-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 19

Siurprizo paieškos: „Ryto“ varžovai su žalgirietiškais akcentais ir šansai žengti tolyn

Į antrąjį Europos taurės etapą prasibrovęs Vilniaus „Rytas“ trečiadienį sužinojo savo varžovus „Top 16“ varžybose. Iš sunkios grupės išbridęs sostinės klubas gavo žinomus, turtingus, bet įveikiamus priešininkus. Pakeliui su „Rytu“ Europos taurėje – Eurolyga.lt žvilgsnis į tris barjerus Vilniaus komandai ir jos galimybes prasmukti į ketvirtfinalį.
Vilniaus „Rytas“ - Bursos „Tofaš“
Vilniaus „Rytas“ - Bursos „Tofaš“ / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Silpniausias lyderis

Vilniaus „Ryto“ kompanijoje žaidžia silpniausias reguliariojo sezono grupės nugalėtojas. Kazanės UNIKS pergalių skaičius buvo mažiausias, lyginant su kitų trijų grupių nugalėtojais.

Tatarstano sostinės klubas laimėjo 6 iš 10 reguliariojo sezono rungtynių, o grupės etapo finišo tiesiojoje pralaimėjo 3 iš 4 mačų.

Kazanėje pastaruoju metu tvyrojo įtampa. 15min šaltinių teigimu, virš UNIKS vyr. trenerio Dimitrio Prifčio buvo susikaupę juodi debesys.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dimitris Priftis
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dimitris Priftis

Po Rusiją keliavęs Italijos specialistas Simone Pianigiani taikėsi į jo, Sankt Peterburgo „Zenit“ ir Krasnodaro „Lokomotiv“ trenerių vietą, bet darbo negavo. Tačiau D.Prifčio kėdė Kazanėje lieka įkaitusi.

Daugiausiai ir dėl to, kad UNIKS stringa ir VTB lygoje, kur su 6 pergalėmis bei 4 pralaimėjimais užima penktą vietą.

UNIKS žaidžia labai nenuspėjamai – prieš porą savaičių VTB čempionate nukovė Maskvos CSKA, kai sezono pradžioje krito prieš Talino „Kalev“.

Rezultatyviausiai UNIKS klube rungtyniauja puolėjas Jamaras Smithas su 16,8 taško vidurkiu ir net 56,5 proc. tritaškių pataikymu.

Nesutramdomas gynėjas Errickas McCollumas renka vid. 16,2 taško ir 4,5 rezultatyvaus perdavimo, bet pataiko tik 46,9 proc. dvitaškių ir 35,3 proc. tritaškių (19,8 naud.).

Eurolygoje prieš keletą sezonų žaidęs pavojingas gynėjas yra „Portland Trail Blazers“ žvaigždės CJ McCollumo brolis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Errickas McCollumas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Errickas McCollumas

Po krepšiu UNIKS turi Eurolygos lygio aukštaūgį Alexą Tyusą. Patyręs centras renka vid. 11,6 taško (63,5 proc. dvit.), 6,9 atkovoto kamuolio, 1,6 blokuoto metimo bei 16,2 naudingumo balo.

Kazanėje netrūksta garsių žaidėjų, bet trūksta žaidimo kokybės.

UNIKS yra daugiausiai tritaškių pataikanti G grupės komanda (8,8 trit., 37,13 proc.)

Nenuspėjami turkai nori žalgiriečio

Iš antros vietos į „Ryto“ grupę atkeliavo Stambulo „Galatasaray“ krepšininkai. Pirmajame etape turkai taip pat laimėjo 6 rungtynes iš 10, o į priekį užleido tik Malagos „Unicaja“.

Turkijos čempionate „Galatasaray“ turi 8 pergales bei 4 pralaimėjimus ir užima penktąją vietą. Tačiau „Galatasaray“ trūksta stabilumo.

Turkijos pirmenybėse „Galatasaray“ 19 taškų skirtumu paguldė ant menčių Željko Obradovičiaus Stambulo „Fenerbahče“, bet triuškinančiais skirtumais nusileido kitoms pagrindinėms šalies čempionato komandoms, kaip Stambulo „Anadolu Efes“, Izmiro „Karšiyaka“ ir Bursos „Tofaš“.

Kaip 15min pasakojo kolegos Turkijoje, „Galatasaray“ blankiai atrodo išvykose, o jų žaidimas smarkiai priklauso nuo sėkmingos dienos.

Eurocupbasketball.com/Galatasaray nuotr./Zachas Auguste'as
Eurocupbasketball.com/Galatasaray nuotr./Zachas Auguste'as

Daugiausiai problemų „Galatasaray“ turi įžaidėjo pozicijoje. Pagrindinis atakų organizatorius Tai'us Websteris nepateisina lūkesčių su 8,3 taško ir 3,6 rezultatyvaus perdavimo vidurkiu. Juolab, traumą gydosi kitas atakų organizatorius Lazericas Jonesas.

15min žiniomis, „Galatasaray“ savo komandoje labai nori matyti Alexą Perezą. Buvęs žalgirietis vienu metu tikėjosi pasirašyti sutartį su Tel Avivo „Maccabi“, bet Izraelio klubas pasirinko Aaroną Jacksoną. Galbūt A.Perezas dar grįš į Lietuvą, tik jau kaip „Galatasaray“ žaidėjas.

Tiesa, 15min šaltinių teigimu, A.Perezas nepriima „Galatasaray“ pasiūlymo.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Alexas Perezas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Alexas Perezas

Svarbiausias žmogus Stambulo klube yra atakuojantis gynėjas Aaronas Harrisonas. 25 metų amerikietis laikomas Eurolygos lygio krepšininku.

Jis pelno vid. 16,6 taško per susitikimą (48,7 proc. dvit., 36,1 proc. trit.), atlieka 3,3 rezultatyvaus perdavimo ir renka 17,4 naudingumo balo.

Antras pagal naudingumą komandoje yra buvęs Atėnų „Panathinaikos“ aukštaūgis Zachas Auguste'as, kuris renka vid. 12,6 taško, 7,2 atkovoto kamuolio ir 17,2 naudingumo balo.

Jis ir kiti „Galatasaray“ aukštaūgiai geriausiai jaučiasi atviroje aikštėje ir du prieš du situacijose, agresyviai lipa ant lentos, bet nėra geriausiai besiginantys žaidėjai ir jiems trūksta geresnio situacijų skaitymo.

15min kolegos Turkijoje nerimauja, kad „Galatasaray“ gali nepatekti į kitą etapą.

„Galatasaray“ su 82,1 taško vidurkiu yra rezultatyviausia G grupės komanda.

Žalgiriečio ir NBA čempiono vedami prancūzai

Į Vilnių grįš neblogai pažįstamas priešininkas. Europos taurės „Top 16“ kovos į vieną grupę „Rytą“ vėl suvedė su Prancūzijos klubu „Monaco“.

Visai kaip UNIKS ir „Galatasaray“, Monako ekipa grupės varžybose iškovojo 6 pergales ir liko tik už Andoros ir Bolonijos „Virtus“ komandų nugaros.

Bet visame Europos taurės turnyre „Monaco“ buvo geriausia trečią vietą užėmusi komanda pagal pergales ir įmestų bei praleistų taškų santykį.

Prancūzijos čempionate „Monaco“ turi 10 pergalių ir 2 pralaimėjimus. 15min kolegos Prancūzijoje pasakoja, kad „Monaco“ atrodo kaip vienintelė ekipa, galinti mesti iššūkį Eurolygoje rungtyniaujantiems Vilerbano ASVEL.

Didžiulį postūmį klubui davė dukart NBA čempionas Norrisas Cole'as.

Bet statistiškai 31-erių gynėjas kol kas neblizga – kyla nuo suolo ir per 25 minutes renka po 11 taškų (31,4 proc. dvit., 35,7 proc. trit.), atlieka po 5 rezultatyvius perdavimus ir renka 7,3 naudingumo balo.

Eurocupbasketball.com/Monaco nuotr./Norrisas Cole'as
Eurocupbasketball.com/Monaco nuotr./Norrisas Cole'as

Tiesa, N.Cole'as yra rezultatyviausias „Monaco“ komandos žaidėjas. Bent penki krepšininkai renka dviženklį taškų skaičių.

Pagrindinis įžaidėjas komandoje yra buvęs žalgirietis Dee Bostas su 10,1 taško, 4,9 rezultatyvaus perdavimo ir 10,3 naudingumo balo vidurkiu.

Eurocupbasketball.com/Monaco nuotr./Dee Bostas
Eurocupbasketball.com/Monaco nuotr./Dee Bostas

Iš žinomesnių žaidėjų Monake dar rungtyniauja 2-3 pozicijos krepšininkas Paulas Lacombe'as.

Prieš sezoną jis buvo sietas su Kauno „Žalgiriu“, bet, 15min žiniomis, tai buvo labiau reklaminis prancūzo agentų triukas, nei realus scenarijus. P.Lacombe'as labai norėjo išbandyti legionieriaus duoną, tačiau liko žaisti Monake. Nelabai patenkintas savo situacija, krepšininkas kol kas nedemonstruoja itin solidaus žaidimo.

Aukštaūgių grandyje yra iš toli pataikantis ir penkerius pastaruosius sezonus Eurolygoje rungtyniavęs Kimas Tillie.

„Monaco“ yra prasčiausiai Europos taurėje tritaškius metanti komanda (27,93 proc.).

Apibendrinimas

Vilniaus „Ryto“ varžovai turi rimtų ginklų, tačiau tai gan neprognozuojamos ir gan pažeidžiamos komandos.

UNIKS atitinka grupės favoritų statusą pagal pavardes ir kontraktus, bet ne žaidimą. „Galatasaray“ nekelia didžiulio pasitikėjimo, o netaikli ir beveik tiek pat klystanti, kiek rezultatyvių perdavimų atliekanti „Monaco“ nėra neribota.

Neidealus ir „Rytas“. Bet jeigu rodys tokį žaidimą, kokį demonstravo grupės etapo finiše, Vilniaus komandos sirgaliai turi pagrindo tikėtis dar vieno siurprizo Europos taurėje.

„Rytas“ yra prasčiausiai besiginanti G grupės komanda – praleidžia vid. 81,1 taško per rungtynes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius