-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 11

Pavojingosios atliekos: ar žinome, kaip jas identifikuoti, rūšiuoti ir kam atiduoti?

Eurostato duomenimis, 2018 m. pas kiekvieną Lietuvos gyventoją vidutiniškai susidarė 12 kg pavojingųjų buities atliekų, tuo metu Europos Sąjungos vidurkis siekė 9 kg. Atliktos apklausos rezultatai parodė, kad didelė dalis Lietuvos gyventojų susiduria su pavojingųjų atliekų identifikavimo problemomis, nežino, kas jas surenka, kam jas atiduoti.
Pavojingosios atliekos
Pavojingosios atliekos / 123RF.com nuotr.

Lietuvos gyventojų buityje susikaupia įvairių pavojingųjų atliekų, tokių kaip dažų, lakų, tirpiklių, skiediklių ir klijų likučiai, pakuotės nuo įvairių pavojingų medžiagų, tušti aerozolių flakonai, asbesto (šiferio) atliekos, neveikianti elektros ir elektronikos įranga, automobilių priežiūros atliekos (tepalai, alyvos, poliravimo priemonės ir pan.).

Suprasdama pavojingųjų atliekų identifikavimo svarbą ir siekdama tobulinti Lietuvoje sukurtą pavojingųjų atliekų tvarkymo sistemą, Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija vykdo Norvegijos finansinio mechanizmo lėšomis finansuojamą HAZ-IDENT projektą, kurio tikslas – pagerinti aplinkos apsaugos institucijų, ūkio subjektų atstovų ir gyventojų gebėjimus tinkamai identifikuoti ir klasifikuoti pavojingąsias atliekas.

Kaip rūšiuoja lietuviai?

Projekto HAZ-IDENT vykdymo metu, rengiant esamos situacijos pavojingųjų atliekų identifikavimo srityje apžvalgą, UAB „Ekokonsultacijos“ užsakymu atlikta Lietuvos gyventojų apklausa, kuria buvo siekiama išsiaiškinti, kaip buityje susidarančias pavojingąsias atliekas rūšiuoja Lietuvos gyventojai ir kokios yra nerūšiavimo priežastys.

Pasak UAB „Ekokonsultacijos“ atstovės Linos Šleinotaitės-Kalėdės, dauguma apklaustųjų gyventojų iš dalies žino, kas yra buityje susidarančios pavojingosios atliekos ir kad jas reikia atskirti nuo kitų atliekų. Šias atliekas bent iš dalies rūšiuoja net 86 procentai apklaustųjų. 14 procentų nurodė, kad jų visai nerūšiuoja, o tiesiog išmeta į mišrių komunalinių atliekų konteinerius kartu su kitomis atliekomis arba galvoja, kad tokios atliekos jų namų ūkyje nesusidaro.

2018–2020 m. atlikti tyrimai parodė, kad gyventojų išmetamų pavojingųjų atliekų kiekis mišriame komunalinių atliekų sraute sudaro vidutiniškai 0,60 proc.

„Žalvaris“ nuotr./Pavojingos atliekos
„Žalvaris“ nuotr./Pavojingos atliekos

Apklaustieji pavojingųjų atliekų nerūšiuojantys gyventojai teigė, kad nežino, kaip tai reikėtų daryti teisingai, o kas penktas apklaustasis mano, kad trūksta informacijos apie tai. Maždaug tokia pati dalis apklaustųjų visą reikiamą informaciją gauna iš televizijos ar randa internete. Vis dėlto dauguma tyrimo dalyvių (80 proc.) nurodė, kad tinkamai tvarkyti buityje susidarančias pavojingąsias atliekas juos paskatintų didesnis informacijos kiekis apie teisingą tokių atliekų rūšiavimą ir tvarkymą.

Tyrimas taip pat parodė, kad gyventojų namuose daugiausia susidaro buitinės chemijos ir valymo priemonių likučiai, pasenę vaistai ar medicinos priemonės, asmens higienos ir kosmetikos priemonių likučiai. Dažniausiai šias pavojingąsias atliekas Lietuvos gyventojai teigė nuvežantys į degalinėse, parduotuvėse ar kitose vietose įrengtus specialius tam tikroms atliekoms rinkti skirtus konteinerius, surinkimo vietas, rečiau – į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę (DGASA) arba, jeigu tai seni vaistai, į vaistinę.

Kur atiduoti pavojingąsias atliekas?

Visose Lietuvos savivaldybėse yra įdiegtos buities pavojingųjų atliekų atskiro surinkimo sistemos – šios atliekos priimamos į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles (DGASA) ir be papildomo užmokesčio, išskyrus nustatytą vietinę rinkliavą ar įmoką už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą, surenkamos iš gyventojų apvažiavimo būdu ne rečiau kaip 2 kartus per metus. Savivaldybės ar komunalinių atliekų tvarkymo sistemos administratorius turi reguliariai informuoti gyventojus apie datą, laiką ir vietą, kai bus surenkamos buityje susidariusios didelių gabaritų komunalinės atliekos, įskaitant pavojingąsias atliekas.

Baterijų atliekos taip pat surenkamos šių gaminių platinimo vietose, o pasibaigusio galiojimo vaistai – vaistinėse. Buityje susidarančios tuščios aerozolių balionėlių, kūno priežiūros priemonių, plaukų putų/purškimo balionėlių, vaistų buteliukų, kosmetikos, indų plovimo, skalbimo ir valymo priemonių pakuočių atliekos klasifikuojamos pagal pakuotės medžiagą (plastikinės, stiklinės, metalinės, popierinės) kaip nepavojingosios pakuočių atliekos ir tvarkomos per pakuočių atliekų rūšiuojamojo surinkimo sistemą.

HAZ-IDENT projekto metu bus sukurta nacionalinė bendra pavojingųjų atliekų identifikavimo metodika, skirta valstybės, savivaldos institucijoms ir įstaigoms, ūkio subjektams ir gyventojams, kuri leistų teisingai taikyti nacionalinius ir Europos Sąjungos teisės aktus dėl atliekų klasifikavimo, užtikrinti tinkamą ir efektyvų pavojingųjų atliekų identifikavimą ir klasifikavimą, siekiant pavojingąsias atliekas saugiai ir efektyviai surinkti ir tvarkyti. Taip pat projekto metu numatoma parengti pavojingųjų savybių įvertinimo įrankį gyventojams apie komunaliniame sraute susidarančių atliekų priskyrimą pavojingosioms atliekoms.

Remiantis parengta metodika bus sukurtas elektroninis įrankis, organizuojami mokymai, kurių tikslas – išmokyti aplinkos apsaugos institucijų ir įmonių, vykdančių atliekų tvarkymo veiklą, atstovus naudotis sukurta bendrąja atliekų identifikavimo metodika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius