-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 22

Spalvingas „Ryto“ varžovas: su Ukrainoje vos nenužudytu vadovu ir milijonais požemiuose

Vilniuje šią savaitę lankosi labai spalvingas svečias iš krepšinio pasaulio. Prieš 8 metus kėsintasi į jo šeimininko gyvybę, o Prancūzijos krepšinio bendruomenė kraipo galvas, žvelgdama į futbolo stadiono požemius merkiamus milijonus. Tačiau į nuostabų Rivjeros kampelį mielai keliauja ir dukart NBA čempionai. Susipažinkite su „Ryto“ priešininku Europos taurėje „Monaco“ klubu.
Vilniuje lankosi spalvingas „Monaco“ klubas
Vilniuje lankosi spalvingas „Monaco“ klubas / „Scanpix“ nuotr.
Trečiadienis | EuroCup | „Rytas“ – „Monaco“ | 19:00 | Vilnius

„Monaco“ savo amžiumi vyresnis net už Kauno „Žalgirį“, bet niekada neturėjo gilių krepšinio tradicijų.

Net 92 metus skaičiuojantis klubas niekada taip ir nelaimėjo šalies čempionato. Kuklioje trofėjų lentynoje dulka trys Prancūzijos taurės ir pora antrojo diviziono trofėjų.

Kai Lietuvos krepšinis skynė didžiausias savo pergales, „Monaco“ vardas buvo visai išnykęs iš krepšinio žemėlapio. Monako krepšinį iš pelenų prikėlė prieštaringai vertinamas Ukrainos verslininkas Serhiyus Dyadechko.

„Scanpix“ nuotr./Prieš 8 metus į S.Dyadechko (kairėje) kėsinosi Ukrainoje, o dabar jis palaiko draugiją Monako princui
„Scanpix“ nuotr./Prieš 8 metus į S.Dyadechko (kairėje) kėsinosi Ukrainoje, o dabar jis palaiko draugiją Monako princui

Jo pavardė siejama su skandalingu Ukrainos banku „Rodovid“, kuris po finansinės krizės ir griūties praėjusio dešimtmečio pabaigoje iš Ukrainos žmonių nusinešė 1,3 milijardo eurų.

2012-ųjų vasarą užpuolikai suorganizavo pasikėsinimą į S.Dyadechko gyvybę, bet verslininkas ištrūko gyvas.

Pasirodo, pagrindiniu įtariamuoju dėl banko griūties laikytas banko vadovas Hennadiyus Piskunas liudijo prieš S.Dyadechko, bet mįslingomis atplinkybėmis žuvo iškritęs iš savo buto septintame aukšte Donecke 2011-aisiais.

Kai kitas svarbias pareigas banke užėmęs ukrainietis patyrė sunkių galvos sužalojimų „paslydęs vonioje“, S.Dyadechko pasiprašė politinio prieglobsčio Monake.

Prieš tai S.Dyadechko dosniai rėmė „BC Donetsk“ komandą, bet lietuviai Ramūnas Butautas ir Virginijus Mikalauskas su galvos skausmu prisimena tuos metus Ukrainoje.

Dar 2010-aisiais „Kauno dienos“ žurnalistei Dovilei Kamarauskienei jiedu pasakojo, kaip tuomet dar tik 35-erių S.Dyadechko kišosi į trenerių darbą, treniruočių procesą, savo nuožiūra keisdavo žaidėjus, moralizavo lietuviams telefonu ar girdint žaidėjams pranašavo jiems pralaimėjimus 30 taškų skirtumu.

Vis tik po politinių neramumų persikėlęs į Monaką, S.Dyadechko nepamiršo savo meilės krepšiniui ir sumerkė pinigus į „Monaco“ krepšinio klubą, kuris tuo metu stumdėsi tik trečiajame Prancūzijos divizione.

Per dvejus metus iš trečios Prancūzijos lygos S.Dyadechko atvedė komandą į pirmąją ir 2015-aisiais ukrainietis tapo „Monaco“ prezidentu.

„Monaco“ krepšininkai įsikūrė Monako futbolo stadiono rūsyje – būtent po 18,5 tūkst. vietų talpinančiais futbolo rūmais įrengta „Salle Gaston Medecin“ arena, talpinanti kiek daugiau nei 3 tūkst. žiūrovų.

1992-aisiais būtent šioje mažytėje salėje vyko istorinė JAV Svajonių komandos su Michaelu Jordanu priešakyje dvikova su Prancūzija. Bet per daugybę metų Monako krepšinio požemyje neliko nieko prabangaus.

Po Monako futbolo stadionu įrengta salė nėra patraukli kukliai vietos krepšinio sirgalių bendruomenei. Pagal lankomumą, „Monaco“ Europos taurėje šį sezoną tik 21-as su 1,7 tūkst. žiūrovų vidurkiu, o į pirmąsias „Top 16“ etapo rungtynes su „Galatasaray“ susirinko vos 1,4 tūkst. gerbėjų.

S.Dyadechko milijonai nepriviliojo žiūrovų, bet atnešė pergales.

2016 ir 2017 metais „Monaco“ tapo pirmuoju Prancūzijos klubu, kuris du kartus iš eilės laimėjo šalies taurę. Vėliau „Monaco“ laimėjo ir trečią paeiliui 2018-aisiais.

2018-ųjų pavasarį „Monaco“ pateko į FIBA Čempionų lygos finalą, bet Atėnuose po atkaklios kovos nusileido AEK 94:100.

2018 ir 2019 m. „Monaco“ laimėjo Prancūzijos čempionato reguliarųjį sezoną, bet abu kartus krito finale – užpernai prieš Le Mano „Sarthe“, o pernai – prieš Manto Kalniečio diriguojamą Vilerbano ASVEL.

S.Dyadechko į „Monaco“ klubą investavo milijonus ir nieko keisto, kad klubo marškinėlius šį sezoną vilki dukart NBA čempionas Norrisas Cole'as. Jam kompaniją gynėjų grandyje palaiko buvęs žalgirietis Dee Bostas, o visai kapelai vadovauja garsus strategas Saša Obradovičius.

Eurocupbasketball.com/Monaco nuotr./Norrisas Cole'as
Eurocupbasketball.com/Monaco nuotr./Norrisas Cole'as

2019-ųjų vasarį S.Dyadechko sugrąžino į Prancūziją triskart Europos čempionu su Jugoslavijos rinktine tapusį buvusį garsų krepšininką. Pirmą kartą Prancūzijos krepšinio žemėse serbas lankėsi dar 1993-aisiais, po šlovingo karjeros starto Belgrado „Crvena zvezda“ klube.

Bet tuometinis Limožo treneris Božidaras Maljkovičius buvo negailestingas nei savo auklėtiniui, nei prancūzams. Per pasirengimo sezonui stovyklą, žaidėjai mėnesį nematė kamuolio ir dalyvavo fizinio rengimo treniruotėse stadione ir miškuose tris kartus per dieną.

Buvę S.Obradovičiaus komandos draugai vėliau pasakos, kad serbas ne kartą iš nuovargio apsivėmė per treniruotę, bet parkritęs keldavosi nuo žemės ir bėgdavo į priekį. Tik ilgai neiškentė – vos po dviejų mėnesių paliko B.Maljkovičiaus katorgą.

Tačiau ir S.Obradovičiui imponuoja griežta ranka. Kai 50-metis perėmė „Monaco“ vairą, klubo žaidėjai neslepia, kad jis sukrėtė tingius prancūzus.

Arogancijos ir savanaudiško žaidimo neapkenčiantis S.Obradovičius trečiadienį ne sykį aidės ir „Siemens“ arenoje, kai jo žaidėjai nevykdys nurodymų. Pakelti toną mėgstantis specialistas iš savęs ir kitų reikalauja maksimumo ir taikosi į Europos taurės čempionų titulą.

„Serbijoje krepšinis nėra tik sportas. Konfliktai ir karai šimtmečius draskė Balkanų regioną. Krepšinio aikštė yra gyvenimo, kietumo, psichologijos ir fiziškumo mokykla. Mes mokome, kad krepšinio aikštė yra džiunglės. Ir jose turi medžioti, arba būsi sumedžiotas pats. Tai paaiškina Balkanų krepšinio sėkmę“, – viename interviu „L'Equipe“ sakė S.Obradovičius.

Ambicingų tikslų neslepia ir S.Dyadechko, kuris matomas ir Monako princo Alberto II-ojo draugijoje.

Krepšinį dievinantis 48-erių ukrainietis pats nemažai laiko praleidžia Monako arenoje ir treniruojasi su asmeniniu treneriu.

S.Dyadechko nekalba prancūziškai, bet jo ir komandos balsas yra kitas ukrainietis Oleksejus Jefimovas. Komandos generalinis vadybininkas Prancūzijoje „Monaco“ klube laikomas antru žmogumi po S.Dyadechko.

Ukrainietis Monako krepšinio komandai surinko 9 milijonų eurų biudžetą, iš kurių, oficialiai, žaidėjų atlyginimams skirta apie 3,6 mln.

Monakas yra antra mažiausia valstybė pasaulyje po Vatikano ir šioje teritorijoje taikomos didžiulės mokesčių lengvatos. Sakoma, kad kas trečias maždaug 40 tūkst. žmonių apgyvendinusioje teritorijoje turinčio Monako gyventojas yra milijonierius.

123rf.com nuotr./Monakas
123rf.com nuotr./Monakas

„Monaco“ klubas neturi mokėti mokesčių už krepšininkų atlyginimus, o tai yra didelis finansinis iššūkis kitiems Prancūzijos klubams. Tiesa, dėl šių išlygų „Monaco“ kas sezoną į lygos kasą sumoka kelis šimtus tūkstančių eurų, kuriuos vėliau pasidalija kitos ekipos.

Bet finansinės lengvatos ir išskirtinė vieta – „Monaco“ yra vienintelis aukšto lygio pirmo diviziono klubas Prancūzijos pietų pakrantėje, vilioja į Monaką ir garsesnius žaidėjus.

Tiesa, Monakas yra toks užstatytas, kad jame nėra vietos naujiems krepšinio rūmams. Tad nors S.Dyadechko svajoja apie Eurolygą, „Monaco“ tam paprasčiausiai neatitinka minimalių Eurolygos reikalavimų.

Prancūzijos krepšinio bendruomenė kraipo galvas žvelgdama į milijonus, metamus į Monako futbolo stadiono požemius. Bet vietos krepšinio sirgaliai džiaugiasi, kad šis išskirtinis klubas vienintelis toks Prancūzijoje turi tokį dėl krepšinio pamišusį šeimininką, kuriam dėl komandos negaila milijonų.

Vilniaus „Ryto“ kova prieš spalvingą milijonieriaus klubą – jau trečiadienį 19 val. „Siemens“ arenoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius