-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 30

Du „Žalgirio“ veidai: duobė, iš kurios žalgiriečius traukė ir NBA stiliumi

4 iš 4. Vilerbane „Žalgiris“ pratęsė savo šimtaprocentinę seriją Eurolygos išvykose, iškovojęs pergalę 83:74. Šis faktas, žinoma, yra pats svarbiausias ir labiausiai džiuginantis, deja, liežuvis neapsiverčia to paties pasakyti apie komandos žaidimą. Vėl kardinaliai skirtingai dviejose rungtynių pusėse atrodę kauniečiai savo pranašumą prieš pirmąsias rungtynes po koronaviruso protrūkio žaidusią ASVEL įrodė tik ketvirtajame kėlinyje.
Martinas Schilleris
Martinas Schilleris / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

Prancūzai rungtyniavo be 5 svarbių žaidėjų. Jiems tai buvo pirmosios rungtynės po ilgesnės pertraukos. Natūralu galvoti, kad tai turėjo būti lengvas grobis Kauno komandai. Tačiau itin dažnai nutinka kaip tik priešingai – taip atsitiko ir ketvirtadienio rungtynėse.

Žalgiriečiai pirmoje rungtynių pusėje atrodė lyg manytų, kad vienaip ar kitaip laimės, nesvarbu, kaip žais. ASVEL, tuo tarpu, akivaizdžiai mėgavosi galimybe vėl žaisti krepšinį bei tą darė su begaline energija, kuria susilyginti „Žalgiriui“ prireikė 20 gryno žaidimo minučių. Antroje rungtynių pusėje užteko parodyti šiek tiek daugiau agresyvumo bei koncentracijos gynyboje, o ketvirtajame kėlinyje greičiausiai suveikė ir priešininkų nuovargio faktorius.

VIDEO: Ryžtingas šturmas: pergalingas „Žalgirio“ sugrįžimas į rungtynes

Baisi pirma pusė

Kauniečiai į aikštelę išėjo visiškai nenusiteikę sunkioms rungtynėms. Jau pirmoji ASVEL ataka buvo puikus įrodymas, kad lengva nebus – M.Fallas tiesiog nusistūmė J.Lauvergne'ą ir sugrūdo kamuolį į krepšį. Nebloga iliustracija viso „Žalgirio“ prancūzo vakaro. Jis pralaimėjo savo tiesioginę kovą Fallui, dėl pražangų prieš jį praleidęs vos 12 minučių aikštelėje, per kurias pasižymėjo 6 taškais, 4 pražangomis ir 3 klaidomis.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Eurolyga. Vilerbano ASVEL – Kauno „Žalgiris“
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Eurolyga. Vilerbano ASVEL – Kauno „Žalgiris“

ASVEL žaidimas nebuvo paremtas sudėtingais deriniais – jie nusprendė žaisti itin primityviai ir paprastai. Kitko nelabai ir buvo galima tikėtis iš komandos, kuri tiek laiko nesitreniravo. Kaip pagrindinį savo ginklą jie pasirinko žaidimą nugara baudos aikštelėje. M.Fallas privertė turėti problemų dėl pražangų tiek J.Lauvergne'ą, tiek M.Gebeną, tiek A.Rubitą – visi rungtynes baigė su 4 asmeninėmis pražangomis.

D.Lighty pirmoje pusėje buvo super agresyvus po krepšiu bei rodė savo jėgą prieš L.Lekavičių bei M.Grigonį. G.Yabuselei taip pat patiko jo dvikova su P.Jankūnu. Prancūzai primetė jiems tipinį žaidimo stilių – paremtą jėga ir atletiškumu, kuriuo „Žalgiris“ neabejotinai nusileido.

Bet dar labiau pirmoje rungtynių pusėje, per kurią buvo praleista net 50 taškų, „Žalgirį“ baudė koncentracijos stoka bei nesugebėjimas apsiginti 1 prieš 1 perimetre: D.Lighty įveikė M.Grigonį ir pelnė 2 taškus iš po krepšio; D.Lighty prasiveržė nuo užtvaros pro L.Lekavičių ir pelnė dar 2 taškus iš po krepšio; P.Lacombe'as viduryje susitvarkė su A.Milakniu ir pridėjo dar 2 lengvus taškus; po M.Grigonio prastos gynybos ir papildomo perdavimo Ch.Kahudi pataikė tritaškį.

Dar du lengvus taškus ASVEL pelnė po Th.Walkupo užsimiegojimo silpnojoje pusėje ir prakirtimo jam pro nugarą. O lengvą tritaškį mesti gavo ir pataikė Ch.Kahudi, kuomet M.Grigonis nukirto užtvarą per apačią. Nežinia, koks kauniečių susitarimas gynyboje su šiais kirtimais ir ar tai galima laikyti klaida, bet A.Milaknis ir N.Hayesas už tą patį buvo nubausti ir antroje rungtynių dalyje. Galima tik pastebėti, kad prie M.Schillerio šie užtvarų kirtimai tapo daug dažnesni negu praėjusiuose sezonuose.

„Žalgiris“ pirmoje rungtynių dalyje nusileido energija, agresyvumu bei savo pačių klaidomis pridalino begalę lengvų taškų varžovams.

Kokie pakeitimai lėmė pergalę?

Norint pakeisti rungtynių eigą patiems žalgiriečiams daug pasikeisti nereikėjo. Beveik visus patobulinimus galime paslėpti po žodžiu „intensyvumas“.

Žaidėjai, norintys priimti kamuolį šalia baudos aikštelės ar joje, buvo pradėti denyinti, t.y. būdavo einama iš priekio, ir vienintelis būdas pasiekti tą žaidėją, buvo perdavimas per viršų. Tai paskatino ASVEL ieškoti galimybių ties perimetru, o ten pasipylė klaidos.

ASVEL komandai vadovavo 18-metis M.Strazelis, rungtynes pabaigęs su -3 naudingumo balais. D.Lighty taip pat nebūtų galima įvardinti kaip išskirtinio kūrėjo. Kitų žaidėjų improvizacijos dažnai baigėsi klaidomis ar prastos kokybės metimais. Prie to prisidėjo ir smarkiai geresnė kauniečių 1 prieš 1 gynyba. Geriausiai šį intensyvumo bei energijos pasikeitimą parodo vos 10 prancūzų pelnytų taškų trečiajame kėlinyje, iš kurių net 8 – baudų metimais. Taip per 10 minučių ASVEL sugebėjo sukrapštyti vos vieną metimą iš žaidimo.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Eurolyga. Vilerbano ASVEL – Kauno „Žalgiris“
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Eurolyga. Vilerbano ASVEL – Kauno „Žalgiris“

Lemiamame ketvirtyje jautėsi ir kai kurių ASVEL krepšininkų nuovargis, tačiau jie sugebėjo likti rungtynėse iki pat galo su keliomis puikiomis atakomis prieš kauniečių ice bei vieno žingsnio stepouto gynybas.

Puolime didesnis „Žalgirio“ pasikeitimas buvo M.Fallo atakavimas. Nėra jokių abejonių, kad tai buvo vienas iš M.Schillerio priminimų ir nurodymų ilgosios pertraukos metu. Ir jis suveikė. Varžovų gynėjai po užtvarų ar handoffų visada sekė iš paskos, o tai leido susikurti 2 prieš 1 pranašumus, kuriuos M.Grigonis išnaudojo floateriais, o Th.Walkupas rezultatyviais perdavimais, kurių atliko net 7.

Mariaus Grigonio benefisas

ASVEL taip pat nevengė keistis ginamaisiais. Tačiau čia atėjo M.Grigonis ir rėžė: „duokit man kamuolį, aš sutvarkysiu reikalus“.

Dar vienas pasikeitimas prie M.Schillerio yra tas, kad jo sistemoje yra daug daugiau žaidimo 1 prieš 1, kuriame pasirinkimas numeris 1 – M.Grigonis. Kol kitiems žalgiriečiams sunkiau sekasi patiems susikurti kokybiškus metimus, M.Grigonis austrui už šį pasitikėjimą atsidėkoja solidžiais rezultatais.

VIDEO: M.Grigonio karjeros pasirodymas: bebaimis žaidimas ir lemiami metimai

Visi žinojome jo sugebėjimus 2 prieš 2 žaidime. Aštrūs prasiveržimai, kontakto nebijojimas, puikus vidutinis metimas, geras užbaigimas baudos aikštelėje. Šiame sezone po truputį išsiskleidžia ir lietuvio individualūs sugebėjimai.

Kai prieš jį atsidūrė 218 cm M.Fallas, M.Grigonis nubaudė jį firminiu D.Lillardo judesiu – metimu atšokus po driblingo tarp kojų. Dar gražiau jis nulėmė rungtynių baigtį likus minutei iki jų pabaigos. Dvigubas driblingas tarp kojų ir kamuolio permetimas iš dešinės į kairę nepaliko jokių vilčių dar praėjusį sezoną NBA žaidusiam G.Yabuselei, o prasiveržimas baigėsi 2 taškais su pražanga. Tai buvo vyšnia ant torto M.Grigonio pasirodyme bei lemiamas kirtis ASVEL ekipai vakar dienos rungtynėse.

VIDEO: Mažas ir aštrus: gyvybiškai svarbūs L.Lekavičiaus dūriai prancūzams

Lietuvis aikštelę paliko su 25 taškais, pataikęs 8 metimus iš 14 iš žaidimo bei 7 baudas iš 7. Pirmųjų 6 rungtynių vidurkis itin solidus – vid. 15,5 taško, pridedant dar po beveik 3 atkovotus kamuolius bei 3 rezultatyvius perdavimus. Įspūdingiausiai atrodo Grigonio pataikymas – jis kol kas patenka į prestižinį 50/40/90 klubą, atakuodamas 58 proc. taiklumu iš 2 taškų zonos, 44 proc. iš trijų bei 100 proc. (!) nuo baudų metimo linijos.

Apibendrinimas

Viską buvo galima padaryti daug paprasčiau. Varžovo neįvertinimas bei atsipalaidavimas iškasė duobę pirmoje rungtynių pusėje, iš kurios išlipti antrojoje prireikė pranokti varžovus energija ir koncentracija gynyboje.

Galutinis rezultatas nudžiugino labiau nei pats komandos žaidimas visų rungtynių metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius