Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Buvo sukurtas „CS:GO“ žemėlapis, skirtas rusams sužinoti tiesą apie karą Ukrainoje

Suomijos laikraščio „Helsinin Sanomat“ atstovai sukūrė „CS:GO“ žemėlapį su slapta spaudos sale, kurioje išsamiai aprašomas karas Ukrainoje.
„CS:GO“ žemėlapis de_voyna
„CS:GO“ žemėlapis de_voyna / "PC Gamer" nuotr.

Nuo Rusijos pradėto karo prieš Ukrainą pradžios, „Helsingin Sanomat“ aktyviai kritikavo Rusiją ir Putino režimą – jie buvo net sukūrę atskirą tinklalapį, skirtą aprašyti visus Rusijos ir Putino atliktus karo nusikaltimus. Dabar suomiai atrado naują tiesos skleidimo išraiškos kelią – „CS:GO“ žemėlapį.

Pasaulinei žiniasklaidos laisvės dienai paminėti, „Helsingin Sanomat“ užsakė sukurti žemėlapį „Counter-Strike: Global Offensive“ žaidime, kuris būtų panašus į karo suniokotą Ukrainos miestą. Visgi tame žemėlapyje slypi paslaptis.

"PC Gamer" nuotr./„CS:GO“ žemėlapis de_voyna
"PC Gamer" nuotr./„CS:GO“ žemėlapis de_voyna

Žemėlapyje yra koridorius, vedantis į požeminį bunkerį, kuriame pateikiama įvairi informacija ir naujienos (anglų ir rusų kalbomis), susijusios su Rusijos veiksmais Ukrainoje. Žemėlapis vadinasi de_voyna (iš rusų kalbos verčiant – karas).

Slaptame kambaryje esančią informaciją pateikė „Helsingin Sanomat“ karo korespondentai Ukrainoje. Laikraščio vyriausiasis redaktorius Antero Mukka sako, kad idėja kilo dėl to, kad „rusai turi labai mažai galimybių gauti nepriklausomos informacijos apie Putino invaziją į Ukrainą“, tačiau „žaidimų pasaulis ir patys žaidėjai vis dar nekontroliuojami“.

"PC Gamer" nuotr./„CS:GO“ žemėlapis de_voyna
"PC Gamer" nuotr./„CS:GO“ žemėlapis de_voyna

„Kadangi Rusijos vyriausybė de facto nuslopino savo nacionalinę spaudą ir užblokavo prieigą prie užsienio žiniasklaidos, „Counter-Strike“ išliko kaip vienas iš retų kanalų, leidžiančių perduoti rusams nepriklausomą informaciją apie tikrus karo įvykius.“.

Slaptame žemėlapio kambaryje esantys vaizdai ir tekstas detalizuoja konkrečius incidentus ir žiaurumus bei statistiką apie karą, įskaitant, kaip skelbia Helsingin Sanomat, „civilių aukas, žmonių kančias, Rusijos kariuomenės įvykdytas masines žudynes ir fronte žuvusias gyvybes“.

Šiame žemėlapyje galima išvysti ir realių, „Helsingin Sanomat“ žurnalistų darytų nuotraukų iš Bučos. Rusijos gynybos ministerija per Rusijos valstybinę žiniasklaidą išplatino pranešimus, kad Ukrainos armija buvo atsakinga už žiaurumus Bučoje ir kad Rusijos armija tiesiog norėjo padėti gyventojams.

"PC Gamer" nuotr./„CS:GO“ žemėlapis de_voyna
"PC Gamer" nuotr./„CS:GO“ žemėlapis de_voyna

Suomių sukurtame žemėlapyje yra pasakojimai apie žudynes Bučoje, kur, anot Ukrainos vyriausybės, žuvo mažiausiai 458 žmonės.

Jame taip pat išsamiai aprašoma baisi istorija apie Jurijų Glodaną Odesoje, kurio visa šeima, įskaitant trijų mėnesių dukrą, žuvo nuo raketos, kai jis pirko maistą.

Žemėlapį sukūrė du „Counter-Strike“ žemėlapių dizaineriai, kurie, suprantama, nori likti anonimiški. Tačiau jie paskelbė bendrą pareiškimą apie darbą, pabrėždami savo didžiavimąsi tuo, kad „dalyvavo kuriant tokį žemėlapį humanitariniais tikslais, susijusiais su realiu pasauliu“.

Pranešimo pabaigoje žemėlapio kūrėjai teigia: „Per beprasmę Rusijos agresiją prieš Ukrainą žuvo dešimtys tūkstančių civilių, įskaitant vaikus. Mažiausia, ką galime padaryti, tai atskleisti Putino karo nusikaltimus ir Rusijos propagandą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius