-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionalinė viktorina – jau šį šeštadienį 40-yje pasaulio miestų ir 15min portale

Rekordinis skaičius dalyvių 40-yje Lietuvos ir užsienio miestų bei internete šį šeštadienį susirungs 15min organizuojamoje Nacionalinėje viktorinoje, skirtoje Nepriklausomybės 30-mečiui.
Nacionalinė viktorina
Nacionalinė viktorina

Internetu jėgas išbandyti bus galima pirmą kartą – jums patogiu metu į klausimus apie Lietuvą galėsite atsakinėti dar parą po to, kai viktorina įvyks gyvai.

Miestuose ir miesteliuose – muziejuose, bibliotekose, mokslo įstaigose – Nacionalinė viktorina vyks kovo 7 d. 13 val., internete portale 15min prasidės 19 val.

Nuo pirmosios, surengtos 2018-aisiais, kai buvo minimas Valstybės atkūrimo 100-metis, iki šiųmetės Nacionalinės viktorinos jos vairas – 15min žurnalisto Ugniaus Antanavičiaus rankose.

Kaip jam pavyko užkurti nacionalinį protmūšį tokiu mastu ir ko galima tikėtis šiemet? Apie tai – pokalbis su pačiu Ugniumi.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ugnius Antanavičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ugnius Antanavičius

– Kuo šiemet ypatinga Nacionalinė viktorina?

– Manau, turėtų būti puikus jausmas, kai žinai, kad vienu metu žiniomis apie Lietuvą su tavimi varžosi žmonės daugybėje pasaulio vietų, taip pat ir internete. Toks savotiškas viso pasaulio lietuvių protmūšis apie Lietuvą. Tai išties prasmingas būdas paminėti Nepriklausomybės 30-metį, kuriam pasirengti negailime jėgų nei mes, nei, tikiuosi, būsimi dalyviai.

Trečią kartą portalo 15min organizuojama viktorina jau peržengė ne tik Lietuvos, bet ir Europos ribas ir šiemet vyks net 40-yje miestų, tolimiausias iš jų – Tokijas. Be Tokijo, Nacionalinė viktorina vyks dar 8 užsienio miestuose, kuriuose stiprios lietuvių bendruomenės – Briuselyje, Dubline, Kopenhagoje, Londone, Mančesteryje, Osle, Stokholme ir Varšuvoje.

Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr. /Tokijas
Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr. /Tokijas

– Kaip gimė Nacionalinės viktorinos idėja?

– Lietuvoje jau kokį dešimtmetį vyksta Pasaulio viktorinos čempionato (PVČ) Lietuvos etapas. Tą pačią dieną keliasdešimties pasaulio šalių, tarp jų ir Lietuvos, miestuose susirinkę dalyviai atsakinėja į tuos pačius 240 klausimų, išverstus į vietines kalbas.

Dalyvauju šiame renginyje beveik nuo pat pradžių. Pamaniau, gal galima būtų padaryti kažką panašaus, bet susijusio su Lietuva.

Buvo 2017-ųjų vasara. Ėmiau galvoti: artėja Valstybės atkūrimo šimtmetis, tai kaip tik būtų gera proga. Paimti pasaulio viktorinos čempionato formatą, kuris aprėpia labai įvairias sritis, ir adaptuoti Lietuvai.

Mintis tapo kūnu ir 2018-aisiais įvyko pirmoji 15min organizuota Nacionalinė viktorina.

Neneigsiu – tuomet į viską žiūrėjau gana naiviai ir galvojau, kad viskas bus paprasta. Galvojom, kad bus penkiuose miestuose, dalyvaus keli šimtai žmonių ir viską padarysim per porą savaičių. O čia kad įsisiūbavo... Tuomet nebūčiau prognozavęs tokio masto.

– Kaip vyksta klausimų kūrimas?

– Pagrindiniai klausimų kūrėjai esame dviese – aš ir Augustinas Žemaitis, PVČ organizatorius. Šiemet klausimus kūrė dar keli žmonės – Ilma Vienažindytė, Artūras Pribušauskas, Aistė Žemaitienė.

Klausimų kūrimo procesas prasideda kokie keli mėnesiai iki viktorinos. Iš pradžių kuriame spontaniškai. O likus kelioms savaitėms pradedame šlifuoti formuluotes, pildyti spragas, bandyti nuspėti, kas bus sunku, kas lengva, apie ką klausimų trūksta, gal kažkur dar pridėti užuominą, o gal kažkur jos atsisakyti ir panašiai. Kartais dėl klausimų formuluočių vyksta ilgos diskusijos.

Kiekvienai iš 8 viktorinos temų egzistuoja po 10 potemių, kurios nesikeičia. Taip siekiam, kad klausimų pobūdis metai iš metų keistųsi nedaug, viktorina apimtų įvairias sritis, o skirtingų metų rezultatus būtų galima lyginti.

Vienas didžiausių iššūkių – subalansuoti klausimus taip, kad jie kiek įmanoma tiktų visiems ir aprėptų kuo daugiau. Kad visi žmonės žinotų kažką ir visko nežinotų niekas. Kad atsakymai būtų kažkiek išmąstomi, bet tuo pačiu reiktų ir žinių. Kad nebūtų sausi ir netgi neatsakęs klausimo pajustum, kad sužinojai ką nors naujo.

Nacionalinė viktorina
Nacionalinė viktorina

– Kas tave labiausiai motyvuoja?

– Šimtai žmonių, kurie tą pačią dieną susirenka, sprendžia užduotis, džiaugiasi – Alytuje, Elektrėnuose, Radviliškyje, Kelmėje, Londone, Osle ar dar kur kitur! Darbas kuriant klausimus tikrai yra nelengvas, bet jei tiki savo darbo, koks jis bebūtų, idėja ar nauda, manai, kad jis vertingas, – verta stengtis.

Šiemet, beje, klausimai bus lengvesni negu pernai. Daugelis atsakymų – labiau išmąstomi, daugiau užuominų, už kurių galima užsikabinti.

– Kokia didžiausia šių metų viktorinos naujovė?

– Pati didžiausia naujovė – tai, kad viktorina vyks ir internete. Internetinė Nacionalinė viktorina 15min portale atsiras kovo 7 d. vakare, apie 19 val. – iš karto po gyvai vykstančios Nacionalinės viktorinos.

Internetinės viktorinos klausimai bus parengti gyvai vykstančios viktorinos pagrindu. Bet jų bus mažiau – 120 vietoje 240 – ir jie turės atsakymų variantus. Jos dalyvių asmeniniai rezultatai viešai skelbiami nebus. Be to, internete užduotis spręsti bus galima net 24 valandas – iki kovo 8 d. 19 val.

Bet kada per šią parą norintis dalyvauti žmogus gali tiesiog ateiti į 15min portalą ir spręsti. Atsakyti į visus internetinės viktorinos klausimus bus skirta valanda.

Tad viktorinoje galima dalyvauti jums patogioje vietoje jums patogiu metu – būnant namuose, su šeima ar draugais. Tikiu, kad internetinė viktorina pritrauks žymiai daugiau dalyvių.

– Kuo ypatinga gyvoji viktorina?

– Ji patiks užkietėjusiems protmūšių, intelektinių žaidimų gerbėjams, kurie į tai žiūri kaip į savotišką sportą. Jie nori gauti visą viktorinos patirtį – išvysti visus 240 klausimų, siekti, pavyzdžiui, patekti į geriausių viktorinos dalyvių dešimtuką savo mieste, šimtuką Lietuvoje ar tiesiog pagerinti pernykštį rezultatą.

Galų gale – patirti tą jausmą, kad esi bendruomenės dalis, kad atėjai ten, kur yra daug žmonių su panašiais pomėgiais, kur visus vienija tas pats tikslas – daugiau sužinoti apie Lietuvą.

Gyvoji viktorina bus sunkesnė už internetinę – tačiau tas iššūkis ir faktas, kad atsakymą tiesiog atspėti yra daug sunkiau, daugeliui žmonių patinka.

Esame dėkingi visiems, kurie prisideda prieš šios 15min iniciatyvos ir padeda sukurti smalsiems ir Lietuvą mylintiems savo miestų gyventojams šventę!

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nacionalinės viktorinos čempionas Paulius Ambrazevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nacionalinės viktorinos čempionas Paulius Ambrazevičius

– Kokie prizai laukia nugalėtojų?

– Pagrindiniai prizai – 15min statulėlės. Viena statulėlė atiteks geriausiai Lietuvoje pasirodžiusiam gyvosios viktorinos dalyviui, kita – internetinės viktorinos dalyviui.

Kiti prizai, laukiantys temų nugalėtojų ar viktorinos nugalėtojų įvairiuose miestuose – Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knyga „Kabinetas 339“, taip pat specialūs 15min dovanų rinkiniai.

Linkiu viktorinos dalyviams gerai praleisti laiką ir šiek tiek kitaip paminėti Nepriklausomybės atkūrimo 30-metį!

Visą Nacionalinės viktorinos miestų sąrašą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius