Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 21

Jure Zdovcas – apie taisytinus dalykus, nuostolius, „Bayern“ lyderio gudrybes ir Mareką

Jure Zdovco krikštas Nemuno saloje pažymėtas penktąja iš eilės Kauno „Žalgirio“ nesėkme Eurolygoje. Lietuvos čempionai savoje aikštėje 73:75 (24:13, 15:14, 16:25, 18:23) nusileido Miuncheno „Bayern“ krepšininkams bei toliau lieka nepatyrę pergalės skonio stipriausiame Senojo žemyno turnyre. Strategas iš Slovėnijos dėkojo auklėtiniams už kovą, bet žaidime mato dar daug taisytinų dalykų.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip ir Atėnuose, dvikovoje namuose prieš Miuncheno „Bayern“ krepšininkus Kauno „Žalgiris“ skrajojo pirmoje susitikimo pusėje, tačiau skirtingai nuo mačo prieš „Olympiakos“, šįkart Jure Zdovco auklėtiniai turėjo realų šansą išplėšti pergalę.

Pavyzdinę kovą rodę šeimininkai iki ilgosios pertraukos buvo pirmi tiek kovoje dėl 50-50 kamuolių, tiek dėl antraisiais šansais virtusių nugriebtų kamuolių puolime.

VIDEO: Maksimalus atsidavimas: pavyzdinga žalgiriečių kova dėl antrųjų šansų

9057 sirgalių palaikomas „Žalgiris“ vienu metu savo rankose turėjo 16 taškų pranašumą, tačiau žaliai baltas garvežys pristabdytas buvo antroje mačo pusėje.

„Bayern“ suveržė diržus gynyboje, o Kauno komandoje puolime išsiskyrė tik jaunasis Marekas Blaževičius, pelnęs 7 iš 16 komandos taškų per ketvirtį, tuo metu galinga persvara po 30 minučių ištirpo iki 3 taškų – 55:52.

Ketvirtojo kėlinio viduryje, kai „Žalgiris“ vis labiau ėmė klimpti, J.Zdovcas nuo atsarginių suolo vėl pakėlė M.Blaževičių. Jis pasiėmė greitą pražangą, vėliau realizavo vieną baudos metimą, o į aikštelę grįžo pirmoje mačo įspūdingais skrydžiais pasižymėjęs Joshas Nebo.

VIDEO: Žmogus-stebuklas: „Žalgirio“ areną ant kojų pastatęs J.Nebo blokas

Vis dėlto šiam aukštaūgiui padėti „Žalgiriui“ perlaužti mačą nepavyko.

Šoklys prasižengė puolime, vėliau pažeidė taisykles prieš tritaškį metusį varžovų vedlį Vladimirą Lučičių, pastarajam lemiamomis akimirkomis puikiai talkino DeShaunas Thomasas, o paskutinių sekundžių trileryje Kaune pirmąją pergalę sezone 75:73 šventė „Bayern“.

„Sveikinimai su pergale ponui Andrea Trinchieriui, – po pralaimėjimo sakė J.Zdovcas. – Sunki dvikova. Abi komandos siekė pirmosios pergalės. Žaidėme kietai, bet gal nepakankamai protingai, kad laimėtume. Ypač dvikovos pabaigoje. Bet aš neturiu didelės kritikos žaidėjams. Mes stengėmės. Dvikovos pabaigoje skirtumą padarė Lučičius, kuris buvo svarbiausias jų komandos žaidėjas. Jis žino daug gudrybių, yra patyręs žaidėjas, pasitelkė ir vaidybinius sugebėjimus. Bet mes žaidėme drąsiai. Mums reikėjo išnaudoti visus žaidėjus. Turėjome tikėti savimi galbūt dar labiau. Smulkios detalės nusprendė baigtį, gaila, kad „Bayern“ komandos naudai.“

Į kovą dėl pirmosios pergalės „Žalgiris“ stojo atšipusiais ginklais, neturėdami ne tik Joffrey Lauvergne'o su Janiu Strelnieku, bet ir Emmanuelio Mudiay. Praėjusį sekmadienį Šiauliuose traumą patyrusio afrikiečio likimas paaiškėjo vos pusvalandį prieš mačą, nors kelias valandas prieš Lietuvos čempionai buvo išplatinę pranešimą, jog E.Mudiay rungtynės su „Bayern“ žais.

Kiek „Žalgirio“ planus sujaukė E.Mudiay netektis?

„Jei žiūrite daug Eurolygos, dauguma komandų gynyboje keičiasi ginamaisiais. Bandėme ir mes, bet neturėjome daug laiko tam. Reikia daugiau treniruočių, dirbame ties tuo, mes geriname žaidimą puolime prieš tokią gynybą. Žinoma, Emmanuelis mums labai svarbus. Jis buvo atvežtas būti pagrindiniu komandos žaidėju, savo talentą šiek tiek parodė pastaruoju metu, bet jam reikia prisitaikyti prie Eurolygoje esančio intensyvumo ir agresyvumo. Jis būtų tinkamas žaidėjas prieš besikeičiančią gynybą. Būtų galėjęs atakuoti ją, susikurti metimą sau. Neturėjome tokių žaidėjų šį vakarą. Bandėme įveikti šią gynybą kitais būdais. Mums labai trūko Emmanuelio. Mes neturėjome trijų geriausių taškų rinkėjų. Tai nėra lengva. Net ir geriausioms komandoms būtų sunku išgyventi su tokiais nuostoliais“, – sakė „Žalgirio“ vyriausiasis treneris.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Emmanuel Mudiay
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Emmanuel Mudiay

„Bayern“ stovykloje – priešingos naujienos. Nors Bavarijos klubas vis dar vertėsi be Paulo Zipserio ir Leono Radoševičiaus, tačiau į rikiuotę grįžo pirmąsias ketverias sezono rungtynes praleidęs lyderis Vladimiras Lučičius.

Serbas ne tik žaidė, bet ir tapo naudingiausiu svečių krepšininku, per 33 minutes pelnęs 17 taškų, atkovojęs 4, perėmęs 3 kamuolius, taip pat surinkęs 20 naudingumo balų tapo pagrindiniu „Bayern“ pergalės kalviu.

„Lučičius turi daug patirties, žino, kaip išprovokuoti pražangas. Mūsų nepatyrę žaidėjai, kurie žaidžia pirmą kartą Eurolygoje, nesusitvarkė su tuo. Kai Joshas Nebo prasižengė puolime, V.Lučičius įprastai mėgsta mačų pabaigose provokuoti tokias baudas. Arba išprovokuotos trys baudos, kurių įrašą dar reikės peržiūrėti. Galbūt mums reikėjo žaisti protingiau, labiau išpildyti tai, ką nubrėžiau per minutės pertraukėlę. Kai rungtynės baigiasi, niekada neieškau pasiteisinimų. Turėjome 10 žaidėjų, visi stengėsi ir bandė laimėti, bet galiausiai pralaimėjome“, – sakė J.Zdovcas.

– Kokius pakitimus gynyboje spėjote įnešti per šį laiką?

– Nebuvau patenkintas su close-out gynyba. Turime silpnybių, kai kurie žaidėjai nėra tokie greiti, bet mes vis dar bijome gintis. Nuleidžiame rankas, blogai stovime ant kojų. Varžovams lengva tai įveikti. Gerai, tai yra komandinė gynyba, bet ji Eurolygoje labai svarbi. Vienas kamuolys aikštėje, kaip sakau, tad visi penki turi gintis ir turi būti pasiruošę. Kai žinome, kad vyksta ataka ir kažkas iš varžovų nenori atlikti perdavimo, turime padėti gynėjui. Bet to nebuvo, mes dar nežinome, kada turime padėti. Dirbame ties tuo, bet turėjome tik vieną normalią treniruotę. Daug rungtynių, dar turėjome laisvą dieną... Turime 9 žaidėjus rotacijoje, o laiko taisyti dalykus nėra. Gerai žaidėme gynyboje 20-25 minutes, bet reikia 40. Mūsų koncentracija krito, galbūt dėl nuovargio. Turime išsiaiškinti ir pagerinti tai.

– Kaip vertinate Mareko žaidimą, ar jis užsitarnavo daugiau minučių Eurolygoje?

– Žiūrėkite, Marekas yra jaunas žaidėjas, dirba daug. Jis buvo trečias centras rotacijoje. Nesitikėkite daug iš jo. Bet kas, ką jis duoda aikštėje, mums yra gerai. Gynyba dar nėra Eurolygos lygio. Viena yra žaisti gerai, kita yra gerai žaisti ir laimėti. Jis pastaruoju metu pademonstravo savo talentą. Kaip ir sakiau, mums jis svarbus, bet jis turi dirbti, pirmiausia įrodyti save treniruotėse ir LKL.

– Lukas Lekavičius ketvirtajame kėlinyje žaidė be keitimų ir atrodė pavargęs. Ar nebuvo kitų variantų?

– Kai rungtynės baigiasi, pirmas dalykas, kurį padarau, žiūriu, ką galėjau padaryti kitaip. Kartais rungtynės tave stumia padaryti rizikingus sprendimus, bet kai ateina mačo pabaiga, mes juo pasitikėjome. Sunku pasakyti, geras ar blogas tai buvo sprendimas. Nuspręsite jūs arba sirgaliai. Žinoma, kai pralaimi rungtynes, galiu sakyti, jog būčiau daręs kitaip.

– Pirmoje mačo pusėje „Žalgiris“ puikiai kovojo dėl kamuolių puolime.

– Mes nedirbome ties šiuo aspektu. Tai dalis žaidimo. Labai sunku išmokyti žaidėją kovoti dėl kamuolių puolime. Jie turi turėti tai savyje. Ulanovas tai turi savo charakteryje. Tyleris irgi tai turi. Jis mėgsta kovoti kamuolius puolime. Tai buvo viena priežasčių, kodėl iš antrųjų šansų pelnėme 15 taškų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius