-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ežeras, tapęs žudiku: keistas gamtos reiškinys Afrikoje pražudė tūkstančius

Tai skamba kaip kraupus katastrofų filmas, bet tai buvo realybė. Nioso ežeras vakarų Afrikos valstybėje Kamerūne ilgą laiką buvo mėlynas ir ramus – kaip ir kiti ežerai. Tačiau vieną dieną iš jo netikėtai išsiveržęs nuodingas debesis pražudė tūkstančius žmonių, šiems net nespėjus suvokti, kas vyksta.
Nioso ežeras Kamerūne
Nioso ežeras Kamerūne / Vida Press nuotr.

„Negalėjau nei kalbėti, nei vaikščioti“

1986 m. rugpjūčio 21 d. vakare netoli ežero gyvenę žemdirbiai išgirdo keistą griausmą. Tuo pačiu metu iš ežero į padangę išsiveržė putų fontanas, o virš vandens susiformavo baltas debesis.

Maždaug 100 metrų skersmens už orą sunkesnis debesis nusileido žemyn ir ėmė, pučiamas vėjo, sklęsti pažeme. Išsisklaidžius vandens garams, debesis tapo nematomu. Kai netoliese dirbę žemdirbiai išėjo iš namų pasižiūrėti, kas čia vyksta, jie prarado sąmonę.

Mirtinas ir nematomas debesis pažeme nuslinko tolyn, į netoliese ežero buvusį slėnį. Jame buvo keli kaimai.

Žmonės vietovėse, pro kurias praslinko debesis, apalpo ir prarado sąmonę arba mirė. Debesis palietė tiek žmones keliuose, tiek dirbusius laukuose, tiek buvusius namuose.

Niose ir Kame – pirmuosiuose kaimuose, kuriuos pasiekė debesis – išgyveno tik keturi žmonės, kurie laimingo atsitiktinumo dėka buvo aukščiau žemės negu visi kiti. Debesis jų nekliudė.

Nematomas žudikas slinko toliau. Debesies greitis buvo maždaug 20-50 km/val. Jis pražudė net 25 kilometrų spinduliu nuo ežero buvusius žmones, atsidūrusius jo kelyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius