-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 24

Eurolygos dėmesys – tituluotam lietuviui, kadaise Kinijoje sužavėjusiam 16-metį Yao Mingą

Eurolyga kasdien pristato geriausius Senojo žemyno krepšininkus istorijoje, o šiandien dėmesio centre atsidūrė vienas tituluočiausių visų laikų Lietuvos žaidėjų ir ilgametis rinktinės kapitonas Saulius Štombergas. Nuo keisto pasirinkimo žaisti Kinijoje, sužavėto Yao Mingo iki tritaškių krušos Atėnuose titulų ir apdovanojimų su klubais bei nacionaline komanda.

Saulius Štomberas – vyrukas, sužavėjęs Yao Mingą

„Ką Arvydas Macijauskas, Saulius Štombergas, Tomas Delininkaitis, Artūras Karnišovas ir Eurelijus Žukauskas turi bendro?“, – klausia oficialus Eurolygos tinklalapis.

Skamba kaip lengvas klausimas, tiesa? Bet kas, besidomintis krepšiniu, pasakytų, jog šie vyrai yra iš Lietuvos. Tai teisybė, bet yra dar vienas juos jungiantis dalykas – visi jie gimė Klaipėdoje, pagrindiniame Lietuvos uostamiestyje.

Kai kalbame apie Lietuvos krepšinį, Kaunas ir Vilnius yra pirmieji eilėje, tačiau 180 tūkstančių gyventojų turinti ir Baltijos jūros pašonėje įsikūrusi Klaipėdoje yra labai svarbi šalies krepšinio dalis.

Saulius Štombergas, vienas šių penkių vyrukų, gimė 1973-ųjų gruodžio 14-ąją dieną, tačiau didžiąją dalį karjeros jis praleido už gimtojo miesto ribų.

Kaip ir dauguma to laikmečio didžiųjų šalies talentų, jis 1992-aisias sudarė sutartį su Kauno „Žalgiriu“. Nors pirmuosius trejus karjeros metus praleido Kaune, tačiau vilkėjo kitos miesto komandos „Atleto“ marškinėlius.

1995-aisiais S.Štombergas debiutavo nacionalinėje rinktinėje Europos čempionate Atėnuose. Tai buvo įspūdinga komanda, kurioje dar žaidė jo vaikystės dievukai Arvydas Sabonis, Šarūnas Marčiulionis, Rimas Kurtinaitis, Valdemaras Chomičius ir A.Karnišovas.

Nors indėlis buvo simboliškas – vos 2,9 taško per susitikimą, jis namo grįžo su pirmuoju svarbiu medaliu. Lietuva finale prieš Jugoslaviją krito 90:96, o S.Štombergas per 14 minučių pelnė 2 taškus ir atkovojo 6 kamuolius. Po metų jis pridėjo bronzinį medalį Atėnų olimpiadoje.

Alfredo Pliadžio nuotr./Saulius Štombergas
Alfredo Pliadžio nuotr./Saulius Štombergas

Po trejų metų „Atlete“ krepšininkas priėmė tuo metu labai retą sprendimą – persikėlė į Kiniją bei apsivilko Šanchajaus „Sharks“ marškinėlius.

S.Štombergas greitai tapo CBA čempionato sensacija. Jis žaidė taip įspūdingai, jog sužavėjo vietinį supertalentą 16-metį Yao Mingą.

„Metai prieš man pradedant profesionalo karjerą, Kinijos lygoje turėjome lietuvį krepšininką Saulių Štombergą, – Eurolygos tinklalapiui 2007-aisiais sakė Yao Mingas. – Manau, kad jis iki šiol yra vienas geriausių Kinijos legionierių ne tik iš Europos, bet ir Amerikos. Jei atvirai, jis geriausias CBA istorijoje.“

Iš Kinijos į Europą puolėjas sugrįžo 1997-aisiais, kai Lietuva dalyvavo Europos čempionate. Nors lietuviai krito ketvirtfinalyje prieš Jugoslaviją 60:75, tačiau S.Štombergas buvo trečias komandoje pagal rezultatyvumą (vid. 10,8 tšk.), nusileidęs tik A.Karnišovui (vid. 14,2 tšk.) bei A.Saboniui (vid. 13,3 tšk.).

1997-aisiais klaipėdietis sugrįžo į „Žalgirį“ jau kaip kylanti Europos krepšinio žvaigždė bei tolimų metimų specialistas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynės dėl pirmos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynės dėl pirmos

Dveji metai, du tarptautiniai titulai su „Žalgiriu“

Sugrįžimas į „Žalgirį“ yra geriausias S.Štombergo karjeros sprendimas.

1998-ųjų balandžio 14-ąją jis iškovojo pirmąjį titulą klubiniame krepšinyje, kai žalgiriečiai Saportos taurės finale Belgrado „Pionir“ arenoje 82:67 įveikė Milano „Olimpia“.

Rungtynių MVP tapo S.Štombergas, pelnęs 35 taškus. Tai buvo jo karjeros rungtynės. Jis pataikė 7 dvitaškius iš 8, 1 tritaškį iš 2, 18 baudų metimų iš 23, atkovojo 2 kamuolius atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Taip gimė žvaigždė. Sezono pabaigoje „Žalgiris“ triumfavo vietiniame čempionate bei ėmė ruoštis sezonui Eurolygoje.

Debiutas stipriausiame Senojo žemyno turnyre buvo puikus – grupių etape iškovotos 8 pergalės per 10 mačų bei užimta pirmoji vieta, aplenkiant Stambulo „Fenerbahče“, Po-Ortezo „Elan Bearnais“, Vitorijos „Tau Ceramica“, Varezės „Roosters“ ir Saratovo „Avtodor“ krepšininkus.

Aštuntfinalyje Jono Kazlausko kariauna susitvarkė su Stambulo „Ulker“, o ketvirtfinalyje – su Stambulo „Efes Pilsen“ ekipa.

Atėjo metas finalo ketvertui Miunchene, Vokietijoje, kurioje dalyvavo dar trys galingi klubai – Pirėjo „Olympiakos“, Bolonijos „Kinder“ ir Bolonijos „Teamsystem“.

„Scanpix“ nuotr./Kauno „Žalgiris“ yra triumfavęs Eurolygoje 1999 metais. Nuotraukoje – Bolinijos „Kinder“ puolėjas Predragas Danilovičius ir Saulius Štombergas.
„Scanpix“ nuotr./Kauno „Žalgiris“ yra triumfavęs Eurolygoje 1999 metais. Nuotraukoje – Bolinijos „Kinder“ puolėjas Predragas Danilovičius ir Saulius Štombergas.

Kiekvienai šių ekipų vadovavo legendiniai treneriai. Graikams dirigavo Dušanas Ivkovičius, „Kinder“ brėžinių lentą laikė Ettore Messina, o Artūro Karnišovo treneriu buvo Petaras Skansi.

Žvaigždžių žaidėjų tarpe irgi netrūko – „Kinder“ ekipoje buvo Predragas Danilovičius, Alessandro Abbio, Radoslavas Nesterovičius, Hugo Sconochini, Antoine'as Rigaudeau.

„Olympiakos“ ekipoje blizgėjo tokie žaidėjai kaip Arijanas Komazecas, Anthony Goldwire'as, Milanas Tomičius, Johnny Rogersas, Fabricio Oberto ar Draganas Tarlačas. „Teamsystem“ be A.Karnišovo dar buvo Marko Jaričius, Gregoras Fučka, Vinny Del Negro, Carltonas Myersas, Danas Gay ar Roberto Čiacigas.

Pusfinalyje „Žalgiris“ 81:71 susitvarkė su „Olympiakos“, o finale 82:74 įveikė čempionų titulą gynusią „Kinder“.

Po 13 metų, kai Arvydo Sabonio karta finale nusileido Zagrebo „Cibona“, „Žalgiris“ iškovojo pirmąjį ir vienintelį Eurolygos titulą Lietuvai.

VIDEO: La noche magica de Stombergas

Nepamirštamos naktys Atėnuose

Pergalė Miunchene tapo S.Štombergo karjeros etapo „Žalgiryje“ kulminacija, o tuomet vėl atėjo laikas palikti gimtinę.

Pirmoji stotelė – Bolonija ir „Kinder“ klubas. Sezonas buvo blankus, – Italijos taurės finale, tačiau jis atgimė Sidnėjaus olimpinėse žaidynėse.

Lietuviai pusfinalyje 83:85 nusileido prieš JAV svajonių komandą, bet tai nesutrukdė S.Štombergui parsivežti dar vieną bronzinį medalį, kai kovoje dėl trečios vietos rinktinė 89:71 parbloškė australus.

Po olimpiados puolėjas persikėlė į „Tau Ceramica“ bei su ja debiutavo naujo formato Eurolygoje. Jis tapo liudininku dvejų rungtynių, kurios įėjo į turnyro istorijos metraščius.

Pirmąjį pusfinalio serijos mačą Atėnų AEK prieš Vitorijos klubą laimėjo 75:74, tačiau pergalingas metimas buvo atliktas po laiko, tad nuspręstą mačą peržaisti. „Tau Ceramica“ jį laimėjo 70:67, nors S.Štombergas pelnė vos 1 tašką.

Po penkių dienų toje pačioje OAKA arenoje lietuvis sužaidė vieną įsimintiniausių karjeros rungtynių. „Tau Ceramica“ laimėjo 90:65, o S.Štombergas pelnė 39 taškus, pataikęs visus 9 tritaškius bei visus 4 dvitaškius.

Neįtikėtina ir nepakartojama. OAKA arenoje 1995-ųjų Europos čempionato finale Aleksandras Džordževičius irgi pataikė 9 tolimus metimus, bet tuomet jam prireikė 12 bandymų.

Istorinį vakarą S.Štombergo žaidimas priminė simfoniją. Nebuvo svarbu iš kur atakuoti, metimai krito iš visų distancijų.

„Žinoma, jo pagrindinis ginklas yra mesti, bet kaip snaiperis jis buvo protingas, disciplinuotas bei save kontroliuojantis. Jis atakavo krepšį su jausmu, žinojo, kad tai buvo jo diena. Tą naktį Atėnuose jis galėjo atakuoti nestrigdamas. Protingas žaidėjas, geras gynėjas, gerai kovojo dėl kamuolių bei galėjo rinkti taškus. Taip, jis buvo nuostabus žaidėjas“, – apie buvusį auklėtinį kalbėjo treneris Duško Ivanovičius.

Remo Tonismagi/Postemees nuotr./Estų krepšinio legendos Martino Muurseppo pagerbimo rungtynėse – Saulius Štombergas.
Remo Tonismagi/Postemees nuotr./Estų krepšinio legendos Martino Muurseppo pagerbimo rungtynėse – Saulius Štombergas.

S.Štombergo devyni pataikyti tritaškiai iš tiek pat bandymų vis dar yra turnyro rekordas.

Kitą sezoną klaipėdietis persikėlė į „Anadolu Efes“, tuomet sugrįžo į „Žalgirį“, po kurio – karjeros etapas Kazanėje.

Kitas įsimintas karjeros momentas – aukso medalis Europos čempionate Švedijoje, pirmasis Lietuvos istorijoje nuo 1939-ųjų!

S.Štombergas buvo komandos kapitonas, prie svarbiausio klubinio Europos trofėjaus pridėjęs titulą ir su rinktine.

Nacionalinę komandą jis paliko po 2004-ųjų olimpinių žaidynių, kuriose rinko po 12,3 taško. Rinktinėje S.Štombergas žaidė 11 metų, o per 97 rungtynes įmetė 1036 taškus.

Karjerą krepšininkas baigė 2008-aisiais, iškovojęs daugybę titulų ir medalių, bei prikaupęs atmintyje neištrinamų prisiminimų. Kaip ir mes, turėję galimybę stebėti vieno geriausių modernaus krepšinio snaiperių Europoje žaidimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius