-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 14

Įdomus „Ryto“ naujokas: žmogus, kuris trauks žiūrovus į arenas

Spalvingasis Vilniaus „Ryto“ naujokas Dominique'as Suttonas pirmadienio vakarą su sūnumi atvyko į Lietuvą. Į sostinę jis atsiskraidino ir unikalius žaidimo įrankius, kurie trauks žiūrovus į „Lietuvos ryto“ ir „Siemens“ arenas. 24sek skautas Julius supažindina jus su 31-erių 196 cm ūgio amerikiečiu.
Dominique Suttonas
Dominique Suttonas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Stiprybės

Patirtis. Per savo 6 metų profesionalo karjerą yra žaidęs įvairiose šalyse ir įvairiais krepšinio stiliais, todėl adaptacijos laikotarpis turėtų būti lengvesnis.

Universalus, keliose pozicijose galintis rungtyniauti ir neįtikėtina fizine jėga apdovanotas krepšininkas. Visų rungtynių metu aikštelėje palaiko labai didelę energiją ir motyvaciją nugalėti.

Taranuoja varžovų krepšį lipdamas ant lentos puolime. Dažnai po savo paties pramestų metimų iš artimos distancijos, pats kartoja juos kelis kartus.

Neblogai įvaldęs vadinamąjį Moseso Malone'o manevrą, kai komandos draugui dar tik ruošiantis atlikti metimą, jis iš anksto užsiima poziciją po krepšiu užsimesdamas varžovą ant nugaros ir taip save pastatydamas į poziciją atkovoti kamuolį puolime.

Praėjusio sezono statistika
Trento „Dolomiti“ (EuroCup) 28,4 min. | 15,3 tšk. (55,8% trit., 27,3% trit., 55,3% baud.) | 6,3 kam. | 2,3 perd.
Trento „Dolomiti“ (Italija) 27,7 min. | 13,2 tšk. (52,4% met., 25% trit., 56,1% baud.) | 7,1 kam. | 1,7 perd.

Po atkovoto kamuolio gynyboje pasižymi kokybišku pirmu perdavimu, taip sukurdamas papildomas greitų atakų galimybes.

Centravimo situacijos yra vienas iš mėgstamiausių ir pavojingiausių jo ginklų puolime. Turi neblogą judesių arsenalą, kojų darbą, o dėl fizinio pajėgumo tiesiogine jėga nenusileidžia nė vienam oponentui. Aplink krepšį mėgsta užbaigti kaire ranka.

Tokių stiprių, žaidžiančių ir įmetančių su kontaktu po krepšiu ar prasiveržus, krepšininkų Europoje reikėtų dar paieškoti. Nesvarbu, yra apsuptas vieno ar kelių priešininkų, visada pastato save į poziciją ataką užbaigti taškais arba išprovokuota pražanga. Ir nors jis ir yra vidutiniokas prie baudų metimo linijos (maždaug 55 proc. pataikymas), nebijo kontakto ir visada ieško 2+1 galimybių ir varžovo pražangų (apie 4,5 išprovokuotų pražangų vidurkis).

Atsisukęs veidu mėgsta žaisti vienas prieš vieną tarp tritaškio ir baudų metimo linijos esančių pozicijų. Rungtyniaudamas driblinge staigiai keičia judėjimo kryptį, pasižymi sprogstamu pirmuoju žingsniu ir jėga.

Visa tai jam sukuria pranašumą apžaisti aukštesnius varžovus perimetre, išvengiant bloko.

Kokybiškas driblingas. Situacijose, kai gynėjai spaudžiami per visą aikštę, sėkmingai ir be panikos persivaro kamuolį į kitą aikštės pusę. Po atkovoto kamuolio gynyboje, turi pakankamai įgūdžių pats sukurti greitą ataką ir ją sėkmingai užbaigti.

Nors padaro daugiau klaidų nei atlieka rezultatyvių perdavimų (2,5 prieš 2), pasižymi aikštės matymu. Noriai dalijasi kamuoliu prasiveržus ir pritraukus prie savęs porą varžovų. Taip pat neblogai skaito sėkmingo perdavimo galimybes iš centravimo situacijų, ypač, kai kamuolį priima toliau nuo baudos aikštelės.

Natūralu, kad dėl savo sudėjimo turi „medžiagos“ statyti mūrines užtvaras (nors tam galėtų skirti daugiau savo koncentracijos ir dėmesio). Mano galva, stipriau paakcentavus, „Rytas“ tai sėkmingai išnaudos sukuriant laisvų metimų situacijas snaiperiams.

Gynyba. Didžiausias jo privalumas yra tai, kad gali sėkmingai gintis ir atstovėti vienas prieš vieną situacijose nuo 1 iki 5 pozicijos. Greičiu retai nusileidžia gynėjams, o fizine jėga – oponentams po krepšiu.

Pasižymi solidžiu šoniniu pristatomu judesiu gynyboje („lateral quickness“) ir aktyviomis rankomis. Praėjusį sezoną turėjo 1,5 perimto kamuolio vidurkį.

Dengdamas perimetro krepšininkus, atlieka neblogą darbą išlendant iš jo ginamajam statomų užtvarų.

VIDEO: D.Suttono 2017-2018 m. sezono epizodai

Silpnybės

Pataikymo stabilumas. Tritaškius (25 proc.) ir metimus iš tolimesnių distancijų atlieka ne itin patikimai. Klausimų kartais kelia ir metimų pasirinkimas.

Epizodais per daug pasitiki savo fizinėmis galimybėmis ir forsuodamas įvykius puolime įlipa į medį. Po panašių situacijų siekia skubiai save reabilituoti atlikdamas neapgalvotus sprendimus, kurie vėliau virsta klaidomis.

Žinant jo fizinės jėgos išteklius, mano nuomone, turi galimybių užsiimti gilesnę ir sau patogesnę poziciją prašant perdavimų po krepšiu ir ant ūso, priešininkui neleidžiant jo išstumti.

Sulaukęs perdavimo arčiau krepšio, kartais linkęs naudoti per daug driblingo mažoje erdvėje. Nors ir pasižymi šuoliu, metimus blokuoja retai (vid. 0,31).

Sezonas Komanda Tšk.
2007/08 Kansas State (NCAA) 3.3
2008/09 Kansas State (NCAA) 7.5
2009/10 Kansas State (NCAA) 7.2
2012/13 NC Central (NCAA) 16.4
2013/14 Ikaros Kallitheas (Graikija) 9.7
Air 21 Express (Filipinai) 26.0
2014/15 Santa Cruz Warriors (G lyga) 12.5
2015/16 Trento (Italija) 7.7
2016/17 Ulm (Vokietija) 7.4
Nancy (Prancūzija) 10.3
Trento (Italija) 13.3
2017/18 Trento (Italija) 13.2

Del ūgio stokos (196 cm) ginantis po krepšiu prieš aukštesnius priekinės linijos varžovus, jie tiesiog per jį gali permesti kabliais ir panašiais metimais iš artimos distancijos.

Kaip ir puolime, taip ir gynyboje atkarpomis per daug pasitiki savo natūraliais fiziniais pranašumais, manydamas, kad tuo kompensuos prastai užsiimtą pagalbinę poziciją gynyboje ar ginamojo neatsitvėrimą priešininkams atliekant metimą.

Jo žaidime nuovargis dažniausiai išryškina pozicinėje gynyboje atremtas rankas į kelius, kantrybės trūkumą tiek puolime, tiek gynyboje, kartais išlendančią prastą kūno kalbą.

Palyginimas

Kadangi D.Suttonas yra nestandartinis krepšininkas, rasti jam tikslų palyginimą sunku. Tam tikromis savybėmis jis man primena kelis krepšininkus.

Jam rungtyniaujant lengvojo krašto pozicijoje, judesiais ir metimų pasirinkimu D.Suttonas primena Arvydą Šikšnių, o potencialu gynyboje „Houston Rockets“ puolėją PJ Tuckerį. Žaidžiant sunkiuoju kraštu, agresija ant lentos puolime, atletišku kūno sudėjimu ir stipriu užbaigimu pasižymintį Thomasą Robinsoną, o epizodais žaidžiant penktoje pozicijoje – fizine jėga po krepšiu varžovus griaunantį Joey Dorsey.

„Scanpix“/AP nuotr./PJ Tuckeris ir Serge'as Ibaka
„Scanpix“/AP nuotr./PJ Tuckeris ir Serge'as Ibaka

Išvada

Lengvai galima durti pirštu į įtartiną D.Suttono charakterį, ūgio ir taiklumo trūkumus, bet aš jį matau kaip itin universalų ir įdomų krepšininką, kurio geidė ne viena Europos ekipa. Artėjantį sezoną jis „Rytui“ gali iškovoti pergalių vien keliais sėkmingais energingumo epizodais svarbiausiomis rungtynių akimirkomis.

Lietuvos publika turės nemažai progų mėgautis šiuo savo žaidimo stiliumi žiūrovus į arenas traukiančiu krepšininku, o jam žaidžiant viename penkete su Mattu Farrellu, jie aikštėje sudarys tikrą energijos užtaisą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius