Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2019 07 26

Žemaitijos nacionalinis parkas: nuo romantiško pasivaikščiojimo iki Šaltojo karo muziejaus

Pasigrožėti Žemaitijos nacionalinio parko gamta ir susipažinti su krašto istorija tikrai verta, belieka nuspręsti, kaip tai padaryti: ramiai vaikštinėjant pažintiniais takais, važiuojant dviračiu, o gal – plaukiant valtimi ar jachta?
Šaltojo karo muziejus
Šaltojo karo muziejus / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pažintinių takų Žemaitijos nacionaliniame parke netrūksta. Išskirtinį vietovės reljefą atskleidžia paskutinio ledyno suformuotas Gardų ozas, nuo kurio atsiveria unikalus kraštovaizdis. Užburia ir Liepijų bei Germanto kraštovaizdžio draustinių vaizdai. Mažiesiems lankytojams skirtas edukacinis Giliuko ir Kaštoniuko takas.

Vaikštinėdami pažintiniais takais nepraleiskite progos pasigrožėti retomis augalų rūšimis. Pelkinę laksvą atpažinsite iš pailgo žiedyno ir gelsvai žalių žiedelių, lieknąjį švylį išduos pūkuotas „šalmas“, o pelkinei uolaksėlei būdingi kuklūs geltoni žiedeliai. Žemaitijos nacionalinio parko grybų karalius – kitur šalyje nesutinkamas tikrasis žvynbaravykis.

Parko lankytojus neretai klyksmais sveikina pelkėtose vietose įsikūrusios pilkosios gervės, čia užsuka ir jūriniai ereliai, vapsvaėdžiai ir žvirblinės pelėdos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šeirės pažintinis takas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šeirės pažintinis takas

Kiekvieno žvejo svajonė – Platelių ežeras. Susipažinti su povandeniniu šio milžino pasauliu siūloma nardant. Beje, Plateliuose galima išsinuomoti ne tik dviratį, bet ir valtį, baidarę, katamaraną ir net jachtą.

Parko direkcijos siūlomas lankytinų vietų ir užsiėmimų sąrašas stulbinantis – norint viską atidžiai apžiūrėti ir išbandyti, verta bent kelioms dienoms apsistoti čia pat įsikūrusiose kaimo turizmo sodybose. Tarp edukacinių užsiėmimų: medžio drožyba, žvakių liejimas, Užgavėnių kaukių gamyba, pynimas iš popieriaus ir daugybė kitų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žemaitijos nacionalinio parko lankytojų centras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žemaitijos nacionalinio parko lankytojų centras

Ne vien įspūdinga gamta, bet ir autentiška istorija vilioja užsukti į Žemaitiją. Čia veikia vienintelė Europoje Šaltojo karo ekspozicija, įkurta balistinių raketų paleidimo komplekse. Beje, pažinti šį sudėtingą istorinį laikotarpį lengviausia žaidžiant – tereikia iš anksto užsisakyti vaikams skirtą edukacinę programą.

Verta pasivaikščioti ramiomis Žemaičių Kalvarijos, Beržoro, Šarnelės ir Platelių gatvelėmis. Nacionaliniame parke įrengtas ne vienas apžvalgos bokštas, nuo kurio atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai: ežerai, aplinkiniai miesteliai ir kaimai, gyvybės pilni miškai ir pelkės.

Žemaitijos nacionalinis parkas fotografo akimis:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite
15min naujienlaiškius