacinių užsiėmimų, tačiau dažniausiai čia užsuka moksleiviai su savo mokytojais. Ir nenuostabu.

Gamtos klasėje moksleiviai gali klausytis paskaitų, specialiai įrengtoje kraštovaizdžio dėžėje stebėti, kaip vėjas, lietus, laikas formuoja reljefą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saugomų teritorijų nacionalinis lankytojų centras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saugomų teritorijų nacionalinis lankytojų centras

Duris Nacionalinis lankytojų centras lankytojams atvėrė 2015 metais. Prieš tai čia buvo sugriuvęs pastatas, statytas dar XIX amžiaus pabaigoje, kaip buvusios ligoninės skalbykla.

Sovietmečiu pastatas priklausė kareivinėms, buvo apleistas. Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos specialistai nemažai darbavosi, kol jis virto įspūdinga gamtosaugine edukacine erdve.

Saugomų terotorijų nacionalinio lankytojų centro archyvo nuotr./Talka nacionaliniame lankytojų centre
Saugomų terotorijų nacionalinio lankytojų centro archyvo nuotr./Talka nacionaliniame lankytojų centre

Lankytojų centro interjerą kūrė talentinga dizainerė Skirmantė Vaitkevičiūtė.

Čia yra ne tik žemėlapiai su visos Lietuvos saugomomis teritorijomis, bet ir daug informacijos apie mūsų krašto nacionalinius ir regioninius parkus, draustinius ir rezervatus: kuo kiekvienas unikalus ir išskirtinis, kokios gamtinės ar kultūros vertybės saugomos. Galima išgirsti paukščių balsus, pamatyti geologinių klodų lobius, paliesti tikro elnio ragus...

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saugomų teritorijų nacionalinis lankytojų centras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saugomų teritorijų nacionalinis lankytojų centras

Gražiosios džiovintais žolynais dekoruotos sienos iš tiesų yra didžiulės sieninės spintos. Jas atvėrus – informatyvūs stendai apie draustinius, įspūdingiausius Lietuvos medžius ar vandens telkinius, didžiausius riedulius bei kitas kraštovaizdžio, gamtos ar paveldo įdomybes.

„Labai norime, kad mūsų lankytojai suprastų, kiek daug unikalios, laukinės gamtos dar turime ir kokia ji svarbi mums visiems, nesvarbu, kaime ar mieste gyvename. Norėtųsi, kad išmoktume ne tik didžiuotis savo kraštu, ilsėtis gamtoje, bet ir tinkamai rūpintis savo aplinka“, - baigdama ekskursiją po Nacionalinį lankytojų centrą sako D.Rakauskaitė.

Daugiau įspūdingų vaizdų iš lankytojų centro – galerijoje:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius