-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

11 telefonų, palikusių didžiausią įspaudą mobiliųjų telefonų istorijoje

Pirmasis komercinis mobilusis telefonas, kurį 1983 metais pristatė kompanija „Motorola“, svėrė kone 800 gramų ir buvo 25 centimetrų ilgio. Tiesa, jo prototipas buvo sukurtas net dešimčia metų anksčiau, o nuo to laiko šis dabar nuo kasdienybės neatskiriamas prietaisas pasikeitė neatpažįstamai ir lengvai telpa kišenėje. Per ilgus metus telefonai keitėsi palengva, o ryžtingas naujoves juose išdrįsdavo įdiegti tai vieni, tai kiti gamintojai.
Mobiliųjų telefonų istorija
Mobiliųjų telefonų istorija / Bitės nuotr.

„Bitės Profai“ kviečia atversti istorijos puslapius atgal ir dar kartą prisiminti telefonus, kurie tapo ryškiausiais savo kartos flagmanais ir iki šiol kelia kartelę naujiems išradimams.

„Jei lygintume pirmuosius mobiliuosius telefonus su šiuolaikiniais, verta pastebėti, kad šiandien telefonas jau tikrai nėra tik mobili ryšio palaikymo priemonė. Šiandien į mūsų išmaniuosius persikėlė dalis gyvenimo – kamera užfiksuotos svarbios akimirkos, planai ir tvarkaraščiai. Telefonas yra neatskiriama ne tik laisvalaikio, bet ir darbo priemonė. Vis dėlto, jei pasektume telefonų istoriją, pastebėtume, kad šiandieniniai išmanieji telefonai atsirado toli gražu ne vieno gamintojo ar vienos konkrečios technologijos dėka. Nors telefonų istorijoje galima atskirai stabtelėti beveik prie kiekvieno kada nors pasirodžiusio telefono, ypatingai pažymėti reikėtų pačius svarbiausius“, – sako „Bitės Profas“ Karolis Špiliauskas ir išskiria telefonus, kurie labiausiai prisidėjo prie jų evoliucijos.

Pirmieji pokyčių dešimtmečiai

Pasak K. Špiliausko, rasti atskaitos tašką pačių reikšmingiausių telefonų sąraše nėra sunku – juo pelnytai galima laikyti pirmąjį mobilųjį telefoną.

Tiesa, 1983 metais pradėtas gaminti Motorola DynaTAC“ buvo prieinamas ne kiekvienam – savo laiku jis kainavo apie 4 tūkst. JAV dolerių.

Wikipedia Commons nuotr./„Motorola DynaTac“
Wikipedia Commons nuotr./„Motorola DynaTac“

„Vertinant dabartiniais standartais, jo specifikacijos kelia šypseną, nes šio telefono savininkai jame galėjo išsaugoti tik iki 30 telefonų numerių, pokalbiai galėdavo trukti pusvalandį, o po to telefoną krauti tekdavo net 10 valandų“, – sako K.Špiliauskas.

Nuo to laiko mobilieji telefonai nuolatos keitėsi, tapo vis kompaktiškesni ir funkcionalesni. 2000 metais pasaulį išvydo telefonas, iki šiol laikomas vienu įsimintiniausių visų laikų įrenginių – Nokia 3310.

„Nokia 3310“
„Nokia 3310“

Pasak K.Špiliausko, nors šios kompanijos gaminami ankstesni telefonų modeliai taip pat buvo gerai perkami, modelis „3310“ išsiskyrė lengvai keičiamu priekiniu dangteliu bei tyliuoju režimu su vibracijos funkcija, be to, tapo ir laisvalaikio dalimi – iki šiol visiems puikiai prisimenamas kultinis žaidimas „Gyvatėlė 2“.

Kita vertus, pačiu svarbiausiu šio telefono akcentu tapo jo tvirtumas ir patikimumas. Net iki šių dienų plinta pokštai ir memai apie šio telefono tvirtumą, pavyzdžiui, numetę telefoną greičiau įskelsime grindis nei bent kiek pažeisime „Nokia 3310“.

„Nokia“ telefonai buvo tokie sėkmingi bei taip mylimi, kad iš dalies vien dėl neblėstančios meilės jiems bendrovė „Nokia“ šiandien sėkmingai grąžina savo telefonus į prekybą“, – sako „Bitės Profas“.

Jis išskiria ir dar vieną telefoną, iki pasirodant „iPhone“ karaliavusį verslo pasaulyje – tai 2003 metais pasirodęs Blackberry 6210.

Blackberry 6210
Blackberry 6210

„Tai pirmasis telefonas istorijoje, kuris suteikė nuolatinę prieigą prie elektroninio pašto. Apie atėjusius laiškus vartotojas sužinodavo iš karto – taip, kaip esame įpratę šiandien. „Blackberry“ telefonai išpopuliarėjo ir dėl savo pilnos abėcėlės klaviatūros, kuri leisdavo kur kas greičiau rašyti trumpąsias žinutes ar laiškus el. pašte. Be to, „Blackberry“ telefonai buvo vieni saugiausių rinkoje – pavyzdžiui, el. laiškai šiuo įrenginiu būdavo siunčiami er serverį „BlackBerry Enterprise Server (BES)“, o jis buvo koduojamas naudojant visiškai nepriklausomą ne viešą protokolą. Kita vertus, „Blackberry“ telefonai buvo tapę ir prestižo dalimi: visiems save gerbiantiems verslininkams tuo metu buvo garbės reikalas pasirodyti susitikime su šiuo telefonu“, – pasakoja K. Špiliauskas.

Jis mini ir kitus svarbius flagmanus – pavyzdžiui, 2004-ųjų Motorola Razr. Jį galima laikyti prietaisu, išpopuliarinusiu atlenkiamus telefonus, o 2008 metų HTC Dream reikšmingas tuo, kad tai yra pirmasis telefonas, naudojęs „Android“ operacinę sistemą.

Plačiau paskaityti apie į istoriją visiems laikams įrašytus mobiliuosius telefonus galite šiame „Bitės Profų“ straipsnyje.

iPhone“ revoliucija

K. Špiliausko teigimu, telefonas, praktiškai per vieną vakarą pakeitęs visą telefonų raidos kryptį ir dažnai daugelio tituluojamas pačiu reikšmingiausiu pastarojo dešimtmečio mobiliųjų įrenginių – 2007 metais pasaulį išvydęs pirmasis iPhone.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pirmasis iPhone
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pirmasis iPhone

„Pirmasis „iPhone“ abejingų nepaliko pirmiausiai dėl vienos reikšmingiausių savo savybių – lietimui jautraus ekrano. Šio ekrano dėka tapo paprasčiau valdyti telefoną, o pats ekranas buvo kur kas patogesnis norint žiūrėti vaizdo įrašus ir pan. Taip pat telefonas to meto rinkoje išsiskyrė ir savo dizainu, kuris pasižymėjo minimalizmu ir „Apple“ produkcijai būdinga kokybe. Dažniausiai iki šių dienų pirmasis „iPhone“ ir yra šlovinamas dėl to, kad tapo naujo išmaniųjų telefonų vystymosi etapo pradžia“, – sako jis.

Po metų išleidę antrąjį „iPhone“, jo kūrėjai pademonstravo, kad yra rimtai nusiteikę diktuoti telefonų madas. Šis prietaisas išsiskyrė tuo, kad, kitaip nei jo pirmtakas, galėjo palaikyti 3G ryšį.

„Svarbiausias iPhone 3G privalumas buvo tai, kas pakeitė ir visą telefonų istoriją – jame atsirado programėlių parduotuvė „App Store“. Iš jos buvo galima atsisiųsti ne tik „Apple“ gamybos programėlių, bet ir jas galėjo kurti ir talpinti parduotuvėje visi norintys. Šis tuometinio „Apple“ telefono išskirtinumas iki šių dienų yra vienas svarbiausių išmaniojo telefono privalumų. Galiausiai, šis telefonas turėjo GPS imtuvą ir vadinamąja „turn-by-turn“ navigaciją, be kurios šiandien taip pat sunku įsivaizduoti išmaniuosius įrenginius“, – pasakoja K. Špiliauskas.

Nors daugeliui atrodė, kad su šiuo telefonu „Apple“ žengė didžiulį žingsnį į priekį, tai bendrovei tebuvo vienas pirmųjų evoliucijos žingsnelių – netrukus „iPhone“ buvo pripažįstami kaip stilingiausi, gražiausi, pažangiausi išmanieji telefonai.

Reikšmingas etapas „Apple“ telefonų revoliucijoje yra šeštieji iPhone, kurie labiausiai nustebino tuo, jog bendrovė pristatė du išmaniųjų telefonų dydžius. Taip „iPhone“ ėmė diktuoti dar vieną telefonų madą – toks „Apple“ sprendimas paskatino ir kitus telefonų gamintojus pristatinėti bent kelių dydžių savo naujausius telefonus.

Ne mažiau reikšmingas, kaip pastebi K. Špiliauskas, yra ir pirmąjį „iPhone“ dešimtmetį užbaigęs telefonas iPhone X, kuris be visų naujovių atspindėjo ir ryškiausius pastarųjų dešimties metų etapus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Apple Iphone X“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Apple Iphone X“

„Didžiausia revoliucija tapo beveik visą telefono priekį sudarantis ekranas, dėl kurio dingo „Apple“ telefonus lydėjęs home mygtukas. Dešimtasis „Apple“ telefonas turėjo belaidžio įkrovimo galimybę, išmanų veidų atpažinimą ir visai kitokį valdymą. Taigi, šis telefonas technologijų kartelę užkėlė tikrai aukštai“, – teigia jis ir norintiems sužinoti daugiau apie tai, kaip „iPhone“ pakeitė telefonų rinką, kviečia paskaityti šį „Bitės Profų“ straipsnį.

Samsung“ sulaužė standartus

Telefonų istoriją juntamai pakeitė ir „Samsung“ telefonai, o vieni jų – „Note“ serija. „Kai pasirodė Samsung Galaxy Note, buvo sulaužyta nuostata, kad telefonai būtinai turi būti kompaktiški, nedideli ir tilpti kelnių kišenėje.

Naujai pasirodęs „Note“ nepaisė šio dydžio standarto ir tapo pirmuoju telefonu, kuris perkopė iki tol buvusią 5 colių ekrano ribą. Kita vertus, pirmasis „Samsung Galaxy Note“ įrodė, kad didesni telefonai yra patogesni naršymui ar darbui“, – pasakoja K.Špiliauskas.

Šios serijos telefonai sudrebino išmaniųjų telefonų rinką, nes buvo laikomi pirmaisiais sėkmingais tokio tipo įrenginių pavyzdžiais.

Pirmasis „Samsung Galaxy Note“ telefonas prekyboje pasirodė 2011 metų spalio 29 d., o praėjus dviem mėnesiams, jų buvo parduota jau milijonas vienetų. Šie „Samsung“ flagmanai garsėjo didesniu nei įprasta ekranu, kuris leido atlikti tas užduotis, kurias anksčiau galėdavo padaryti tik planšetiniai kompiuteriai.

„Vienas žinomiausių šios serijos telefonų Samsung Galaxy Note II yra 32-oje visų laikų perkamiausių telefonų sąrašo vietoje ir 6 vietoje visų laikų perkamiausių „Samsung“ telefonų sąraše. Nors „Galaxy Note“ telefonų ekranas didesnis nei įprasta, šie telefonai turi dar vieną savybę, kuri juos paverčia panašiais į delninius kompiuterius ar planšetes. Visi šios serijos įrenginiai turi rašiklį. Dėl to šios serijos telefonai yra labai mėgstami rašiklį savo darbinėje ar meninėje veikloje naudojančių žmonių“, – tikina specialistas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Samsung Galaxy Note II“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Samsung Galaxy Note II“

Norėdami sužinoti daugiau apie „Samsung Galaxy Note“ telefonų išskirtines savybes, skaitykite šį „Bitės Profų“ straipsnį.

Jei apie telefonus, jų istoriją ar kitus išmaniuosius įrenginius norite sužinoti daugiau, pagalbos visada galite kreiptis į didžiuosiuose Lietuvos miestuose įsikūrusius „Bitės Profus“.

Nepriklausomai nuo jūsų naudojamo tinklo, jie bet kada patars, atsakys į rūpimus klausimus ir padės išmaniosiomis technologijomis naudotis lengviau. Daugiau naudingų patarimų ir įdomių naujienų ieškokite „Bitės Profų“ puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius