Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per kiek laiko suyra mūsų paliekamos šiukšlės? (I)

Pakelėse ir pamiškėse išmesdami šiukšles, daugelis įsivaizduojame, kad anksčiau ar vėliau jos „pranyksta“. Tačiau kaip greitai šis procesas įvyksta?
Buteliukai
Stikliniai buteliukai / Photos.com nuotr.

Ilgamečiai mokslininkų tyrimai leidžia vis tiksliau nustatyti įvairių šiukšlių suirimo gamtoje trukmę. Tiesa, atliekų suyrimas didele dalimi priklauso nuo vandens, oro ir saulės spindulių poveikio. Todėl į plastikinį maišą suvyniotos ar užkastos atliekos irs daug lėčiau.

Vyniojamo popieriaus suirimo vidutinis laikas – apie mėnesį, nors įvairūs tyrėjai nurodo skirtingą laiką – nuo 2 savaičių iki 3 mėnesių. Paskaičiuota, kad popierinis rankšluostis suyra maždaug per tris savaites, tuo tarpu laikraščiui pilnai „išnykti“ reikia ne mažiau kaip pusantro mėnesio.

Žymiai ilgiau gamtoje irs palikta pieno ar sulčių pakuotė – tai užtruks ne mažiau kaip 5 metus. Ekologai skiria skirtingus jos suirimo procesus. Jei pieno pakelį sudaro tik „vaškuotas“ storas kartonas, yra didelė tikimybė, kad jis suirs per 2-3 mėnesius. Tačiau pakuočių, kuriose yra vidinis aliuminio folijos sluoksnis (tetrapakų) taip sparčiai suirs tik išorinis sluoksnis. Tačiau gamtoje išmestas aliuminis liks dirvožemyje ilgus metus.

Daug ginčų kyla dėl to, per kiek laiko suyra paprastas prekybos centro plastikinis maišelis. Nors dauguma šaltinių nurodo, kad jo „nebelieka“ per 10-20 metų, kai kurie tyrėjai teigia, kad šiukšlių laidojimo vietose, kur jų nepasiekia saulės spinduliai ir medžiagas ardantys mikrobai, plastikinis maišelis gali išsilaikyti net 400 metų. Todėl dalis prekybos centrų pradėjo maišelius gaminti iš biologiškai suyrančio politeleno arba iš augalų pagaminto poliaktido (PLA), kurį mikrobai sunaikina greičiau.

Dar ilgesnį laiką nesuyra plastikinis butelis, pagamintas iš polietileno tereftalato (PET), į kurį paprastai pilame mineralinį vandenį. Jei toks plastikas palaidojamas savartyne, tamsoje, jis suirti net per 400 – 500 metų. Jei savo gaivųjų gėrimą įpilsite į specialių sluoksniu padengtą plastikinį puodelį, bet paliksite jį gamtoje, jo visiškai nebeliks greičiausiai tik po 50 metų.

Ilgai gamtoje lieka ir metalinės skardinės. Įprastinė metalinė (plieno, alavo) pakuotė suyra maždaug per 50 – 70 metų. Daug ilgiau gamtoje išlieka šiuolaikiškos aliuminio skardinės su specialia danga. Spėjama, kad ji dirvožemyje gali išlikti daugiau nei 200 metų. Tuo tarpu jei ji atiduodama perdirbti, pas vartotoją „sugrįžti“ ji gali jau po 6 savaičių!

Vis dėlto, ilgiausiai gamtoje išlieka įprastiniai stiklo buteliai. Turbūt nieko nestebina visiškai nepakitę sode ar sodyboje rasti pokariniai ar net prieškariniai buteliai. Vieni mokslininkai teigia, kad stiklo butelis gali suirti per penkis amžius, kiti nurodo netgi tokį skaičių... kaip 1 mln. metų.

Štai kodėl taip svarbu gražinti perdirbti nenaudojamą stiklo tarą!

Logotipas/Žaliasis taakas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius