Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 03

Seimas – vieta, kurioje kompetencija svarbiau už dailią išvaizdą

Kuo toliau, tuo vis daugiau spaudoje pasirodo straipsnių artėjančių rinkimų į LR Seimą tematika. Šalia visų šių spaudos pranešimų, mes galime susipažinti ir su kandidatais, nusprendusiais kelti savo kandidatūras į vieną iš svarbiausių Lietuvos valstybės valdymo institucijų.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka
Temos: 1 Kompetencija

Kuo toliau, tuo vis daugiau spaudoje pasirodo straipsnių artėjančių rinkimų į LR Seimą tematika. Šalia visų šių spaudos pranešimų, mes galime susipažinti ir su kandidatais, nusprendusiais kelti savo kandidatūras į vieną iš svarbiausių Lietuvos valstybės valdymo institucijų.

Kaip ir praėjusių, taip ir artėjančių rinkimų į LR Seimą metu, kelti kandidatūras užsimojo ne viena ir ne dvi, o daugelis Lietuvos šou verslo padangėje spindinčių „žvaigždučių“. Partijos, visais įmanomais būdais besistengdamos pagerinti savo reitingus bei praplėsti elektorato gretas, siekia pritraukti platiems Lietuvos gyventojų sluoksniams puikiai pažįstamus veidus, kone kasdien per televiziją, radiją ar kitą visuomenės informavimo priemonę linksniuojamų žmonių vardus ir pavardes. Tačiau aš, paprasta Lietuvos pilietė, susimąstau: kokią naudą man atneštų parketo aikštelėje puikiai besisukiojantis ar besisukiojanti šokėja, žurnalo viršelyje apsinuoginusi moteris ar sekso klausimais patarimus dalinantis ekspertas, patekęs į įstatymų leidžiamosios valdžios sudėtį? Kad ir kaip besistengčiau surasti atsakymą į šį klausimą, tačiau, deja, logiškų argumentų šiam atsakymui nesurandu.

Mano subjektyvia nuomone, LR Seimo nario mandatą savo rankose turi laikyti tie, kurių kompetencija, išsilavinimas bei patirtis galėtų tarnauti mūsų valstybės bei joje gyvenančių piliečių gerovei. Žvelgdama į kandidatūras keliančių žmonių biografijas bei jų turimą patirtį, imu mąstyti, jog tie žmonės žengia šį žingsnį nesuvokdami jo svarbos. Dažno iš jų pasisakymai spaudoje akivaizdžiai parodo, jog esminė priežastis, dėl kurios jie bolatiruojasi į Seimą, yra savo ir jų artimųjų geresnės ateities užsitikrinimas. Paprastais žodžiais tariant – pralobimas. Ar tokia turi būti kandidato į LR Seimą motyvacija?! Ar mes norime turėti tokius atstovus įstatymų leidžiamojoje institucijoje? Ar gobšumo vedinas žmogus gali ką nors gero duoti valstybei? Ar didesnę dalį savo gyvenimo ant parketo praleidęs asmuo, vien tik savo gražiomis kūno linijomis besirūpinanti ir išsilavinimo neturinti moteris turi pakankamai sugebėjimų ir kompetencijos stoti prie valstybės valdymo vairo? Drąsiai atsakau, jog ne - neturi.

Už tokį atsakymą, galbūt, iš daugelio sulaukčiau kritikos. Žinoma, ir pati sau galėčiau pažerti jos nemažai. Kodėl? Todėl, kad kiekvienas iš mūsų turime teisę nevaržomai dalyvauti Lietuvos valstybės valdyme, kiekvienas iš mūsų turime galimybę bolatiruotis į LR Seimą ar savivaldybės tarybas. Tačiau, būkime nuoširdūs ir sąžiningi patys sau. Ar mes esame pakankamai stiprūs ir ar mes turime pakankamai žinių bei patirties užimti vieną ar kitą postą, atstovauti rinkėjų interesus, ar mes žinome, kur mes einame ir ką ten nuėjus mums reikės daryti?

Iš dabartinės kadencijos Seimo narių mes galime padaryti išvadas. Tie, kurie atėjo į šią instituciją neturėdami pakankamai žinių ir patirties, vedini noro užsiklijuoti Seimo nario etiketę ar pajusti valdžios skonį, jie nieko naudingo nepadarė vardan valstybės ir jos žmonių. Pažvelgus į LR Seimo puslapyje pateiktus duomenis apie Seimo narių darbą, jų aktyvumą, puikiai matosi skirtumai tarp tų, kurie įžengė į Seimą iš šou verslo srities, ir tų, kurie atėjo su patirtimi bei žinių bagažu.

Dažnas kandidatas pasakytų, jog patirtis ateina su laiku, o žinios įgyjamos dirbant. Tačiau, mano nuomone, LR Seimas – ne ta vieta, kurioje reikia eiti mokytis. Tai vieta, kurioje turi dirbti tie, kurie išmano tiek ekonomikos, tiek verslo, tiek finansų, teisės, švietimo, sporto, kultūros, aplinkos apsaugos, socialinės bei tarptautinės politikos klausimus. Tik specialistai, puikiai išmanantys šias sritis, mano nuomone, sugebės tinkamai parengti bei priimti įstatymus, padėsiančius sukurti geresnę ateitį mūsų valstybei bei jos piliečiams.

Labai smagu, kad Lietuva gali didžiuotis talentingais, turinčiais patrauklią išvaizdą bei dailų veidą žmonėmis. Tačiau, būkime teisingi, - kiekvienas žmogus turi daryti tai, ką geriausiai išmano. Tik tada pavyks pasiekti gerų rezultatų visose srityse. O jei mes ir toliau vadovausimės garsia Lenino fraze, kurioje teigiama, jog „kiekviena virėja gali valdyti valstybę“, manau, mes toli nenueisime. Labai viliuosi, jog Lietuvos žmonės pamatė, kad nekompetetingi asmenys Seime neatneša naudos valstybei, ir artėjančių rinkimų metu antrą kartą tokios klaidos nepakartos.

Lina Jurkonytė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius