-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 08

Intriguojantis pasirinkimas: kuo ypatingas „Žalgirio“ naujokas?

Kauno „Žalgiris“ nustebino Lietuvos krepšinio rinką suteikdamas šansą 25-erių 198 cm ūgio gynėjui Donatui Sabeckiui. Visas pagrindines Lietuvos krepšinio pakopas – RKL, NKL ir LKL – perlipęs neįprastų duomenų žaidėjas pasitinka didžiausią karjeros iššūkį. 24sek skautas Julius pasakoja, kuo ypatingas šis „Žalgirio“ naujokas.
Donatas Sabeckis
Donatas Sabeckis / zalgiris.lt nuotr.

Stiprybės

Aukštas ir nestandartinio tipo (198 cm), puikaus kūno sudėjimo ir natūralių atletiškų fizinių galimybių apdovanotas įžaidėjas, galintis rungtyniauti nuo 1 iki 3 pozicijos.

Į žaidimą įneša labai daug energijos ir agresyvumo, išlaikydamas aukštą ritmą visų varžybų metu.

Labai pavojingas atvirajame krepšinyje, kai perėmęs kamuolį tiesiog terorizuoja prieš jį atsidūrusį gynėją savo agresija, taip sukurdamas spaudimą visai priešininkų gynybai greitame puolime.

Manevruodamas dideliu greičiu, dažnai priima teisingus sprendimus, kas yra gan sudėtinga.

Situacijas mato vienu ėjimu į priekį ir neblogai skaito kamuolio rezultatyvaus perdavimo galimybes – matydamas laisvą komandos draugą, bet nesugebėdamas perduoti jam kamuolio tiesiogiai, pasirenka perdavimą netoliese esančiam žaidėjui, kuris jau tada atlieka rezultatyvų perdavimą originaliam jo gavėjui.

Pasižymi sprogstamu pirmuoju žingsniu. Prasiveržimus sugeba realizuoti abiem rankomis.

D.Sabeckio karjera
Sezonas Komanda
2011-2014 m. Kauno „JAZZ-Diremta“
2014-2016 m. Marijampolės „Sūduva“
2016-2018 m. „Šiauliai“
2018- „Žalgiris“

Nors nepasižymi kokybišku užbaigimu su kontaktu, tai kompensuoja savo šuolio galimybėmis, plastiškumu ir sumanumu aplink krepšį, sugebėdamas ore keisti rankas ir pranerti pro gynyboje stovinčius aukštaūgius.

Kaip dešiniarankis žaidėjas, didelę dalį laiko gyvą kamuolio driblingą mėgsta palaikyti kaire ranka.

Nors pataikymo stabilumas turbūt ir yra didžiausias klaustukas jam pereinant į aukštesnį lygį, tačiau pastebėjau, kad jis labiau pasitiki savimi ir tolimesnių metimų pataikymas daug tikslesnis, kai Sabeckis sumuša kamuolį kaire ranka, judėdamas arba išeidamas iš po užtvaros į kairę pusę.

D.Sabeckio statistika 2017-2018 m.
„Šiauliai“ (LKL) 29,3 min. | 9,9 tšk. (40,1% met., 35,8% trit.) | 3,8 kam. | 6,9 perd. | 3,5 kl.

Mano nuomone, puolime atkarpomis pastumtas į 2 ar 3 poziciją ir rungtyniaudamas be kamuolio, gali daug efektyviau išnaudoti savo sprogstamą jėgą ir šuolio galimybes „backdoor'ų“ kirtimo situacijose užmigus jo gynėjui.

Vienas didžiausių jo privalumų gynyboje yra tai, kad savo ūgiu, kūnu, atletiškumu ir rankų ilgiu turi daug potencialo sėkmingai ginti oponentus nuo 1 iki 3 pozicijos.

VIDEO: D.Sabeckio žaidimo epizodai

Silpnybės

Pataikymo stabilumas. Per pastaruosius kelerius metus ženkliai patobulino šį žaidimo komponentą.

Manau, viena iš problemų yra tai, kad metimų atlikimas dažnai nevienodas ir kartais jis kamuolį išstumia. Patikimu snaiperiu jis gal ir netaps, bet daugumos silpniau pataikančių perimetro krepšininkų problemos slypi galvoje, o techninės smulkios detalės yra pataisomos, todėl tikėkimės, kad Donatui perėjimas į „Žalgirį“ pridės tik dar daugiau drąsos, pasitikėjimo savimi bei stabilumo šioje žaidimo dalyje.

Aukštas driblingas. Būnant beveik 2 metrų ūgio, sunku nuolatos išlaikyti žemą saugų driblingą ir galbūt dėl to gynėjas dažnai daro klaidų varžovams aktyviai ginantis nuo galinės linijos per visą aikštę.

Po kartais pasitaikančių nerūpestingų klaidų poziciniame puolime vėliau susidaro įspūdis, kad jis dėl jų išgyvena ir pameta koncentraciją gynyboje, neatsitverdamas nuo savo žmogaus, šokdamas arba prašokdamas pro metantį priešininką ar pasimesdamas taktiniuose komandinės gynybos susitarimuose.

Mėgsta pašokti į orą ir tik tada ieškoti laisvo komandos draugo, taip save dažnai sudegindamas. Bet tai vienas iš įpročių, kurį būtent pas trenerį Jasikevičių išsigydė Kevinas Pangosas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donatas Sabeckis ir Chris Krameris
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donatas Sabeckis ir Chris Krameris

Kartais linkęs perlaikyti kamuolį savo rankose, taip stabdydamas kamuolio judėjimą.

Mano nuomone, turi fizinių išteklių agresyviai lipti ant lentos tiek puolime, tiek ir gynyboje, ypač momentais, kai nežaidžia įžaidėjo pozicijoje, bet šį dalyką labai sunku pamatuoti ir įvertinti nežinant jam skirtų tikslių trenerio nurodymų buvusiame klube.

Žaisdamas be kamuolio rankose prastokai jaučia aikštės plotą (spacingą), epizodais į jo vietą atbėgantis komandos draugas tiesiog atsitrenkia į jį.

Gynyboje jo ginamajam praradus driblingą ir paėmus kamuolį abiem rankomis, gali daug aktyviau atakuoti jį rankų mostais, bandydamas perimti kamuolį ar neleisdamas jam ieškoti perdavimo bandant išsigelbėti.

Esant komandiniam susitarimui du prieš du gynyboje leidžiant savo ginamąjį į šoninę liniją, dažnai vis tiek jį praleidžia į vidurį.

Kartais leidžiasi per lengvai apstumdomas po krepšiu, ypač po susikeitimo situacijų su aukštaūgiais.

Palyginimas

ūgio pranašumu savo pozicijai, universalumu, atletiškumu ir žaidimo stiliumi primena „Barcelona“ gretose rungtyniavusį, o dabar „Washington Wizards“ atstovaujantį Tomašą Satoransky.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tomašas Satoransky
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tomašas Satoransky

Išvada

„Žalgiris“ visada suinteresuotas kokybiškų lietuvių įsigijimu, ypač tų, kurie gimę ir augę būtent Kaune.

Ne kartą trenerio Antano Sireikos ir buvusių komandos draugų minėtas Sabeckio, kaip puikaus komandos draugo, charakteris rūpesčių neturėtų kelti.

Universalumas ir žaidimo kūrimo savybės šiuolaikiniame krepšinyje yra labai paklausios ir vertinamos savybės, kurios labai imponuoja Šarūnui Jasikevičiui ir jo kuriamam žaidimo planui.

Bandymas išsikovoti stabilias minutes LKL aukščiausio lygio krepšinio sistemoje bus puikus išbandymas jam.

Būdamas 25-erių, Sabeckis turi potencialo užsikabinti ir likti aukštame lygyje. Šį sezoną iš jo tikėtis stabilių minučių ir svarbaus vaidmens Eurolygoje būtų naivu, bet neabejoju, kad „Žalgirio“ trenerių štabas žinos, kaip jį išnaudoti tam tikrose situacijose.

Sunkiu darbu užsitarnautas D.Sabeckio šansas ir tikra underdogo istorija džiugina ir verčia atkreipti dėmesį į pasikeitusios „Šiaulių“ vadovybės kokybišką darbą tobulinant ir ruošiant žaidėjus aukštesniam lygiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius