Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LESPA vadovas E. Eimontas: „Esportas turi tapti švietimo sistemos dalimi“

Lietuvos Elektroninio Sporto Asociacija (LESPA) – dar kol kas retai girdimas vardas Lietuvos esporto scenoje. Asociacija, skaičiuojanti jau daugiau nei penkmetį paskutiniu metu suaktyvėjo ir stengiasi kurti permainas Lietuvos esporto ekosistemoje. LESPA vadovas E. Eimontas 15min atskleidė organizacijos planus ir pasidalino mintimis apie esporto vystymą Lietuvoje.
Edvinas Eimontas
Edvinas Eimontas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

2015 metais įkurta Lietuvos Elektroninio Sporto Asociacija – turbūt retam net esporto fanui girdėtas pavadinimas. Per keletą metų didžiulę rotaciją turėjusi organizacija po truputį pradeda judėti strategiškai suplanuota kryptimi. Asociacijos vadovas E. Eimontas pasidalino kryptimi, kuria turėtų judėti esportas Lietuvoje:

„Norint sukurt tvarų modelį – turi kurtis klubai ar organizacijos. Organizacijos gali kurtis tada, kai egzistuoja „grassroot“ (pats žemiausias, paprasčiausias – aut. past.) lygis. „Grassroot“ lygis kuriasi tada, kai egzistuoja treneriai, organizatoriai, kurie turi galimybę užsidirbti. Norint tai padaryti, turime tapti švietimo sistemos dalimi, o tai įvyks tik tada, kai būsime pripažinti sportu.“

Esporto pripažinimas sportu pasaulyje tampa vis dažnesniu reiškiniu. Ukrainoje, Suomijoje, Danijoje ir Vokietijoje tai jau yra įvykę, kitos valstybės po truputį taip pat juda ta linkme. Vienas iš svarbiausių dalykų, norint būti pripažintiems sportu, yra įstojimas į tarptautines federacijas. Būtent tai neseniai įvykdė ir LESPA, įstojusi į „Global Esports Federation“ (GEF) ir „International Esports Federation“ (IESF). Pagal E. Eimontą su šiuo įstojimu „atsiranda galimybė dalyvauti jų oficialiuose tarptautiniuose čempionatuose. Tai yra visiškai kitas varžymosi principas, kuriame dalyvauja ne klubai ar organizacijos, bet nacionalinės rinktinės“.

IESF ir GEF
IESF ir GEF

Pagal E. Eimontą, kitas asociacijos etapas – esporto integracija į švietimą. LESPA pastaruoju metu stengiasi šviesti mokytojus esporto tema ir įtraukti esporto būrelius į švietimą. Tie būreliai užsiimtų ne profesionaliu ugdymu, bet bendruomenės kūrimu. Taip pat vienas iš didžiausių asociacijos darbų – būti priimtiems į „Sporto Federacijų Sąjungą“, kas leistų iš dalies esportą Lietuvoje vadinti tikru sportu.

Taigi, Lietuvos esporto scenoje atsiranda vis stiprėjanti atstovaujama organizacija. Kartu su jos didėjančiu aktyvumu ateityje galimai matysime didėjančią esporto bendruomenę, nacionalines esporto rinktines ir pagaliau galbūt pripažinsime, kad esportas gali būti vadinamas sportu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius