-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 20

„Baskonia“ simboliu tapęs kartvelas: „Žalgiriui“ – išskirtinio Eurolygos puolėjo testas

„Barcelona“ tūzas Nikola Mirotičius ir Vitorijos „Baskonia“ vedlys Tornikė Šengelija yra neabejotinai geriausi sunkieji krašto puolėjai Eurolygoje, o pastarojo galvosūkį ketvirtadienio vakarą išspręsti mėgins Kauno „Žalgirio“ vyrai. Nuo žemųjų karjeros laiptelių Belgijoje iki žaidimo NBA bei legendos vardo baskų krašte. Kartvelas tapo pirmo ryškumo Eurolygos žvaigžde.
Tornikė Šengelija
Tornikė Šengelija / Euroleague.net nuotr.
Ketvirtadienis | Eurolyga | „Baskonia“ – „Žalgiris“ | 22:00 | Vitorija

T.Šengelija yra „Valencia“ sistemos produktas, žaidęs jaunimo komandoje, būdamas 17 metų pravėręs pirmosios ekipos duris bei per šešerias rungtynes ACB lygoje rinkęs po 3,3 taško bei 1,7 atkovoto kamuolio.

Po dvejų metų Ispanijoje, migruodamas tarp pirmosios ir antrosios lygos, jis sudarė kontraktą su Belgijos klubu Šarlerua „Spirou“, tačiau pirmąjį sezoną nuomos sąlygomis praleido menkai žinomoje Lježo provincijos „Pepinster“ ekipoje, kuri dabar yra nusiritusi iki pat penktosios šalies lygos.

Sakartvelo rinktinės puolėjas 2011-aisiais grįžo į „Spirou“ ir būdamas 20 metų debiutavo Eurolygoje.

Stipriausioje Senojo žemyno lygoje jis fiksavo 8,3 taško bei 4,1 atkovoto kamuolio vidurkius, o perspektyvus 206 cm ūgio puolėjas sudomino žvalgus iš NBA.

„Philadelphia 76ers“ 2012-aisiais NBA naujokų biržoje pasirinko T.Šengelija 54-uoju šaukimu, tačiau dar tą pačią naktį išsiuntė jį į „Brooklyn Nets“.

Karjeros etapas NBA kartvelui nebuvo sėkmingas – didelė konkurencija aukštus tikslus tada kėlusioje ir krepšininkų žvaigždyną surinkusioje „Brooklyn Nets“ ekipoje lėmė jo blaškymąsi tarp pagrindinės ir antrosios komandos.

Po pusantrų metu T.Šengelija buvo išmainytas į „Chicago Bulls“, bet Ilinojaus klubas po trijų mėnesių atletą atleido.

Karjeros NBA statistika – 45 mačai ir vos 1,3 taško vidurkis.

Euroleague.net nuotr./Tornikė Šengelija
Euroleague.net nuotr./Tornikė Šengelija

Nors stipriausioje planetos lygoje T.Šengelijai įsitvirtinti nepavyko, bet jis puikiai atsiskleidė Eurolygoje, kasmet kėlęs žaidimo lygį ir statistinius vidurkius, dabar 28-erių kartvelas išgyvena karjeros zenitą.

Tbilisyje gimęs puolėjas 2014-aisiais sudarė trejų metų sutartį su Vitorijos „Baskonia“, kurioje žaidžia iki šiol.

Šį sezoną baskų ekipos lyderis Eurolygoje per 30 minučių pelno po 15,8 taško (57 proc. dvit., 39,2 proc. trit., 77,1 proc. baud.), atkovoja po 5,7 ir perima po 0,9 kamuolio, atlieka po 2,7 rezultatyvaus perdavimo, klysta po 2,8 karto, blokuoja po 0,5 metimo ir fiksuoja po 18,3 naudingumo balo.

Tai geriausias krepšininko sezonas pagal pelnomus taškus, rezultatyvius perdavimus ir efektyvumą.

Didžiosios T.Šengelijos stiprybės slypi puolime. Gynyboje jis turi pažeidžiamų vietų, o puolimas viską šluoja savo kelyje.

Įspūdingas ir platus kartvelo įgūdžių paketas leidžia jam bausti varžovus įvairiais būdais, o ryškiausias jų – labai efektyvus žaidimas greituose išpuoliuose.

„Jis lyderiauja pagal žaidimą greitame puolime, kas nėra įprasta jo pozicijos žaidėjams, – Eurolyga.lt sakė „Žalgirio“ žvalgas Evaldas Beržininkaitis. – Ketvirtas numeris nusiima kamuolį po savo krepšiu ir greitai skuodžia į ataką. Greitis, kamuolio varymosi įgūdžiai ir plastiškumas leidžia jam pačiam sėkmingai užbaigti tokias atakas.

Bet jis gali atiduoti ir perdavimą į išpuolį pasijungusiems komandos draugams. Šiose situacijose T.Šengelija yra labai efektyvus ir pavojingas.“

Tai retas įgūdis tarp didelių žaidėjų, kurie sutikę savo kelyje kliūtį dažniausiai į ją atsitrenkia ar kliudo, o gerai kūną ir kamuolį valdantis T.Šengelija geba puikiai manevruoti, stabtelėti ar veržtis į šoną.

„Labai plastiškas ir mobilus žaidėjas“, – sakė žaliai baltų skautas.

Dėl šių savų stiprybių 206 cm ūgio universalus ir atletiškas puolėjas yra labai pavojingas ir baudos aikštelėje, kurioje varžovus terorizuoja išpuoliais tiek žaidžiant nugara, tiek veidu į krepšį.

„Išvedimui į patogią situaciją baudos aikštelėje T.Šengelijai yra skiriami bent trys skirtingi deriniai. Nėra taip, kad jis veržtųsi tik į vieną pusę. Jis gali žaisti dešine ranka į vidurį ir atakuoti baudos aikštelėje, bet gali sėkmingai veržtis ir į kairę. Jis gali atlikti ir staigią verpstę palei galinę liniją“, – pasakojo E.Beržininkaitis.

Euroleague.net nuotr./Tornikė Šengelija
Euroleague.net nuotr./Tornikė Šengelija

„Kuo mažiau leisti jam žaisti vienas prieš vieną, neduoti baudos aikštelės, gal kiek rizikuoti. Būtent tokių dalykų mes nesupratome Kaune, tikiuosi, kad dar turime laiko tai įsisavinti“, – prieš rungtynes Vitorijoje sakė „Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius.

T.Šengelija „Žalgirio“ arenoje pirmajame Eurolygos ture pelnė 13 taškų ir surinko 9 efektyvumo balus. Pastarasis rodiklis – trečias pagal blogumą šį sezoną.

Nors baskų lyderio procentai geri, tačiau jis nėra stabilus metikas. Užpernai iš toli jis atakavo 32,6 proc. tikslumu, pernai – 39,3 proc., šiemet – 39,2 proc.

Vitoriją palikus Nikui Stauskui T.Šengelijos pataikymas „Baskonia“ gretose yra geriausias.

Varžovai jam visiškos laisvės nepalieka, bet progų išmesti tritaškius kartvelas tikrai turi. Tai pamatuota rizika. Logika paprasta – geriau tolimas T.Šengelijos metimas nei dažniausiai taškais pasibaigiantis prasiveržimas.

Tiesa, buvo ir tokių dvikovų, kur „Baskonia“ lyderis baudė priešininkus atakuodamas nuo trijų taškų zonos. Geriausiai patvirtinti tai gali Tel Avivo „Maccabi“, kurios krepšį Vitorijoje skrodė 6 kartvelo tritaškiai iš 9.

Verta paminėti ir banguojantį aukštaūgio pataikymą nuo baudų metimo linijos. 2017–2018 metų sezone jis realizavo 68,1 proc., 2018–2019 metų sezone – vos 52,9 proc., šį sezoną – 77,1 proc.

Tiesa, taškų rinkimas nėra vienintelė T.Šengelijos stiprybė – jis gerai mato aikštelę ir nevengia dalytis kamuoliu.

Pagal rezultatyvius perdavimus jis yra trečias „Baskonia“ komandoje (vid. 2,7), o tarp turnyro aukštaūgių kartvelą lenkią tik Berlyno ALBA puolėjas Luke'as Sikma, vidutiniškai atliekantis po 4,4 taškais pasibaigusio perdavimo.

„Komandos draugams puolėjas asistuoti gali tiek greitose atakose, tiek įvertinęs situaciją baudos aikštelės prieigose. Jis mato tiek įkertančius žaidėjus, tiek esančius ties tritaškio linija“, – komentavo „Žalgirio“ žvalgas.

Euroleague.net nuotr./Tornikė Šengelija ir Duško Ivanovičius
Euroleague.net nuotr./Tornikė Šengelija ir Duško Ivanovičius

T.Šengelijos gynyba vertinama dvejopai. Žaidėjas didelę naštą ant savo pečių tempia puolime, yra šeštas krepšininkas Eurolygoje pagal rezultatyvumą ir naudingumą, tad kitoje aikštelės pusėje prie dabartinio intensyvaus krepšinio išlikti efektyviam yra sudėtinga.

Stiprus kūnas ir atletiškumas leidžia gerai kovoti dėl kamuolių. Šios savybės jam padeda ir statant komandos draugams užtvaras, o jų kietumą gali pajusti kiekvienas priešininkų ekipos mažylis.

„Kai kurios jų – ne pačios „švariausios“, tačiau protingas žaidimas ir žvaigždės statusas kartais leidžia jam išsisukti nenubaustam“, – sakė E.Beržininkaitis.

Šeštąjį sezoną Vitorijoje pasitikęs puolėjas per mačą vidutiniškai perima 0,8 kamuolio, buvo dvikovų, kur jis nugvelbė ir po 3 kamuolius, tačiau šis statistinis rodiklis nenurodo krepšininko gerumo savoje aikštelėje pusėje.

Nors T.Šengelija nėra didelę riziką gynyboje mėgstantis žaidėjas, tačiau kalbant apie perimtų kamuolių statistiką tai vienos ekipos draudžia žaidėjams šokinėti ties priešininkų perdavimais, stengiantis nepalikti plyšių komandinėje gynyboje. Būna žaidėjų, kurie per mačą perima nemažai kamuolių, bet ir daugybę kartų palieka puikius medžioklės plotus varžovams.

Toks rizikingas judesys siekiant perimti kamuolį gali sugriauti visą komandinę gynybą.

Kartvelas savoje aikštelės pusėje kartais nespėja uždaryti varžovams prasiveržimo kelio – užsiima neteisingą poziciją, neišnaudoja pražangos ar tiesiog pavėluoja sureaguoti. Jis gali pasimauti ir ant klaidingų priešininkų judesių baudos aikštelėje, kurie lemia „Baskonia“ lyderio pražangas.

Jis ginasi ne krūtine, o rankomis. Kaip žinia, toks kontaktas judesio metu yra draudžiamas ir vertinamas pražanga, bet žvaigždės statusas leidžia jam kartais išsisukti.

„Žalgiris“ turi būdų kaip atakuoti T.Šengeliją, tačiau ir T.Šengelija turi daugybę ginklų, kaip terorizuoti žaliai baltų gynybą.

Lengvo gyvenimo Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai Vitorijoje tikėtis neturėtų, tačiau „Baskonia“ lyderio neutralizavimas būtų didelis žingsnis pergalės link.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius