-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 02

„3 prieš 3“: „Žalgirio“ virusas, M.Grigonio traumos pasekmės ir naujas Eurolygos rekordas

Kaip išgydyti Eurolygoje virusu apsikrėtusį „Žalgirį“ ir ką kauniečiams reiškia Mariaus Grigonio trauma? Eurolyga.lt rubrikoje „3 prieš 3“ – diskusija apie savaitės aktualijas.

1. Kodėl „Žalgiris“ Eurolygoje nepataiko tritaškių?

Kęstas Rimkus, 15min sporto redaktorius: Įstrigo Artūro Milaknio žodžiai po košmariško pataikymo prasme vakaro Berlyne: „Reikia pergalės. Reikia kažkaip ją išplėšti. Nesvarbu prieš ką, bet reikia visiems susitelkti ir išplėšti pergalę. Ir viskas pasitaisytų.“ KC Riversas irgi teigė, kad nenusimetė įtampos. „Žalgiryje“ tikrai yra kam pataikyti. Pagal tritaškius tai pirma LKL komanda, pataikanti 42 proc., o į „Neptūno“ krepšį sekmadienį sukrito 13 iš 23 tolimų metimų. Tikrai Eurolygoje „Žalgiris“ susiduria su psichologine įtampa, kuri kausto, auga, verčia abejoti ir keisti sprendimus. Kažkaip reikia nusimesti nuo sprando tą didelę beždžionę, kuri vis labiau išsišiepia sulig kiekvienu pramestu metimu.

Donatas Urbonas, Eurolyga.lt redaktorius: Tai turi būti psichologija. Galbūt su netaikliais metimais ir pralaimėjimais „Žalgiris“ užsiaugino tritaškių komplekso kuprą. Galbūt tai įtampa, kuri slegia po pralaimėtų rungtynių prieš varžovus, kuriuos teoriškai „Žalgiris“ turėjo apsižaisti. Bet akivaizdu, kad komandai reikia gero psichologo arba būdo, kaip numušti tą įtampą. Žaidėjai prie tritaškio linijos turi galvoti apie kiekvieną laisvą metimą ne kaip apie žūtbūtinį, o įsijungti „velniop viską“ režimą. „Žalgiris“ turi atsipalaiduoti ir mėgautis krepšiniu. Nes dabar neatrodo, kad komanda juo mėgautųsi. Nesimėgaujam ir mes.

Rokas Pakėnas, Eurolyga.lt žurnalistas: Psichologija. „Žalgiris“ pagal tritaškių pataikymą LKL yra pirmas (42 proc.), Eurolygoje – paskutinis (31,4 proc.). Toks procentų skirtumas yra kosminis. Eurolygoje gynyba ženkliai geresnė, bet apie kokią varžovų gynybą galime kalbėti, kai metimai atliekami iš gerų pozicijų, būnant laisviems? Tai psichologiniai dalykai. Žaidėjai neatlaiko įtampos ir spaudimo. Kas jį sukelia? Galbūt treneris, galbūt visuomenė, galbūt žiniasklaida, galbūt patys sau žaidėjai, juk jie pasitiko atkarpą prieš „savo lygos komandas“, kurias „privalėjo“ įveikti. Prametei pirmą, prametei antrą, prametei trečią metimą – į galvą pradeda lįsti mintis, abejonės savimi sėkla pasėta. Šį prakeiksmą nuims vienerios geros rungtynės, o kad to sulauksime, tai abejonių nėra. Nebūtų netikėta, jei žalgiriečiai tritaškiais jau ketvirtadienį užlietų Maskvą.

2. Ką „Žalgiriui“ reikštų M.Grigonio trauma su 2–3 mėnesiais be krepšinio?

K.Rimkus: Iki šiol tai buvo geriausias „Žalgirio“ žaidėjas šį sezoną. Antras pagal rezultatyvumą ir naudingumą, bet dar labiau kūrybingas nei Zachas LeDay, geriau skaitantis žaidimą ir šaltakraujiškas lemiamais momentais. Lukas Lekavičius ir Thomasas Walkupas turės dažniau veržtis, o KC Riversas dirbs savo darbą prie tritaškio linijos, kad kompensuotų Mariaus netektį. Jei informacija pasitvirtins, jis gali praleisti 10-15 rungtynių Eurolygoje. Pagal dabartinę „Žalgirio“ būseną sunku nuspėti, į kiek laimėjimų pretenduoja Kauno klubas per gruodį, sausį ir galbūt vasarį, bet jų tikrai bus mažiau nei su M.Grigoniu sudėtyje.

Donatas Urbonas: Viską. „Žalgiris“ nėra komanda, kuri turėtų prabangą leisti sau tokias lyderių netektis. Marius Grigonis buvo ir yra svarbiausias „Žalgirio“ žmogus komandoje. Jis kūrybiškiausias „Žalgirio“ žaidėjas, kuris vienas iš nedaugelio gali drąsiai imtis iniciatyvos klubui sunkiu metu. Jo karštas charakteris reikalingas ir aikštėje, ir rūbinėje. Po 2–3 mėnesių, kai M.Grigonis turėtų grįžti į rikiuotę, „Žalgiriui“ liktų maždaug tik 5–6 Eurolygos rungtynės. Tai yra baisi netektis. „Žalgiriui“ labai trūks džiazuojančio Mariaus ir neatrodo, kad jis galėtų būti pilnai pakeistas.

R.Pakėnas: Marius Grigonis ir Thomasas Walkupas yra „Žalgirio“ lyderiai sezono starte. Treneris jais pasitiki labiausiai, kritikos jie sulaukia mažiausiai. Net ir žaisdamas su trauma Marius fiksavo didžiausią minučių vidurkį (25,5) komandoje. „Žalgiris“ ne tik netenka 11,5 taško per mačą, kuriuos, manau, puikiai kompensuos neseniai atvykęs KC Riversas. „Žalgiris“ netenka vedlio, žmogaus, kuris įtemptose rungtynių situacijose ne tik dega noru turėti kamuolį savo rankose, bet ir gali su juo kažką nuveikti. Marius gali pataikyti, gali veržtis, gali kurti situacijas kitiems. Jis buvo akivaizdus pasirinkimas paskutinei atakai Stambule. Treneris stipriai akcentuoja lyderystę, Mariaus netektis pastūmėtų stipriai pasitempti komandos draugus, nes trauktis nėra kur.

3. Kuris kitas žaidėjas po Shane'o Larkino šių dienų Eurolygoje galėtų kėsintis į 49 pelnytų taškų rekordą?

K.Rimkus: Geriausias šiuo metu žaidėjas Eurolygoje ir Nikola Mirotičius. Jis galėtų rinkti daugiau taškų, bet žaidžia kiek mažiau nei kitų komandų lyderiai (po 26 minutes), Barselonoje yra daugiau vaikinų, kuriems reikia kamuolio. Tačiau jei ateis tas mačas, kai „Barcelona“ žaidėjai pajaus, kaip dega N.Mirotičiaus ranka, tai gali būti rekordinė fiesta.

Donatas Urbonas: Nikola Mirotičius. Jeigu Ioannis Papapetrou prieš porą savaičių buvo per tritaškį nuo Eurolygos rezultatyvumo rekordo, tai reiškia, kad kandidatų sąrašas galėtų būti labai platus. Bet aš labiausiai tikiu Nikola Mirotičiumi. Juodkalnietis turi ginklą, kuriuo lengviausia pasiekti rekordines ribas – elitinį tritaškių įgūdį. Kai sezonui įsibėgėjant jam ir „Barcelona“ ekipai pritrūks naujų iššūkių, matau N.Mirotičių deginantį Eurolygos tinklelius. Sunku patikėti, kad geriausias jo pasirodymas kol kas siekė 25 taškus.

VIDEO: Eurolygos Top10: Sh.Larkino šou, monstriškas dėjimas ir pergalė su sirena

R.Pakėnas: Reiktų pažymėti, kad per pirmuosius du 2019–2020 metų sezono mėnesius Eurolygoje jau užfiksuoti trys pasirodymai, kurie patenka į visų laikų rezultatyviausių tryliktuką. Karštas sezono startas! Rungtynių skaičius išaugo, turnyro lygis stipriai pakilo, tad galingų pasirodymų galime tikėtis ir toliau. Blykstelėti gali Nikola Mirotičius („Barcelona“), Nando De Colo („Fenerbahče“) ar Mike‘as Jamesas (CSKA), tačiau jie rungtyniauja sisteminėse komandose pas griežtus trenerius. Jei kalbame apie 50 taškų rekordą, tai į jį kėsintis turi labai talentingas puolime žaidėjas, nevaržomas sudėtingų taktikų ir taisyklių. Man logiškiausiai skamba Aleksejaus Švedo pavardė, kuris turi žalią šviesą Chimkuose. Įdomus variantas atrodo ir Jimmeris Fredette‘as. „Panathinaikos“ gynėjas šalia savęs turi geriausią įžaidėją lygoje bei trenerį, kuris jį dievina. Kodėl ne?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius