Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos rinktinė sužinojo varžovus 2011 metų Europos krepšinio čempionate (nuotraukos, apklausa)

Lietuvos rinktinė sekmadienio vakarą sužinojo pirmuosius varžovus, su kuriais teks kautis mūsų šalyje šiemet vyksiančiame Europos vyrų krepšinio čempionate („Eurobasket 2011“). Kęstučio Kemzūros auklėtiniams teko grėsmingi varžovai: Europos čempionės titulą ginsianti Ispanija, pasaulio vicečempionė Turkija, ambicingoji Didžioji Britanija, kaimynė Lenkija ir po papildomo atrankos etapo į „Eurobasket 2011“ pateksianti rinktinė (Suomija, Vengrija arba Portugalija).
Burtų traukimo ceremonija
Burtų traukimo ceremonija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniuje, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, vykusioje iškilmingoje burtų traukimo ceremonijoje 24-ios būsimo čempionato dalyvės buvo suskirstytos į keturias grupes.

Taip pat paaiškėjo, kuriuose Lietuvos miestuose vyks kiekvienos grupės kovos. „Eurobasket 2011“ organizatoriai paskelbė, kad A grupės komandos, tarp jų ir Lietuva, žais Panevėžyje, B grupės – Šiauliuose, C grupės – Alytuje, o D grupės – Klaipėdoje.

Burtų traukimo ceremonijoje galiojo trys išlygos. Pirma, Lietuvos rinktinė dėl šalies krepšinio federacijos (LKF) pasirašytos sutarties su Panevėžiu pirmojo etapo grupės varžybas turėjo žaisti būtent šiame mieste. Antra, baiminantis sirgalių apgyvendinimo problemos, Lietuvos ir Latvijos komandos negalėjo patekti į tą pačią grupę. Dėl tos pačios priežasties prieš pat burtų traukimo ceremoniją buvo priimta ir trečia išlyga – slovėnai taip pat negalėjo patekti į vieną grupę su lietuviais.

Remiantis 2009 metų Europos krepšinio čempionato Lenkijoje ir „Eurobasket 2011“ atrankos turnyro rezultatais rinktinės buvo suskirstytos į burtų krepšelius. Tragiškai prieš dvejus metus Senojo žemyno pirmenybėse pasirodę lietuviai (liko 11-i) pateko tik į trečiąjį krepšelį.

„Eurobasket 2011“ burtų krepšeliai
123456
IspanijaPrancūzijaLietuvaDidžioji BritanijaItalijaUkraina
SerbijaKroatijaVokietijaMakedonijaBulgarijaLatvija
GraikijaRusijaJuodkalnijaIzraelisLenkija*PAT
SlovėnijaTurkijaBelgijaGruzijaBosnija ir Hercegovina*PAT

* – Po papildomo atrankos turnyro į čempionatą pateksiančios dvi rinktinės paaiškės tik prieš pat pirmenybes. Rugpjūčio 9–24 dienomis Portugalija, Suomija ir Vengrija tarpusavyje žais po du mačus, o kelialapius į Lietuvą pelnys dvi geriausios komandos.

 

„Eurobasket 2011“ pirmojo etapo grupės
A (Panevėžys)B (Šiauliai)C (Alytus)D (Klaipėda)
IspanijaSerbijaGraikijaSlovėnija
TurkijaPrancūzijaKroatijaRusija
LietuvaVokietijaJuodkalnijaBelgija
Didžioji BritanijaIzraelisMakedonijaGruzija
LenkijaItalijaBosnija ir HercegovinaBulgarija
PAT 2LatvijaPAT 1Ukraina

Europos vyrų krepšinio čempionatas Lietuvoje prasidės rugpjūčio 31 dieną. Pirmojo etapo grupių kovos vyks Panevėžyje, Šiauliuose, Alytuje ir Klaipėdoje. Tuomet po tris stipriausias kiekvienos grupės komandas pateks į antrąjį etapą, o varžybos tęsis Vilniuje.

Lemiamos kovos, atkrintamosios, kuriose varžysis aštuonios stipriausios rinktinės, vyks Kaune. Pirmenybių finalas „Žalgirio“ arenoje numatytas rugsėjo 18 dieną.

Burtų traukimo ceremonija

Iškilminga Europos vyrų krepšinio pirmenybių burtų traukimo ceremonija Lietuvos nacionaliniame dramos teatre prasideda. Renginio vedėjai – Vytautas Rumšas jaunesnysis ir Jurgita Jurkutė.

„Mes esame maža, bet didi tauta. Didžiuojamės savo pergalėmis krepšinio aikštelėje. Tris kartus esame tapę Europos čempionais. Dabar turime labai paprastą norą – padidinti šį skaičių“, – sakė Lietuvos ministras pirmininkas Andrius Kubilius.

Kviesdamas į Europos krepšinio čempionatą Lietuvoje, jis patarė išmokti tris lietuviškas frazes: „Mes laimėjome“, „Į sveikatą“ ir „Ačiū“.

Šventėje dalyvauja „Eurobasket 2011“ ambasadorius Arvydas Sabonis, buvę krepšininkai Saulius Štombergas, Eurelijus Žukauskas, Kauno „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ komandų nariai, krepšinio treneriai Antanas Sireika, Darius Maskoliūnas, Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris Kęstutis Kemzūra.

Scenoje viena po kitos pasirodo Lietuvos estrados žvaigždės, dainomis ir šokiais pristatančios visas būsimojo Europos vyrų krepšinio čempionato dalyves.

„FIBA Europe“ prezidentas Olafuras Rafnssonas: „Lietuva – tai šalis, kuri gyvena ir kvėpuoja krepšiniu. Simboliška, kad nauja Europos krepšinio čempionatų era – su 24 komandomis – startuoja būtent čia. Kai pernai per U-18 vaikinų čempionato finalą Vilniuje pamačiau į areną susirinkusius 13 tūkst. žiūrovų, neabejojau, kad „Eurobasket 2011“ renginys pavyks. Tai labai svarbu, nes Europos krepšinio čempionatas yra viso Europos krepšinio flagmanas.“

Scenoje pasirodo oficialus „Eurobasket 2011“ talismanas Amberis.

„FIBA Europe“ generalinis sekretorius Naras Zanolinas sakė: „Visi žinome, kad mūsų laukia puikus čempionatas.“ Jis pristatė „Eurobasket 2011“ burtų traukimo eigą. N.Zanolinas paaiškino, kodėl tik trečiajame burtų krepšelyje yra čempionato šeimininkė Lietuva: „Lietuviai paskutiniame Europos čempionate Lenkijoje 2009 metais užėmė tik 11 vietą, todėl yra taip žemai. Nors tai sukėlė nemažą nuostabą ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje, ypač po puikaus pasirodymo 2010 metų pasaulio čempionate.“

N.Zanolinas prie anksčiau galiojusių apribojimų pridėjo dar vieną – kartu su Lietuva vienoje grupėje negalės būti Slovėnija.

Lietuvos rinktinės likimą lėmė Italijos krepšinio legenda Dino Meneghinas. Jis ištraukė trečiojo burto krepšelio komandas, tarp kurių buvo ir Lietuva.

Geriausias visų laikų Lietuvos krepšininkas Arvydas Sabonis ištraukė šeštojo burtų krepšelio komandas. Nors jo ranka lėmė, kad į A grupę turėjo patekti Latvija, pagal iš anksto galiojusią išlygą, kad latviai negali žaisti su lietuviais, mūsų kaimynai buvo perkelti į B grupę.

Saulius Štombergas padės sudaryti čempionato tvarkaraštį.

A grupės komandos, tarp jų ir Lietuva, žais Panevėžyje, B grupės – Šiauliuose, C grupės – Alytuje, o D grupės – Klaipėdoje.

„FIBA Europe“ generalinis sekretorius Naras Zanolinas sakė: „Į Lietuvą atvyks pusė Europos, bus nuostabu. Tikiu, kad Europos čempione gali tapti bet kuri rinktinė, deja, ja taps tik viena. Noriu palinkėti, kad ja taptų pati verčiausia.“

„Mūsų grupė stipriausia. Tačiau geriau su grėsmingais varžovais žaisti turnyro pradžioje. Kaip ir pernai, pasaulio čempionate Turkijoje. Tuomet taip pat jau grupių etape žaidėme su Ispanija“, – burtus vertino Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris Kęstutis Kemzūra. Plačiau skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius