-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 04

Artūrui Milakniui – vieno geriausių visų laikų Eurolygos snaiperių pripažinimas

Kai Jaycee Carrollas susimąstė apie tris geriausius Eurolygos snaiperius, Madrido „Real“ lankininko galvoje pirmiausia užsidegė lemputė su lietuviška pavarde. Savo geriausiųjų sąrašą amerikietis pradėjo ne nuo bet ko, o Artūro Milaknio, su kuriuo jiedu kaip tik žais katės ir pelės žaidimus ketvirtadienio vakarą „Wizink“ arenoje. Įdomu, kad J.Carrollas yra Milo idealas. 24sek pasakoja istoriją apie turbūt geriausią Eurolygos snaiperį istorijoje.
Jaycee Carrollas ir Artūras Milaknis – elitiniai Eurolygos snaiperiai
Jaycee Carrollas ir Artūras Milaknis – elitiniai Eurolygos snaiperiai / Getty Images/Euroleague.net nuotr.
Ketvirtadienis | Eurolyga | „Real“ – „Žalgiris“ | 22:00 | Madridas

Eurolygoje yra tik 10 žaidėjų, kurie per visą turnyro istoriją įmetė daugiau tritaškių nei Jaycee Carrollas.

Tačiau nė vienas jų nemetė taip taikliai, kaip „Real“ pergalių talismanas.

Net 352 tritaškius per 215 Eurolygos rungtynių (vid. 1,6 per rungtynes) pataikęs amerikietis su 42,7 proc. taiklumu lenkia visą pirmąjį Eurolygos dešimtuką, kurį uždarantis Sergio Rodriguezas vienintelis įlipa į 40 procentų taiklumo kategoriją.

Šių metų Eurolygos vadovų apklausoje net 44 proc. komandų vadovų J.Carrollą pripažino pavojingiausiu metiku turnyre. Į trejetuką dar pateko Rodrigue'as Beaubois ir Aleksejus Švedas.

Bet kai 24sek Madride paprašė J.Carrollo įvardyti savo geriausiųjų trejetą, amerikietis pradėjo nuo mums geriausiai pažįstamos pavardės.

„Sunkus klausimas... Milaknis atvažiuoja. Manau, jis puikus metikas, – sąrašą atvėrė J.Carrollas. – Kyle'as Kuricas irgi neblogai meta. Gal „Gran Canaria“ nesiseka, bet Marcusas Erikssonas pataiko tiesiog velniškai.

Dar yra tokie žaidėjai kaip Beaubois, kurie gali įsiliepsnoti ir mesti beprotiškus metimus.

Eurolygoje yra tikrai daug gerų metikų.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jaycee Carrollas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jaycee Carrollas

J.Carrollas šypsosi – jeigu Eurolyga organizuotų tritaškių konkursą, tai būtų labai intriguojančios varžytuvės.

35-erių veteranas vieną tokį asmeninį turės ketvirtadienio vakarą Madrido „WiZink“ arenoje. Tik tie metimai lems ne konkurso prizus ir simbolines premijas, o galbūt kelialapį į Eurolygos atkrintamąsias varžybas.

10 taikliausių Eurolygos snaiperių 2018-2019 m.
1 BERTANS, DAIRIS AX Armani Exchange Olimpia Milan 53.62 %
2 HIGGINS, CORY CSKA Moscow 53.33 %
3 MUHAMMED, ALI Fenerbahce Beko Istanbul 50.93 %
4 HOBBS, BRAYDON FC Bayern Munich 48.78 %
5 GUDURIC, MARKO Fenerbahce Beko Istanbul 48.72 %
6 GRIGONIS, MARIUS Zalgiris Kaunas 48.44 %
7 KURBANOV, NIKITA CSKA Moscow 47.06 %
8 WESTERMANN, LEO Zalgiris Kaunas 46.27 %
8 HEURTEL, THOMAS FC Barcelona Lassa 46.27 %
10 KOPONEN, PETTERI FC Bayern Munich 46.23 %

A.Milaknis interviu 24sek yra prasitaręs, jog J.Carrollas yra jo idealas. Tarptautiniu mastu pripažintas „Real“ snaiperis negailėjo gerų žodžių ir lietuviui.

„Na, man tai didžiulis komplimentas, – sužinojęs, kad A.Milaknis lygiuojasi į jį, kuklinosi J.Carrollas. – Mums prieš jį visada labai sunku ruoštis.

Jis taip gerai išmeta kamuolį išlindęs iš už užtvaros, kad jokiais būdais negali palikti jo laisvo. Tokie vyrukai visada pavojingi. Jie gali pakeisti rungtynes per kelias minutes.“

VIDEO: „Eurolygos diena“ ir sezono finalas: „Žalgirio“ akistata su nenugalimu varžovu

A.Milaknio dabar iš ties reikia saugotis. Per pastarąją „Žalgirio“ penkių pergalių seriją lietuvis kas vakarą įskraidindavo vid. 2,6 tolimo metimo ir tritaškius metė 54,2 proc. tikslumu.

Jis užkūrė „Žalgirio“ tritaškių mašiną, kuri į varžovų krepšį numesdavo vid. 9,8 tritaškės bombos (43,8 proc.).

Pergalingos bangos metu žalgiriečiai net vid. 22,4 karto per rungtynes atakuoja iš toli, nors iki tol per 25 rungtynes mesdavo net 7,5 metimo mažiau, pataikydavo beveik perpus mažiau (5,7) ir atakavo 38,4 proc. taiklumu.

„Kai žiūri į „Žalgirį“, matai labai organizuotą ir disciplinuotą komandą, kuri žaidžia fizišką krepšinį. Manau, tai puiki komanda. Man patinka, kaip jie žaidžia – kokie jie fiziški ir kokius derinius daro. Tai sunkus priešininkas“, – žaliai baltiems nusilenkė 8 sezoną Madride žaidžiantis veteranas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jaycee Carrollas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jaycee Carrollas

J.Carrollas taip pat bus atsakingas, kad ši „Žalgirio“ tritaškių metimų mašina neužsikurtų Madride.

Įdomu, kad J.Carrollas ir A.Milaknis yra tarp trijų dažniausiai po užtvarų krepšį atakuojančių snaiperių. J.Carrollas kas vakarą surengia vid. 3,4 tokių išpuolių, A.Milaknis – 2,4. Tarp jų įsiterpė minėtasis M.Erikssonas su 2,6 vidurkiu.

J.Carrollas yra metimų po užtvaros meistras. Jo firminis veiksmas – prabėgimas pro tvirtą komandos draugo užtvarą ir labai staigus metimas. „Real“ metikas kaip nuo spyruoklių atsispiria nuo žemės ir su labai minkštu riešu įraito kamuolį į tinklelį.

Net „Real“ personalo nariai kartais rungtynių metu pastebi tokius varžovų judesius ir šaukia savo bendražygiui: „Tai Jaycee Carrollo metimas!“

„Tokių vyrukų kaip Milaknis stiprybė yra kuo greičiau gauti kamuolį po užtvaros ir staigiai išmesti tritaškį, – pasakojo J.Carrollas. – Vertinu vyrukus, metančius tokius metimus, nes tai labai sunkūs metimai.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jaycee Carrollas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jaycee Carrollas

Ketvirtadienį „Žalgirio“ ir „Real“ toliašaudžiai bandys sugaudyti vienas kitą ir spėti išlįsti iš užtvarų, kad atimtų vienas kito duoną.

Tokios gaudynės dažnai primena katės ir pelės žaidimą, nes metikai geriausiai žino visas priešininkų gudrybes.

„Kai man tenka dengti metiką, pirmiausia analizuoju jo stiprybes ir mėgstamiausius aikštės taškus. Tada bandau atkirsti jį nuo tų metimų. Bet dažnai pažvelgiu į save ir galvoju, o ką mane dengiantys varžovai daro tokio, kas apsunkina mano metimus, – 24sek pasakojo J.Carrollas. – Tad į savo gynybą bandau įnešti tų pačių dalykų. Vyksta katės ir pelės žaidimas, kuriame bandai apsunkinti priešininko metimus ir neleisti priimti kamuolio.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jaycee Carrollas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jaycee Carrollas

J.Carrollas snaiperio statusą įgijo dar vidurinėje.

Iki tol jis buvo žinomas kaip vadinamasis scoreris – taškų rinkėjas. Bet kai maždaug 17-os vieneriose rungtynėse J.Carrollas pataikė 14 tritaškių iš 16, žmonės įsidėmėjo jo taiklią ranką.

„Tada žmonės suprato, kad šis vaikis gali pataikyti“, – šyptelėjo J.Carrollas.

VIDEO: J.Carrollo 44 taškai NCAA

Įdomu, kad jo karjera NCAA prasidėjo prabėgus porai metų po mokyklos baigimo, nes J.Carrollas dvejus metus dalyvavo misionierių misijoje Čilėje.

Tačiau vos tik persikėlęs į koledžą, J.Carrollas ėmė rodyti klasę: NCAA pataikė net 369 tritaškius ir iš toli atakavo net 46,5 proc. taiklumu.

2018-aisiais sudarytame geriausių šio amžiaus NCAA snaiperių reitinge J.Carrollas buvo patupdytas į pirmą vietą. Už nugarų liko tokie vardai kaip Stephenas Curry, Kyle'as Korveris, JJ Redickas ir kiti.

Savo karjerą koledže J.Carrollas baigė kopdamas į Jutos valstijos universiteto rekordų viršūnes. Iki šiol jam priklauso rezultatyviausio (2522 tšk.), daugiausiai metimų pataikiusio (880), daugiausiai tritaškių įmetusio (369) žaidėjo vardas. Iš viso – net 9 rekordai.

„Jei atvirai, per savo karjerą pernelyg nesivaikiau asmeninių rekordų, – 24sek tikino J.Carrollas. – Visada bandžiau susitelkti į savo metimo procentą. Visada turiu tikslą jį išlaikyti mažiausiai 40 proc.“

VIDEO: 21 J.Carrollo taškas per kėlinį

Lyg tyčia, šį sezoną Madride jis iš toli atakuoja prasčiausiai per savo karjerą – tik 34,4 proc. taiklumu.

„Kartais kamuolys tiesiog neįkrenta“, – pečiais gūžtelėjo gynėjas.

J.Carrollas nekeičia savo įpročių, bet į treniruočių ir pasiruošimo rungtynėms rutiną stengiasi įnešti vis daugiau naujovių.

„Po tiek daug repeticijų kartais tampa pernelyg nuobodu, tad ieškau naujų dalykų“, – pasakojo J.Carrollas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jaycee Carrollas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jaycee Carrollas

Balandžio 16-ąją J.Carrollas švęs 36-ąjį savo gimtadienį. Puikios fizinės formos amerikietis dar neseniai Eurolygoje turėjo fantastišką 149 iš eilės nepraleistų rungtynių seriją, bet dėl traumos sausį jį nutrūko.

J.Carrollas po truputį pagalvoja, ką norėtų veikti baigęs karjerą. Mintys sukasi aplink tritaškio liniją.

„Norėčiau būti nebūtinai koledžo komandos treneriu, bet labai norėčiau padėti geram jaunimui dirbti su metimu. Žiūrėčiau, gal galėčiau padirbėti ir su NBA vyrukais. Būtų įdomu dirbti tokį darbą“, – 24sek sakė J.Carrollas.

Sykį ACB rungtynėse su Malagos „Unicaja“ vien per vieną ketvritį J.Carrollas į varžovų krepšį suleido net 6 tritaškių. Bet per savo karjerą žalgiriečiams J.Carrollas primėtė tik 17 tritaškių iš 50. „Žalgiriui“ būtų geriau, jeigu ketvirtadienį amerikietis išlaikytų savo 34 proc. pataikymo kryptį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius