Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 03

Karštame finalo pakartojime – išvytas Atamanas, lemiamas Roko metimas ir Šaro revanšas

Šarūnas Jasikevičius ir „Barcelona“ (11-2) triumfuoja. Itin emocingame ir Ergino Atamano išvarymu iš aikštės pasibaigusiame Eurolygos finalo pakartojime katalonai išvykoje po pratęsimo 95:93 (20:25, 17:22, 25:21, 18:12, 15:13) palaužė „Anadolu Efes“ (6-7) klubą. Priekaištų teisėjams turėjęs Šaras ir pats buvo nubaustas technine pražanga, o kertinį metimą su pražanga pratęsimo pabaigoje pataikė Rokas Jokubaitis.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

Pirmojo kėlinio viduryje, po Roko Jokubaičio dvitaškio „Barcelona“ pirmavo 4 taškais (10:14), bet „Anadolu Efes“ greitai perėmė iniciatyvą ir prasidėjus antrajam kėliniui jau pirmavo dviženkle persvara (31:20).

Per pirmąją rungtynių pusę Ergino Atamano auklėtiniai pelnė beveik 50 taškų (47:37) ir metė net tris kartus daugiau baudų metimų nei svečiai (18 prieš 6), o tai itin nepatiko Š.Jasikevičiui.

„Skirtumas – akivaizdus. Ir patys padarėme klaidų, per pirmus du kėlinius praleidome 47 taškus – tai tikrai ne mūsų gynyba. Iš kitos pusės – mums gintis neleidžia“, – akmenį į teisėjų daržą po 2 kėlinių metė Šaras, antrojo ketvirčio pabaigoje nubaustas ir technine pražanga.

Trenerio žodžiai pažadino komandą. Antroje rungtynių pusėje „Barcelona“ gynėsi jau visai kitaip. Š.Jasikevičius į aikštę netikėtai metė itin aukštą penketą, o „Anadolu Efes“ pranašumas ėmė tirpti.

Pirmąsias savo rungtynes Stambule, po išvykimo į Barseloną, žaidęs Sertačas Šanli įskraidino du tritaškius iš eilės ir ketvirtojo kėlinio pradžioje jau pirmavo „Barcelona“ (68:72).

Buvęs „Anadolu Efes“ aukštaūgis, dabar vilkintis „Barcelona“ aprangą, ir toliau baudė savo buvusią komandą. Pelnė dar penkis taškus, pagerino karjeros rezultatyvumo Eurolygoje rekordą ir svečiai jau pirmavo penkiais taškais priešpaskutinę ketvirtojo kėlinio minutę (75:80).

Nigelas Hayesas-Davisas tada įsigudrino pramesti abi baudas, Vasilje Micičius dūrė sunkų tritaškį (78:80), R.Jokubaitis suklydo puolime ir abi baudas, po ginčytinos N.Mirotičiaus pražangos, pataikęs Shane'as Larkinas išlygino rezultatą (80:80).

„Barcelona“ ekipai liko paskutinės 20 sekundžių, N.Mirotičius metė laisvas, bet... kamuolys net nelietė lanko ir komandoms teko žaisti pratęsimą.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Karštose rungtynėse ir treneriams prakaitas bėgo upeliais.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Karštose rungtynėse ir treneriams prakaitas bėgo upeliais.

„Barcelona“ komandai šiose rungtynėse padėti negalėjo traumuoti Nickas Calathes, Cory Higginsas ir Alexas Abrinesas, o prasidėjus pratęsimui dėl išnaudojo pražangų limito ant suolo visam laikui sėdo ir ekipos lyderis N.Mirotičius, viso mačo metu nesutikęs su teisėjų švilpukais.

Tiesa, netrukus penktąja pražanga buvo nubaustas ir „Anadolu Efes“ lyderis Sh.Larkinas, taip pat turėjęs, ką pasakyti arbitrams, bet galiausiai nuramintas komandos draugų.

Stambulo ekipoje šiose rungtynėse nežaidė Eurolygos rekordininkas Chrisas Singletonas, praleidęs pirmąjį mačą po 214 susitikimų iš eilės, ir „Anadolu Efes“ trūko jo gynybos po krepšiu.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Erginas Atamanas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Erginas Atamanas

„Barcelona“ ekipai pirmaujant trimis taškais (84:87) neišlaikė jau Ergino Atamano nervai. Už ginčus su teisėjais jis gavo dvi technines pražangas iš eilės, buvo išvytas iš rungtynių, o tuo pasinaudoję Š.Jasikevičiaus auklėtiniai taikliais baudų metimais skirtumą padidino iki septynių taškų (84:91).

Tačiau „Anadolu Efes“ nepasidavė – V.Micičius įmetė dvitaškį, K.Simonas pridėjo tritaškį, „Barcelona“ puolimas visiškai sustojo, o V.Micičius pataikė vieną baudos metimą iš dviejų ir skirtumas vėl buvo minimalus (90:91).

Iniciatyvos tada ėmėsi R.Jokubaitis. Likus žaisti 48 sekundes jis pataikė sunkų dvitaškį su pražanga (90:94), leidusį svečiams lengviau atsikvėpti. Šis 21-erių lietuvio metimas galiausiai ir buvo lemiamas.

Adrienas Moermanas dar pataikė tritaškį (93:94), bet tyčia pražanga sustabdytas S.Šanli pataikė pirmą baudos metimą (93:95), antrą metė pro šalį, o K.Simono tritaškis iš savo aikštės pusės tikslo nepasiekė.

„Sunku apibūdinti savo jausmus. Buvo sunku žaisti tokiose rungtynėse, prieš buvusius komandos draugus, bet stengiausi išlikti profesionalas. Ne mano metimai laimėjo šias rungtynes, o mūsų kova, ypač antroje rungtynių pusėje“, – po pergalės sakė karjeros rezultatyvumo rekordą Eurolygoje pagerinęs S.Šanli.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Sertačas Šanli
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Sertačas Šanli

Vidurio puolėjas iš Turkijos pelnė 24 taškus – daugiausia „Barcelona“ komandoje.

„Manau, antroje rungtynių pusėje gynėmės žymiai geriau. Ypač ketvirto kėlinio pradžioje, kai spurtavome 10:0. Kelis kartus atrodė, kad jau laimėjome rungtynes, bet jie išplėšė pratęsimą, o vėliau sugrąžino intrigą ir jame, turime brandžiau žaisti rungtynių pabaigose“, – teigė pergalę Stambule iškovojęs Š.Jasikevičius.

R.Jokubaitis nugalėtojams per 22 minutes pelnė 9 taškus (2/5 dvit., 1/2 trit., 2/3 baud.), atliko 4 rezultatyvius perdavimus ir surinko 10 naudingumo balų.

„Anadolu Efes“: Vasilije Micičius 26, Adrienas Moermanas 16, Shane‘as Larkinas 14 (6 rez. perd.), Tiboras Pleissas 13, Krunoslavas Simonas 10.

„Barcelona“: Sertačas Šanli 24 (4/5 trit.), Nikola Mirotičius 18 (3/3 trit., 8 atk. kam.), Kyle‘as Kuričius 16, Nicolasas Laprovittola 14 (8 rez. perd.), ... R.Jokubaitis 9.

Priminsime, kad Eurolygos finale praėjusio sezono pabaigoje „Anadolu Efes“ palaužė „Barcelona“ klubą 86:81.

Šiame sezone Eurolygoje kartu su Madrido „Real“ pirmaujančiai „Barcelona“ ekipai tai buvo penkta pergalė iš eilės, o „Anadolu Efes“ – pirmas pralaimėjimas po 4 laimėjimų serijos.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius