Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 18 /23:38

Auksinė Ispanijos krepšinio karta neužleido Europos čempionų sosto

Ispanijos krepšininkai apgynė Europos karalių sostą. Kauno „Žalgirio“ arenoje palaikomi šalies šalies princo Felipės, ispanai „Eurobasket 2011“ finale 98:85 (25:20, 25:21, 25:21, 23:23) nugalėjo prancūzus ir pasipuošė Europos krepšinio čempionato Lietuvoje aukso medaliais.
Ispanijos krepšininkai lipa ant pirmos vietos pakylos
Ispanijos krepšininkų triumfas. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ispanija tapo tik ketvirtąją rinktine, kuriai pavyko apginti Europos čempionės titulą. Po Lietuvos (1937-39 m.) ir jau nebeegzistuojančių Sovietų Sąjungos (1951-53, 1957-71 ir 1979-81 m.) bei Jugoslavijos (1973-77, 1989-91 ir 1995-97 m.).

Pirmą kartą Europos čempionato finale žaidę prancūzai liko be aukso. Tiesa, sidabrą jie iškovojo antrąjį kartą. Dar 1949-aisiais Egipte vykusiose pirmenybėse, kuriose prancūzai taip pat liko antri, prizininkai paaiškėjo po grupės varžybų.

Nesustabdoma puolimo mašina

Prancūzai stengėsi neatsilikti nuo fantastiška sparta mačą pradėjusių ispanų, tačiau Juanas Carlosas Navarro šaudė beveik be klaidų, o gynyboje Serge Ibaka „pūtė“ vieną prancūzų metimą, po kito. Natūralizuotas afrikietis vos per 12 pirmųjų aikštelėje praleistų minučių sugebėjo atlikti 5 blokus. Ispanai pabėgo antrojo kėlinio viduryje (38:26, 46:34).

Išsaugoti prancūzams viltį bandė Tony Parkeris. Slidus lyg ungurys įžaidėjas mikliai išvengdavo ispanų gynybos tinklų ir rinko taškus. Paskui nespėjusio Rudy Fernandezo nervai neišlaikė. Po to, kai dar kartą liko T.Parkeriui už nugaros, ispanas brutaliai griebė varžovui už kaklo ir lyg imtynėse parvertė jį ant parketo.

Ramiai, lyg spektaklį finalą stebėjusi „Žalgirio“ arenos publika, šio epizodo nepraleido pro akis – pasigirdo kurtinantis švilpimas. R.Fernandezo veiksmą pasmerkė ir tik teisėjai, skyrę nesportinę, o vėliau – techninę pražangas. Įpykę prancūzai sugrįžo į lenktynes dėl aukso (46:41).

Ispanai vėl užkūrė savo puolimo mašimą ir nepasiekiamai nurūko.

Tačiau prancūzų emocijos gelbėjo ne ilgai – ispanai vėl užkūrė savo puolimo mašimą ir nepasiekiamai nurūko (56:43). Dviženklį pranašumą jie išsaugojo iki pat galo, o Pau Gasolis pergalingai delnais su komandos draugais susimušė dar likus porai minučių iki mačo pabaigos. Ispanai vėl buvo stipresni.

Jie šoko triumfo šokį „Žalgirio“ arenos centre, o matydamas išsprūdusią galimybę T.Parkeris sunkiai tramdė ašaras. Triskart NBA lygos čempionas vėl liko be taip trokštamo aukso su nacionaline rinktine.

Ispanija: Juanas Carlosas Navarro 27 (5 rez. perd.), Pau Gasolis (10 atk. kam.) ir Jose Calderonas – po 17, Rudy Fernandezas 14, Marcas Gasolis 11.

Prancūzija: Tony Parkeris 26, Borisas Diaw 12, Joakimas Noah 11 (8 atk. kam.), Nicolas Batumas 10.

Ispanai šiose rungtynėse blokavo net 10 prancūzų metimų. Penkis iš jų – S.Ibaka. Ispanai taip pat skaudžiai baudė varžovus už klaidas (prancūzai pametė 15 kamuolių, o ispanai – 8), po jų nesunkiai pelnę net 23 taškus (prancūzai – vos 5).

Išsamią Ispanijos ir Prancūzijos rinktinių mačo statistiką rasite čia.

Apdovanojimų ceremonija

Europos čempionų taurę iš „FIBA Europe“ prezidento Oulafuro Rabnsono rankų atsiėmė ne kapitonas J.C.Navarro, o kitas auksinės Ispanijos krepšinio rinktinės kartos atstovas Felipe Reyesas. Jam, kaip ir J.C.Navarro bei Pau Gasoliui, šie apdovanojimai buvo jau rekordiniai, septintieji, su Ispanijos rinktine.

Aukso medalius ispanams ant kaklų kabino „FIBA Europe“ prezidentas O.Rafnssonas ir Lietuvos vadovė Dalia Grybauskaitė.

VIDEO: EuroBasket 2011 after final


Vicečempionus prancūzus sidabriniais „Eurobasket 2011“ medaliais apdovanojo Lietuvos premjeras Andrius Kubilius ir „FIBA Europe“ generalinis sekretorius Naras Zanolinas, bronza Rusijos rinktinę papuošė Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Vladas Garastas.

Triumfuojantys ispanai klausėsi garsiojo „Queen“ kūrinio „We are the champions“, laistėsi pergalės šampanu, pasipuošė specialiais čempionų marškinėliais. Europos čempionų taurę iš Kauno „Žalgirio“ arenos simboliškai išsinešė P.Gasolis.

Europos krepšinio čempionatas Lietuvoje oficialiai baigėsi. „Susitiksime 2013-aisiais Slovėnijoje“, – skelbė užrašas Kauno „Žalgirio“ arenos palubėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius