Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 06

Šiltesni orai atidengė gyvūnų išmatas: visai aplinkai užteršti užtenka ir vieno kaimyno, bauda siekia iki 230 eurų

Su kalendorinių pavasariu atėję šiltesni orai tirpdo sniegą, taip pamažu parkuose ir kiemuose išnyra peržiemoję gyvūnų ekskrementai. Specialistai teigia, kad neretai visai aplinkai apteršti užtenka ir vieno neatsakingo kaimyno. Jie taip pat įspėja, kad išmatos yra pavojingos ir sveikatai, ir gamtai, todėl būtina jas rinkti. Neatsakingiems gyvūnų augintojams gresia bauda iki 230 eurų.
Temos: 3 Vilnius Šuo Išmatos

Su Vilniaus Viešosios tvarkos skyriaus pareigūne Aušra Raškevičiene 15min žurnalistas pasivaikščiojo Baltupių gyvenvietėje esančioje žaidimų aikštelėje. Per maždaug ketvirtį valandos trukusį pokalbį buvo suskaičiuoti 8 palikti ekskrementai. Problema, jos teigimu, yra ne tik šiame mikrorajone.

Anot specialistės, pastaruoju metu iš įvairių Vilniaus miestų gyventojai skambina ir skundžiasi dėl netvarkos. Kiek tokių skundų sulaukta, patikslinti negalėjo.

15min nuotr./Peržiemoti paliktos išmatos
15min nuotr./Peržiemoti paliktos išmatos

„Kasdien po vieną ar po kelis skundus gauname. Skundai iš daugiabučių gyvenamųjų rajonų, kuriuose gyventojų tankumas yra didelis. Jie skundžiasi, kad kieme mato paliktus nesurinktus ekskrementus“, – tikina ji.

Jei ekskrementai yra palikti su bakterijomis ar kirminėlių kiaušinėliais, jie gali patekti ant gyvūnų, ant vaikų rankų, galima juos parsinešti į savo namus.

Bevaikščiojant po parkelį ir stebint paliktas išmatas, pasak pareigūnės, galbūt galima daryti išvadą, kad šie įkalčiai yra palikti veikiausiai dviejų netoliese gyvenančių šeimininkų. Kitaip tariant, visa laisvalaikio teritorija gali būti apdergta vos kelių neatsakingų žmonių.

„Įsivaizduokime, kad vienas šuo vidutiniškai du kartus per dieną vedžiojamas ir tikėtina, kad palieka ekskrementus. Ir jeigu jie yra nerenkami kasdien, per tam tikrą laiko tarpą jų iš tikrųjų daug susidaro“, – sako Prevencijos ir teisenos poskyrio vyriausioji specialistė.

15min nuotr./Aušra Raškevičienė, Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos pareigūnė
15min nuotr./Aušra Raškevičienė, Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos pareigūnė

Išmatos ne tik nėra malonios akiai, tačiau ir kenkia aplinkai. Anot A.Raškevičienės, per ekskrementus gali susirgti žmonės, šunys, atliekos kenkia gamtai.

„Visu pirma, tai nėra trąša, kaip daugelis įsivaizduoja. Visu antra, [tai gali sukelti] žalą sveikatai, nes patys šunų augintojai, kurie nesurenka, rizikuoja savo gyvūnų sveikata. Nes jie paprastai yra linkę apuostyti, ką randa ant žemės. Ir jeigu ekskrementai yra palikti su bakterijomis ar kirminėlių kiaušinėliais, jie gali patekti ant gyvūnų, ant vaikų rankų, galima juos parsinešti į savo namus“, – sako ji.

Anot pareigūnės, šiuo metu yra vykdoma prevencinė akcija, kurios metu patruliuojama šunų vedžiojimo vietose ir stebima, ar gyventojai surenka išmatas. Jeigu ne, vedžiotojai yra įspėjami, jiems dalijami specialūs maišeliai.

Kita vertus, anot A.Raškevičienės, ypač neatsakingiems ir piktybiški nusiteikusiems šeimininkams gali būti skirta ir piniginė bauda. Ji siekia iki 230 eurų.

VIDEO: Orams atšilus, išniro gyvūnų išmatos: kuo tai pavojinga aplinkai ir ką daryti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius