-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 01

„Žvejys“ R.Berankis prieš „gyvatę“ N.Džokovičių žais centriniame korte: paaiškėjo dvikovos laikas

Ričardas Berankis per pirmuosius 13 profesionalo karjeros metų prieš pirmąją pasaulio raketę žaidė vos sykį, o ketvirtadienio vakarą geriausiam pasaulio tenisininkui mes jau antrą iššūkį per penkias savaites.
Ričardas Berankis ir Novakas Džokovičius
Ričardas Berankis ir Novakas Džokovičius / 15min ir Scanpix nuotr.

Pirmą kartą per karjerą susitikimą „Roland Garros“ turnyre laimėjęs pajėgiausias Lietuvos teniso žaidėjas antrajame atvirojo Prancūzijos čempionato rate kitoje tinklo pusėje išvys Novaką Džokovičių, su kuriuo jau žaidė rugpjūčio 24-ąją „Western & Southern Open“ turnyre Niujorke.

Tuomet netikėtai aršiai serbui priešinęsis lietuvis sudėjo ginklus tik po 101 minutę trukusios kovos – 6:7(2), 4:6.

Tai buvo antroji lietuvio ir serbo dvikova – pirmąją dar 2013-aisiais N.Džokovičius, tuomet taip pat buvęs planetos reitingo lyderiu, laimėjo gerokai užtikrinčiau – „US Open“ turnyro pirmajame etape serbas susitvarkė per 1 valandą ir 23 minutes: 6:1, 6:2, 6:2.

Tenisininkų palyginimas
Ričardas Berankis Novakas Džokovičius
30 Amžius 33
175 cm Ūgis 188 cm
107/122 Pergalės/pralaimėjimai ATP ture 924/188
0/2 ATP titulai/finalai 81/115
8/20 Pasirodymai ant grunto dangos (perg./pral.) 219/55
50 (2016 m.) Aukščiausia reitingo vieta 1 (pirmą kartą 2011 m.)
Antras etapas (2020 m.) Geriausias pasirodymas „Roland Garros“ Čempionas (2016 m.)
3,5 mln. dolerių Karjeros uždarbis 144,2 mln. dolerių

Prieš jokį kitą tenisininką, tuo metu užėmusį pirmąją vietą ATP reitinge, R.Berankis per karjerą nėra žaidęs.

15min pateikia svarbiausią informaciją apie R.Berankio susitikimą su geriausiu planetos žaidėju.

Pirmą kartą ant grunto

Abi ligšiolinės R.Berankio ir N.Džokovičiaus akistatos vyko ant kietosios dangos, o šįkart lietuvis ir serbas susirems ant grunto.

Molio pagrindu grįsta danga nėra palanki Lietuvos tenisininkui – per visą karjerą ATP turnyruose ant grunto jis yra laimėjęs tik 8 kartus, o pralaimėjo 20.

Klampios raudonosios dangos nepalankumą R.Berankiui iliustruoja ir jo istorija „Roland Garros“ turnyruose: per šešis pirmus bandymus lietuvis laimėjo vos vieną setą iš 19 ir neįveikė nė vieno varžovo ir tik antradienį pagaliau nutraukė užkeikimą, 6:1, 6:4, 6:4 įveikdamas bolivietį Hugo Dellieną.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ričardas Berankis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ričardas Berankis

Gruntas nėra pati mėgstamiausia danga ir N.Džokovičiui, bet 33-ejų serbas savo universalumu sugeba pažaboti net ir raudonąjį molį.

Nolė yra vienas iš aštuonių tenisininkų istorijoje, bent po kartą laimėjusių visus keturis „Didžiojo kirčio“ turnyrus, o šį pasiekimą jis užfiksavo ne kur kitur, o Paryžiuje, kai 2016-aisiais pagaliau sugebėjo pirmą ir kol kas vienintelį kartą laimėti „Roland Garros“ turnyrą.

Apskritai per karjerą ant grunto Serbijos teniso žvaigždė yra laimėjusi 219 iš 274 mačų (79,9 proc.). Tai – kiek prastesnis rodiklis nei N.Džokovičiaus rezultatai ant kietosios dangos (84,4 proc.) ar žolės (84,1 proc.).

Vis dėlto šįkart Paryžiuje vykstančio turnyro sąlygos nėra įprastos. Dėl koronaviruso pandemijos „Roland Garros“ buvo nukeltas iš vasaros pradžios į rudenį, o tai lėmė atvirajam Prancūzijos teniso čempionatui nebūdingą orą.

Tenisininkams tenka grumtis šildant vos 14-16 laipsnių temperatūrai, o kortus kone kasdien nuplauna lietus. Tokios nebūdingos sąlygos N.Džokovičiui patinka.

„Žinoma, šios sąlygos yra kitokios nei tos, prie kurių esame įpratę „Roland Garros“ turnyre. Visi apie tai kalba – sunkesnis molis, šaltesnis oras. Suprantama, kad tai keičia žaidimą, – sakė serbas. – Bet manau, kad mano stiliui tokios sąlygos yra palankios. Esu pasiruošęs fiziškai, psichologiškai ir emociškai, kad turnyre eičiau toli. Tikiuosi, kad turėsiu dar vienus sėkmingus metus Paryžiuje.“

„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius
„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius

„Gyvatė“ prieš „žvejį“

Dvikovą su R.Berankiu Serbijos tenisininkas pasitiks puikios nuotaikos – pirmajame „Roland Garros“ etape jam neiškilo problemų žaidžiant prieš švedą Mikaelį Ymerą, kurį jis sutriuškino 6:0, 6:2, 6:3.

Pirmą kartą su N.Džokovičiaus galybe iš arti susipažinęs 22-ejų švedas po pralaimėjimo serbą prilygino gyvatei.

„Jis lyg gyvatė, nužudanti savo grobį. Jaučiausi uždusęs“, – sakė tenisininkas, ATP reitinge užimantis 80-ąją vietą.

Jis lyg gyvatė, nužudanti savo grobį. Jaučiausi uždusęs.

„Gyvatei“ iš Serbijos grobio šiais metais netrūksta – per 2020-uosius N.Džokovičius laimėjo net 32 susitikimus, o vienintelis pralaimėjimas jam buvo įskaitytas per „US Open“ aštuntfinalį, kuomet mače su Pablo Carreno-Busta serbas kamuoliuku pataikė į linijos teisėją ir buvo diskvalifikuotas.

Teniso ekspertai ir užsienio žiniasklaida neabejoja, jog ketvirtadienio vakarą N.Džokovičius sumedžios ir 33-ąjį šių metų grobį.

Tuo įsitikinęs ir įvykius Paryžiaus kortuose išsamiai aprašantis Prancūzijos žiniasklaidos kanalas „France 24“.

„Atėjo eilė Lietuvos Berankiui pabandyti užlaužti serbą, kuris siekia tapti pirmuoju tenisininku per pusę amžiaus, laimėjusiu visus keturis „Didžiojo kirčio“ turnyrus bent po du kartus. 30-metis Berankis kaip vieną savo hobių įvardija žvejybą ietimi Lietuvos ežeruose. Po ketvirtadienio dvikovos su Džokovičiumi jis greičiausiai turės nemažai laiko savo hobiui“, – serbo pergale praktiškai neabejoja prancūzai.

Po ketvirtadienio dvikovos su Džokovičiumi jis greičiausiai turės nemažai laiko savo hobiui.

Užtikrintu favoritu N.Džokovičių laiko ir lažybininkai, besitikintys serbo pergalės per tris setus. Manoma, kad R.Berankis pirmajai pasaulio raketei nesukels tiek problemų, kiek Niujorke, ir laimės geriausiu atveju 6-7 geimus.

Dvikovos vieta ir laikas

Kaip ir pridera, geriausias pasaulio tenisininkas savo mačą prieš pirmąją Lietuvos raketę žais centriniame Paryžiuje vykstančio turnyro korte.

Legendinio Prancūzijos tenisininko ir ilgamečio šalies teniso federacijos prezidento Phillipe'o Chatrier vardu pavadintame korte N.Džokovičius ir R.Berankis pasirodys ne anksčiau kaip 15 val.

Tikslus dvikovos laikas priklausys nuo to, kaip greitai pasibaigs anksčiau centriniame korte suplanuoti susitikimai.

Nuo 12 val. jame žais latvė Jelena Ostapenko ir čekė Karolina Pliškova, o ne anksčiau kaip 13.30 val. ant grunto dangos 15,5 tūkst. vietų tribūnas turinčiame korte žengs amerikietė Sofia Kenin ir rumunė Ana Bogdan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius