Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 14

Populiarėja naujas būdas panaudoti plastiko atliekas: perdirba jas į skystą plastiką

Kasmet europiečiai išmeta 25 mln. tonų plastiko atliekų ir tik mažiau nei 30 proc. jų surenkama perdirbti. Plastikas sudaro 85 proc. paplūdimių šiukšlių visame pasaulyje, o mikroplastikai per orą, vandenį ir maistą patenka net į mūsų plaučius bei lėkštes. Įvairių pasaulio šalių vyriausybės ir kompanijos nuolat ieško būdų, kaip kovoti su plastiko atliekų perdirbimo problema: viena suomių bendrovė pradėjo tokias atliekas perdirbti į skystą plastiką.
Plastiko tarša
Plastiko tarša / 123RF.com nuotr.

Praėjusių metų pabaigoje „Neste“ sėkmingai mišrias plastiko pakuotes ir atliekas pirmąkart perdirbo į 400 tonų skysto plastiko – aukštos kokybės žaliavą, naudojamą chemijos pramonėje. Pagal skaičiavimus, atliktus remiantis „Eurostat“ duomenimis, šis perdirbtas plastiko šiukšlių kiekis atitinka 20 000 vidutinių Europos piliečių per metus sukuriamą plastikinių atliekų kiekį.

„Labai džiaugiamės pirmąkart pramoniniu būdu sėkmingai perdirbę plastiko atliekas į skystą plastiką. Nors dar laukia daug darbo šioje srityje, tai yra didžiulis žingsnis į priekį mūsų pramonei prisidėti prie sunkiai perdirbamų plastiko atliekų pavertimo vertinga žaliava“, – pasakoja Mercedes Alonso, korporacijos atsinaujinančių išteklių, polimerų ir chemikalų vykdomoji viceprezidentė.

M.Alonso teigimu, atsinaujinančios žaliavos, bendrovės jau naudojamos išgauti mažesnį anglies pėdsaką paliekančius aukštos kokybės polimerus bei chemines medžiagas, kartu su papildomu kiekiu naujų cheminių medžiagų iš perdirbtų plastiko atliekų reikšmingai padės sparčiau pereiti prie žiedinės plastikų bioekonomikos.

Korporacija yra užsibrėžusi nuo 2030 m. perdirbti daugiau kaip 1 mln. tonų plastiko atliekų kasmet. Kartu su partneriais bendrovė diegia cheminio perdirbimo technologijas ir plečia pajėgumus, kad galėtų perdirbti didesnius kiekius plastiko atliekų, kurios dabar laikomos netinkamomis mechaniškai perdirbti, todėl yra deginamos arba paliekamos dūlėti sąvartynuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius