Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 10 15

M.Schilleris toliau kuria stebuklus: „Žalgiris“ nudaužė ir Eurolygos favoritus

Martino Schillerio pasaka tęsiasi. Austro treniruojamas Kauno „Žalgiris“ po trijų pergalių išvykose sugrįžo į savo areną ir pirmosiose Eurolygos namų rungtynėse patiesė ne bet ką, o vieną turnyro favoritų Stambulo „Anadolu Efes“ – 89:73 (25:16, 16:18, 25:20, 23:18).

Su keturiomis pergalėmis „Žalgiris“ ir toliau lieka vienintelė Eurolygoje šį sezoną dar nepralaimėjusi komanda.

Tai vienas įspūdingiausių kauniečių startų Eurolygoje per visą istoriją. Penkiomis pergalėmis iš eilės „Žalgiris“ pradėjo tik 2012–2013 m. sezoną, kai prie komandos vairo stovėjo Joanas Plaza.

Praėjusį sezoną puikiai rungtyniavęs „Anadolu Efes“ ketvirtadienį Kaune buvo įveiktas jo paties ginklu – uraganiniu puolimu. Žalgiriečiai su kur kas talentingesniu priešininku drąsiai leidosi į taškų lenktynes ir jas laimėjo.

„Anadolu Efes“ šiose rungtynėse nė karto nepirmavo.

Nigelo Hayeso vedami kauniečiai nuostabiai pradėjo dvikovą ir iš karto čiupo jautį už ragų. Per pirmuosius turus nemažai kritikuotas amerikietis šį kartą nušvito gražiausiomis spalvomis ir vien per pirmąsias 7 minutes savo sąskaitoje jau turėjo 11 taškų bei „Žalgiris“ smagiai bėgo į priekį.

Pirmą rungtynių kėlinį šeimininkai baigė turėdami 9 taškų rezervą, bet po pertraukėlės „Anadolu Efes“ pradėjo žaisti vis agresyviau. Du iš eilės Adrieno Moermano tritaškiai ir Krunoslavo Simono greita ataka galiausiai padėjo turkams išlyginti rungtynių svarstykles (35:35), tačiau kėlinio pabaigoje žalgiriečius vėl į priekį truktelėjo Joffrey Lauvergne’as ir Marius Grigonis.

Iniciatyvos kauniečiai neatidavė ir po didžiosios pertraukos, trečiajame kėlinyje netgi padidinę persvarą iki rekordinės ribos (66:55). Prasidėjus paskutiniam ketvirčiui „Anadolu Efes“ dar turėjo minčių apie išsigelbėjimą, tačiau jas kaipmat išsklaidė kelios iš eilės sėkmingos kauniečių atakos.

N.Hayesas pelnė 17 taškų, atkovojo 5 kamuolius ir sužaidė geriausias sezono rungtynes. Jam puikiai talkino taip pat su dviženkliu taškų skaičiumi aikštę palikę Lukas Lekavičius, Marius Grigonis (po 12), Artūras Milaknis ir Joffrey Lauvergne'as (po 10).

Kauniečiai toliau lieka geriausiai besiginanti Eurolygos komanda ir puikiai šį kartą tvarkėsi su „Anadolu Efes“ lyderiu Vasilije Micičiumi. Buvęs žalgirietis pelnė tik 7 taškus.

„Anadolu Efes“ Kaune žaidė be vieno savo lyderių Shane‘o Larkino.

„Žalgiris“: N.Hayesas 17, L.Lekavičius 12 (5 rez. perd.), M.Grigonis 12, A.Milaknis 10, J.Lauvergne'as 10 (8 atk. kam.), S.Vasturia 7, M.Gebenas 7, R.Jokubaitis 4 (5 rez. perd.), T.Walkupas 4 (5 rez. perd.), A.Rubitas 4, P.Jankūnas 2, K.Lukošiūnas 0.

„Anadolu Efes“: B.Dunstonas 20, K.Simonas 16, R.Beaubois 12.

VIDEO: N.Hayesas: kodėl sužaidžiau gerai? Mama su sese paskambino
VIDEO: J.Lauvergne’as net pats sunkiai gali paaiškinti Žalgirio sėkmę: labai smagu!
VIDEO: M.Grigonis laimingas: atėjo kaip į balių

Rungtynių eiga:

IV kėlinys. „Žalgiris“ – „Anadolu Efes“ 89:73 (25:16, 16:18, 25:20, 23:18).

40 min. Mačas baigiasi. Puiki pergalė ir rami rungtynių pabaiga.

38 min. Marius Grigonis įmeta antrą savo tritaškį. Turkai jau neišsigelbės – 87:65. Martinas Schilleris į aikštę meta Karolį Lukošiūną. Tai pirmasis jo mačas šiemet Eurolygoje.

37 min. Persvara rekordinė ir jau 25 rezultatyvūs perdavimai – 84:63.

36 min. Vasilije Micičius tritaškiu vėsina aistras.

35 min. Martinas Gebenas verčia taškus „du prieš du“ atakos metu. Du taškai su pražanga – 78:60.

34 min. Artūro Milaknio labai gražus reidas – 75:58. Kvimpa pergale.

33 min. Lukas Lekavičius pataiko įspūdingą tritaškį. Jau antrą šiose rungtynėse. Gynėjo sąskaitoje jau vėl dviženklis taškų skaičius ir rekordinė persvara – 73:58.

32 min. Martinas Gebenas krauna iš viršaus – 70:58.

31 min. Puikus Artūro Milaknio įkirtimas po krepšiu – 68:56.

Rokas Pakėnas

Rokas Pakėnas, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Steve‘ui Vasturiai prireikė 150 sekundžių trečiajame kėlinyje, kad užfiksuotų asmeninį karjeros rezultatyvumo rekordą Eurolygoje. Trys taškai su Rodrigue‘o Beaubois pražanga, dvitaškis po Artūro Milaknio perdavimo įkirtus palei galinę liniją bei grakštus metimas nuo lentos prasiveržus pačiam. Sumoje – septyni taškai, o prieš lemiamas dešimt minučių „Žalgiris“ turi dviženklę persvarą.

III kėlinys. „Žalgiris“ – „Anadolu Efes“ 66:55 (25:16, 16:18, 25:20).

29 min. Artūro Milaknio tritaškis ir žvėriškas Luko Lekavičiaus reidas. „Žalgiris“ susigrąžina dviženklę persvarą – 64:54.

28 min. Šiandien puikus net Steve'as Vasturia. Tritaškis su pražanga ir 60:53. „Žalgirio“ sirgaliai – euforijoje (60:53).

Rokas Pakėnas

Rokas Pakėnas, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Pirmąsias „Žalgirio“ rungtynes Eurolygoje stebi 5011 sirgaliai. Net prie pandeminių sąlygų žaliai balti aistruoliai susirinko gausiau, nei pernai žiūrovai sugūžėdavo stebėti Miuncheno „Bayern“ (vid. 4688) ar Sankt Peterburgo „Zenit“ (vid. 4299) komandų rungtynių.

26 min. Marius Grigonis imasi iniciatyvos. Dvi rezultatyvios jo atakos, kurių neatsveria net puikiai šiemet žaidžiančio Kruno Simono tritaškis – 55:47. Kol kas visai smagus vakarėlis su 5 tūkst. sirgalių ir gražiu „Žalgirio“ žaidimu.

25 min. Taškų lenktynės toliau tęsiasi. Vyrai užmiršo apie gynybą – 53:44.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas
Rytoj minėsime boso dieną, bet bosą turime ir šiandien – Nigelas Hayesas žaidžia galbūt geriausias savo rungtynes per karjerą Eurolygoje. Dėl visa ko, primenu – jis dar niekada Eurolygoje nėra pataikęs daugiau nei 3 tritaškių. Gal šiandien?

24 min. Dar vienas puikus Nigelo Hayeso epizodas. Tarsi tankas taranuoja „Anadolu Efes“ gynybą. Du taškai ir bauda. 17-asis taškas ir šimtaprocentinis pataikymas iš žaidimo: trys tritaškiai, trys dvitaškiai ir dvi baudos iš trijų.

23 min. Nigelas Hayesas įleidžia trečią savo tritaškį. „Žalgiris“ pirmą kartą įgyja dviženklę persvarą – 46:35.

21 min. Įspūdinga antra pusė. Joffrey Lauvergne'as krauna iš viršaus – 43:35.

II kėlinys. „Žalgiris“ – „Anadolu Efes“ 41:35 (25:16, 16:18).

20 min. Mariaus Grigonio flauteris taip pat taiklus – 41:35.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas
Joffrey Lauvergne'as „Žalgiryje“ man primena Joną Valančiūną Memfyje. Tai lyg koks didžiulis gelbėjimosi ratas, į kurį kauniečiai įsikimba atakai pasiekus stagnaciją. Atiduok kamuolį ir stebėk, kaip prancūzas laužiasi link krepšio ir verčia taškus pačiais įvairiausiais būdais.

Rokas Pakėnas

Rokas Pakėnas, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Būtų naivu tikėtis, jog fantastinį puolimą užkūręs „Žalgirio“ traukinukas taip lengvai per visas rungtynes ir nuriedės. Tuščia Martino Schillerio auklėtinių atkarpa tęsėsi keturias minutes, per kurias – trys žalgiriečių klaidos, du varžovų išrašyti blokai ir lygus rungtynių rezultatas 35:35. Tylą nutraukė Joffrey Lauvergne’as, pelnęs keturis taškus, Marius Grigonis pridėjo dar dvitaškį. Įvaizdį pakeitęs ir kaštonine spalva plaukus pasidažęs „Anadolu Efes“ bosas E.Atamanas prašo minutės pertraukėlės.

19 min. Joffrey Lauvergne'o du puikūs epizodai – 39:35.

17 min. Krunoslavas Simonas pabėga vienas į priekį ir pirmą kartą lygina rezultatą – 35:35.

16 min. „Žalgirio“ puolimo banga po truputį slopsta, o turkai vis labiau kvėpuoja į nugaras – 35:33.

14 min. Artūras Milaknis pataiko iš toli labai svarbų tritaškį – 35:31.

13 min. Martinas Schilleris smagiai rotuoja savo karius ir nė vienas kol kas nenuvilia. Adrienas Moermanas pataiko iš toli pačią paskutinę atakos sekundė, o kitos atakos metu – tolimą metimą nuo lentos. Iš „Žalgirio“ persvaros lieka tik taškas – 32:31. Vėl teks viską pradėti iš naujo.

Rokas Pakėnas

Rokas Pakėnas, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Erginui Atamanui teks traukti gesintuvą – „Žalgirio“ puolimas tiesiog liepsnoja. 5 tritaškiai iš 5, 11 rezultatyvių perdavimų ir net 32 taškai vos per 12 minučių! Kaip pasakytų buvęs „Ryto“ direktorius Rolandas Jarutis – kažkoks kosmosas.

11 min. Artūras Milaknis leidžia tritaškį iš aikštės krašto – 28:19. Puolimas kol kas yra pavyzdinis.

I kėlinys. „Žalgiris“ – „Anadolu Efes“ 25:16.

10 min. Rokas Jokubaitis užbaigia kėlinį taikliu metimu. Geriausias kėlinys šį sezoną – 25:16.

Donatas Urbonas

Donatas URBONAS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Kai praėjusią savaitę sutikau Hayesą prie arenos prieš išvyką į Chimkus ir paklausiau „kaip sekasi?“, įprastai įkvėpiantis Hayesas kiek nustebino ne pačiu linksmiausiu, bet, beje, atsakymu lietuvių kalba – „normaliai“. Smagu matyti šį nuo pasitikėjimo savimi labai priklausantį legionierių taip galingai startavusį ant „Žalgirio“ arenos parketo. Amerikietį ypač ekspresyviai palaiko Joffrey Lauvergne'as, vis ragindamas saviškį tiek po gerų, tiek blogų epizodų.

9 min. Rokas Jokubaitis pataiko iš distancijos, bet turkai irgi po truputį įsibėgėjo ir vis lengviau renka taškus. Lukas Lekavičius prideda tritaškį – 21:14.

7 min. Perimtas kauniečių kamuolys ir greita ataka. Spėkit, kas ją užbaigia? Žinoma, Nigelas Hayesas – 16:9.

Rokas Pakėnas

Rokas Pakėnas, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Jei ne nedidelis nesusikalbėjimas žaidžiant du prieš du aikštelės kampe su Mariumi Grigoniu, Nigelo Hayeso startas vertas aukščiausio balo – tiek puikus darbas gynyboje ir du perimti kamuoliai, tiek visi kiauri metimai kitoje aikštelės pusėje, ne kartą įveikiant tiesioginį oponentą Chrisą Singletoną, garsėjantį kibia gynyba.
Pirmųjų septynių minučių atkarpą N.Hayesas baigė dėjimu greitoje atakoje. Pirmuosiuose trijuose mačuose strigęs puolėjas atrodo atgavęs pasitikėjimą savimi – savo sąskaitoje jau turi 11 taškų ir 14 naudingumo balų!

6 min. Nigelas Haeysas prideda ir baudą. Amerikietis pelnė 9 iš 14 „Žalgirio“ taškų – 14:7.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas
Per trijų pirmųjų rungtynių pirmus kėlinius „Žalgiris“ pataikė tik 3 tritaškius iš 17. Šiandien 3 tritaškiai įkrito jau per penkias minutes. Sirgaliai įpūtė pasitikėjimo?

Donatas Urbonas

Donatas URBONAS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Rokas Jokubaitis – daugiausiai ovacijų per komandos pristatymą sulaukęs „Žalgirio“ žaidėjas. Vos tik 19-metis kėlinio viduryje pakilo nuo suolo, arenoje sukilo triukšmo lygis. „Rokai, varyk!“ – sušuko sirgalius iš tribūnos priešais. „Rokai už du!“ – paantrino. „Už tris!“ – prasidėjo koks tai aukcionas. Vaikai skanduoja Roko vardą... Kokia tai Rokomanija, bičiuliai.

5 min. „Žalgirio“ arena pasitinka savo numylėtinį. Ant parketo vietoj Steve'o Vasturios žengia Rokas Jokubaitis. Nigelas Hayesas ypač karštas. Dar vienas jo tritaškis – 13:5.

4 min. Kauniečius trukteli legionieriai. Joffrey Lauvergne'as atsidaro metimu iš po krepšio, du taškus dar prideda Nigelis Hayesas – 10:5.

3 min. Tiboras Pleissas verčia taškus iš po krepšio, bet kitoje aikštės pusėje sirgalius iš vietų vėl kelia tritaškį pataikantis Marius Grigonis – 6:2.

Donatas Urbonas

Donatas URBONAS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Nigelas Hayesas ir pirmu tiksliu jo tritaškiu atidarytas mačas Eurolygoje. Kas toliau? Sniegas už arenos lango? 4-0 ir pergalė prieš „Anadolu Efes“?

1 min. Puiki pradžia! Nigelis Hayesas pataiko iš toli – 3:0.

Geriausias Eurolygos trečiojo turo treneris Martinas Schilleris nuo pirmųjų minučių rikiuoja tokį penketuką: Thomasas Whalkupas, Marius Grigonis, Steve'as Vasturia, Nigelis Hayesas ir Joffrey Lauvergne'as.

Rokas Pakėnas

Rokas Pakėnas, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Tokios žaliai baltų sirgalių armijos Nemuno saloje nebuvo nuo kovo 3-osios dienos, kai atkrintamųjų traukinį besivaikę Šarūno Jasikevičiaus vyrukai suvystė Maskvos srities „Chimki“. Šį vakarą „Žalgirio“ arenoje susirinkę žiūrovai turės galimybę išvysti didžiausią krepšinio renginį Europoje per pastarąjį pusmetį. Dėl COVID-19 pandemijos rungtynės su žiūrovais vyksta vos septyniose Eurolygos arenose, o šio sezono rekordas buvo užfiksuotas Maskvos arenoje „Megasport“, kurioje CSKA ir Tel Avivo „Maccabi“ dvikovą antrajame ture stebėjo beveik 3600 sirgalių. Jau vidurdienį „Žalgirio“ administracija skelbė pardavusi 4700 bilietų, sunku pasakyti, kiek žaliai balta armija pagerins CSKA rezultatą, bet lubos yra aiškios – 7500 fanų.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas
Bus įdomu stebėti, kaip „Žalgiris“ ginsis prieš Vasilije Micičių. Serbas sezono pradžioje nežaidžiant Shane'ui Larkinui dirba už du, bet kol kas yra prasčiausias metikas Eurolygoje – pataikė tik 2 iš 19 tritaškių (10,5 proc.). Bet per toli atsitraukti nuo buvusio žalgiriečio nepatartina – pernai į „Žalgirio“ krepšį jis įskraidino 5/11 tritaškių.

Donatas Urbonas

Donatas URBONAS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Likus pusvalandžiui iki ginčo kamuolio – didžiulė eilė prie „Žalgirio“ arenos. Ji driekiasi net iki Nemuno salos tilto „Akropolio“ link. Ko gero, viskas dėl papildomos sveikatos patikros ir temperatūros matavimo punkto šalia įėjimo. Eurolygos sezono startas „Žalgirio“ arenoje užklupo žiūrovus netikėtai.

VIDEO: „urBONUSas”: karščiausia Jaručio konferencija bei pastiprinimas „Žalgiriui“ ir „Rytui“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius